Annonse

Å, nei! Blærekatarr nå igjen! Det er mange råd mot urinveisinfeksjon. Vann, tranebærjuice og ulltruse.  Visste du at mange får urinveisinfeksjon etter samleie? Å tisse rett etterpå, kan skylle ut bakterier. Å ta medisin innen 2 timer etter samleie kan også gjøre at infeksjonen ikke bryter ut.  Og du kan behandle deg selv nedentil, med krem eller tabletter. Hva virker for deg?

Mange kvinner – både unge og eldre – er plaget med urinveisinfeksjoner.

I følge Helsenorge er symptomene som følger: Sviende smerte når du tisser og trang til å tisse oftere enn vanlig. Urinen kan ha en blakket farge, lukte vondt eller inneholde blod. Du kan også ha smerter nederst i magen. Hvis symptomene er plagsomme eller forverres, bør du kontakte lege. Ta med urinprøve, gjerne fra morgenurinen.

Nyrebekkenbetennelse

Noen ganger kan urinveisinfeksjonen spre seg til nyrene. Dette kalles øvre urinveisinfeksjon eller nyrebekkenbetennelse (pyelonefritt). Dette er en mer alvorlig tilstand, og du bør oppsøke lege omgående om du også har symptomer på nyrebekkenbetennelse. Vanlige symptomer er feber, smerte i siden, kvalme og oppkast.

Visste du at både sex, overgangsalder og graviditet gjør at du lettere får urinveisinfeksjon?

Det finnes noen risikofaktorer for en urinveisinfeksjon, som for eksempel:

 • sex
 • bruk av vaginal sædcelledrepende krem eller gel
 • diabetes
 • urinkateter (et rør som fører urin ut fra blæren din)
 • høy alder
 • overgangsalder/menopause
 • graviditet

Hvilken behandling kan hjelpe mot og forebygge urinveisinfeksjo? Her er tips og råd mot urinveisinfeksjoner/blærekatarr

 1. VANN: Å drikke mer enn 1,5 liter vann daglig skal kunne halvere risikoen for ny blærekatarr! Drikk 2 glass vann ekstra til hvert måltid! Gratis og verdt et forsøk – selv om du kanskje må tisse litt oftere.
 2. SURE DRIKKER OG TRANEBÆR: Jeg elsker kaffe og fersk appelsinjuice. Men sure drikker kan i følge eksperter irritere blæren, så prøv å kutte ned på juice og kaffe. Har du først fått urinveisinfeksjon, skal det å drikke ferskpresset sitronjuice, grapefrukt eller tranebærjuice tvertimot  hjelpe, så her må du bare prøve deg frem og se hva kroppen tåler. Noe forskning støtter tranebær og også C-vitaminer  som forebyggende mot blærekatarr. Andre klager over sure oppstått og hyppig avføring ved for mye sur drikke.
 3. PARACET: Paracet virker smertelindrende for meg sammen med Ibux. Du kan ta en/to av hver.
 4. VARMEFLASKE: Ta deg en meditasjon og pustepause på en matte med en varmeflaske over magen. Varmeflasken kan også med fordel brukes i sengen vinterstid, for en lunere opplevelse.
 5. UNNGÅ VÅTT BADETØY: Jeg elsker å bade og glemmer å skifte badetøyet. Det kan gi både økt utflod, soppinfeksjon og og urinveisinfeksjon. Så ha med deg flere sett badedrakter og bikinier på stranden og skift ofte!
 6. SEX KAN GI INFEKSJON: Og da tenker jeg ikke bare på klamydia eller soppinfeksjon. Mange kvinner forteller at de får urinveisinfeksjon etter sex. Å tisse rett etter samleiet kan virke forebyggende. Du skyller ut urinen fra urinrøret før bakteriene rekker å plage deg.
 7. TØRK DEG RIKTIG: Tørk deg foran først og så bakover, ikke omvendt – da kan bakterier nå dine skjøre slimhinner og forårsake betennelse.
 8. LAVDOSEBEHANDLING MED ANTIBIOTIKA: Er du svært plaget, kan du be legen din skrive ut en lavdose med antibiotika i 6-12 måneder. Trimetoprim og Nitrofurantoin er populære medisiner. Alternativt kan du ta en antibiotikatablett innen to timer etter sex. Forskning tyder på at dette er vel så effektivt. Advarsel: Antibiotika kan gi mageproblemer, utslett og soppinfeksjon. Tar du antibiotika mer enn en gang per år, bygger du i følge en av mine behandlere ned immunforsvaret i kroppen. Så alt du kan løse uten antibiotika er det beste. Ofte går infeksjonen over av seg selv i løpet av en uke om du steller godt med deg selv og drikker mye vann.

