Annonse

Reiseråd endres daglig:  Folk er bekymret for at de ikke får reise på ferie uten vaksinen. Solhungrige nordmenn ringer FHI og UD. Hvorfor lytter du ikke mer til deg selv? Vi er frie mennesker, og drakoniske restriksjoner og karantenekrav står for fall. Hva hindrer deg i å reise? Er det redsel? Her er noen tips.

En leser kontaktet meg på messenger. Hun leser ivrig det jeg skriver og deler og takker for at jeg går foran som et godt eksempel. Det er hyggelig! Samtidig har hun noen spørsmål:

«Hva tenker du om fremtiden for oss som ikke vil vaksineres? Kan vi gå på konsert? Kan vi gå på fotballkamp ? Kan vi reise ut av Norge på ferie? Jeg blir så forvirra.»

  1. Lytt mer til deg selv og egne ønsker enn myndigheter og reiseråd. Det er ikke rart at folk blir forvirret. Vi er skremt til nye høyder og får stadig beskjed om å holde oss hjemme. Reiser vi, skal vi straffes med karantenehotell ved hjemkomst. Min mening er at dette handler mer om propaganda enn om helse. Ved å skremme, får man folk til å reise mindre. Det er etisk betenkelig, synes jeg.  Er det krig et sted, skal du lytte til UDS reiseråd, men handler det mest om politikk, er dine egne ønsker og behov viktigere. Ikke la deg kneble!
  2. Ja, klart vi kan reise – selv om vi ikke vil ta en lite utprøvd vaksine som har vist seg å ha store bivirkninger. Vi er frie mennesker! Myndighetene mener vi bør ta den moralsk sett, for andre. Det er feil. Ditt eget ønske og egen kropp er det som teller. Du er kun ansvarlig for deg selv. Og ærlig talt – ingen kan tvinge deg til å ta en vaksine for en sykdom som 99,9 prosent overlever og som i Norge langt færre har dødd av enn influensa. Iallfall ikke fordi du gjerne vil reise. Du er utsatt for uakseptabelt press. Vår helse er politisert! Slå tilbake!
  3. Fremtiden er uviss – lev nå. Vi vet ikke om det kommer nye virus eller om maktmennesker vil stenge verden ned igjen. Vi får ta det som det kommer. Det vi vet er at du nå fint kan reise uten å ha tatt vaksine eller vise noe vaksinepass. Til noen land må du fortsatt ta pcr-test for å komme inn. Dette må du sjekke. Så ta pcr-testen på en teststasjon om det er påkrevet, skriv den ut selv fra Helsenorge og reis. Redd for testen? Si du får angst av nesetesten og be de ta den i halsen, eller be om spyttprøve.
  4. Kan vi gå på konsert og fotballkamp uten vaksinen? Ja, det er jeg helt trygg på at vi kan. Jeg mener jo at trusler om utestengelse er et pressmiddel for å få flest mulig til å ta vaksinen mer enn noe annet. Og blir jeg nektet å komme inn et sted fordi jeg ikke har tatt vaksinen, går jeg et annet sted, til neste hjørne, akkurat som jeg forlater mennesker som ikke vil meg vel. Når en dør lukkes, åpnes et vindu. Dette kan jeg ikke bevise, men jeg har tro på det. Så finn drømmereisen nå, og bare reis. Selv planlegger jeg tur til Tyrkia og studieopphold i Spania. Her i Norge føles alt så trangt.
  5. Jeg kan ikke reise, for jeg må på karantenehotell ved hjemkomst:  Å tvinge norske borgere på karantenehotell, er ulovlig. Det har mange advokater og jurister pekt på nå. Advokat Helge Morset har vist til at et 20-talls saker der folk har reist fra interneringsleirene, er henlagt. Jurist Marius Reikerås har reist rett hjem fra Gardermoen flere ganger og har ennå ikke mottatt noen bot fra politiet – selv om han har bedt om dette for å kjøre en slik sak for retten. Advokat Hans Marius Gaasvold peker på at tiltaket er svært lite forholdsmessig og vil selv begå sivil ulydighet. Lesere har kontaktet meg og fortalt at de stadig reiser inn og ut av Sverige, uten å godta noen bøter. De vinner frem. Det viser at kravet om å stenge folk inne på karantenehotell strider grovt mot Grunnlov og menneskerettigheter. Bruk din menneskerett, reis, nyt ferien og dra til egen bolig når du kommer hjem. 

Hvor går ferden og hva tenker du om mine råd? Hvorfor er nordmenn så lydige selv når vi blir behandlet umenneskelig?

Lykke til. 

PS: Oppdater deg på reglene i det landet du vil besøke og se om de er akseptable for deg! Reglene endres  hver uke, nesten. Merk at det oftere er bedre på reisemålet enn det media skal ha det til. Ha en gyldig reiseforsikring, f.eks fra Gjensidige, som dekker deg ved uhell og sykdom. Blir du veldig syk, er det beste reiserådet å dra hjem.

Jeg reiste til Tyrkia i fjor høst selv om UD frårådte det. Jeg forsto at rådene handlet mest om å spre frykt for å få kontroll på folket. Her kan du lese om hvordan det gikk.

Myndighetene gjør deg redd uten grunn: Her er