8. FOREBYGG MED ØSTROGEN: Er du i eller over overgangsalderen  menopause – kan østrogenkrem i skjeden  eller vaginale østrogenkapsler forebygge blærekatarr/urinveisinfeksjon. Noen av preparatene finnes reseptfritt på apoteket. Hormonbehandling kan også hjelpe. Dette er et godt tips.

Send meg gjerne en tilbakemelding: Hva virker for deg?

Informasjon fra Helsedirektoratet og NRK.

Denne bloggen fikk stor respons på Facebook. Her er svar og råd fra Helsetines lesere:

 • Tranebærjuice har virket godt på meg, men hvis den er virkelig gjenstridig er det bare antibiotika som tar det. Riktig god bedring!
 • Etter at jeg begynte med redox for 9 år siden har jeg ikke hatt det!
 • Jag äter rå vitlök de har 100ggr starkare effekt än antibiotika. Två klyftor på morgonen med varmt vatten med citron. Jag gör det inte på tom mage dock det är för brutalt. Tro mig det gör underverk vid infektioner i kroppen. Man gör under en vecka. Jag har blitt av med 2 urinvägsinfektioner med vitlökskuren. Ser folk här säger ”det är bara antibiotika som fungerar” det är inte sant. Men kunskapen att bota det med naturmedicin finns inte längre i allmänna kunskapen. Och det är jättesynd.
 • Tranebærjuice. Appelsinjuice for c vitamin og stabilisering. Jeg er på 3 penicilinkuren på rad nå. Blir rimelig dårlig, da UVI påvirker mitt blodsukker. Så jeg har det som en diabetiker uten å ha Diabetes.Det anbefales å sende urinprøve til dyrking om UVI ikke forsvinner el kommer igjen og igjen. Det går gjerne over til nyrene hos meg. Har ikke hatt dette på 10 år, før jeg nå igjen aldri blir kvitt det. Den gang hadde jeg det gang på gang i over et år.. plutselig forsvant det. Har man gjentagende UVI ( mer utsatt i overgangsalder pga manglende Østrogen), hold føttene varme. Drikk juice. Sjekk at man ikke har Diabetes. Noen anbefaler lavdosering av Antibiotika over lang tid. For forebygging. Men jeg gikk på Penicilin i 7-8 mnd for annen sykdom fra januar i år. Og ennå fikk jeg dette, så det har jeg ingen tro på..Og jo eldre vi blir, jo «sykere» blir vi av UVI gjerne. De eldre blir gjerne sterkt forvirret ved UVI, kan forveksles med demens. Så syke blir de.
 • Har laget en tinktur nå som heter kjærringråd mor urinveisinfeksjon/plager som inneholder: kjerringrokk,løvetannrot,tranebær og red reishi som et bakteppe.
 • Sjokke kroppen med tranebær ekstrakt og C-vitamin. Funker hver gang på meg.
 • Drikk mye vann.
 • Dette bruker jeg. Timianolje, 1 dråpe i kapsel. Svelges. Kan også bruke Oreganoolje. Funker fjell.
 • Hjelper bare godt immunforsvar. Er du i bra form generelt, så kommer det ingen UVI. Om formen er so so, går man bare fra medisin til medisin uten å oppnå resultatet. Den raske hjelpen er å holde seg varmt og drikke mye, varmt vann, svak te osv. Enig at man bør unngå sukker.
 • Vaske undertøy med omo ultra hvit ikke color!! Viktig om man vasker på 40 grader bakteriell dør av blekemiddel i hvit… eller på 60 grader.
 • Mer sex.

 

 1. Enda en diskriminering av kvinner innen medisin… Men enn 9 av 10 UVI er det kvinner som får (anatomisk betinget)Hadde menn blitt SYKE av sex (bl a) hadde det vært FORSKET på å finne effektiv behandling som ikke krever antibiotika.
 2. «Tranebærkapsler mener jeg virker for meg. Har tatt akupunktur som behandling og styrking av blære etc. Og HRT mener jeg også har gjort en veldig stor forskjell i slimhinner og dermed er jeg nå bedre rustet til å tåle livet og forbli frisk.»
 3. Har heldig hvis aldri hatt uvi,men har en venninne som bruker uvacin som kjøpes på helsekosten,er visstnok det eneste som funker om man er plaget.
 1. Har hatt uvi ofte siden jeg var 6 år gammel. Tranebær og cystina uten no virkning. Hiprex x 2 hjulpet litt men ikke 100%. Cystoscopi viste intet. Om man er i overgangsalder blir urinrør/ slimhinner tørt / «slitent» og lettere få uvi. Anbefaler vagifem vagitorer ( billigere på rp). Det hjalp veldig her. I tillegg gått til installasjon av noen stoffer ( hydrolinsyre bl a) i blære i 6 uker. Anbefaler hiprex,( Ps! I få tilfeller kan det gjøre vondt verre ). Vagifem et must: først hver natt og så x 2 pr uke. Hjelper ikke det, få henvisning til urolog Avd for videre hjelp. Lykke til!! Bare send pm om mer du lurer på. Ikke hatt uvi eller uvi symptomer siden i sommer, takket være behandling/ medisinering.
 2. Hiprex er supert! Brukes profylaktisk.
 3. Kjerringrokk-te i store mengder og vann med sitron, 4 G vit C pr dag under infeksjon. Surt er bra…for god effekt Start så tidlig som mulig.
 4. Skift alltid til tørr bikini etter bading! Hold føtter, stump og korsrygg varm (sitt aldri på kalde underlag), drikk te av brennesle og eventuelt persille.
 5. Hvitløk tar jeg mot bakterier og virus regelmessig hele vinteren. Dama mi liker ikke hvitløk og får kjerringrokk ved behov, det hender jeg tar en kopp selv også, men blæreproblemene mine er det ingenting som tar. Den er vel for gammel i dag.

20.Fått beskjed om å drikke appelsin juice ol og drikker masse vann og det bruker å hjelpe. Vann med presset sitron.

 1. Natron!
 2. Tranebær hjelper fordi tranebær kjøler ned blæren, det bør derfor ikke brukes som forebyggende slik de anbefaler på apotekene. De som har hatt uvi flere ganger får ofte små hull/ groper i blæren der bakteriene formerer seg lettere hvis man ikke drikker nok.
 3. Sist jeg så du «isbadet» nylig var det bare 6 grader – så kanskje du ikke må kose deg for lenge uti men være kjappere opp. Bare en hypotetisk tanke altså.»
 1. Jeg anbefaler meditasjonsyoga. Se under Urinveisinfeksjon

https://www.meditasjonyoga.no/helse-symtomer-sok.html

 1. «Drikk masse vann og en varmeflaske som du tar med deg i sengen. Ha varmeflasken på rompa. Så sover du. Tranebærjuice som du kjøper på butikken inneholder sukker så den virker ikke. Sukker dyrker bakterier. Da må du kjøpe ren konsentrert økologisk på helsekost butikker. Varmt vann med presset sitron er også bra. Men for meg hjelper varmeflaske og vann best. «

Tine Cecilia Holm

Takk for alle gode tips mot urinveisinfeksjon!  Isbad vil jeg ikke slutte med, jeg er kjapp opp  fra havet og kan bli flinkere til å kle meg varmt etterpå. Ull må nok til i vinter. Ellers er fastlegen min veldig gnien på antibiotika. Legene er livredde for antibiotika-resistens. Og en kiropraktor jeg var hos sa at man aldri må finne på å forebygge med antibiotika: Men det er altså et tips fra Helsenorge:  En tablett med antibiotika etter sex kan hindre infeksjon for de som er mye plaget. Naturmedisin og vann er nok det beste. Og så er jeg glad for at hormonbehandling (tabletter med østrogentilskudd) og vagifem – lokalt i skjeden – hjelper for flere av mine lesere. Dere har kanskje også hørt om honeymoon syndrome? Kvinner får lett urinveisinfeksjon feks i et nytt forhold om de ikke har hatt sex på en stund; eller på bryllupsreise hvor mye sex med partneren skjer. Å tisse rett etter samleiet kan hindre at infeksjonen bryter ut. Vann, C-vitaminer og tranebærekstrakt som flere foreslår her, kan gi god effekt. Om infeksjonen ikke gir seg så må det antibiotika til.

Les også: For sent med hormonterapi? Ultralyd av halsarteriene kan avgjøre!

Les også: Migrene? Her er de beste rådene for en bedre hverdag

Les også: Fastlegen etter 12 ukers trening: ; Kolesterolet har økt, du må ta medisiner!

Les også: 5 grunner til at sauna og badstue gjør deg friskere ; slik får du bedre psykisk og fysisk helse

Les også: Naken på The Well: Kan du bade med tøy? Slik taklet jeg nakensjokket

Les også: Helse: 7 enkle tips som kan hjelpe mot øresmerter i fly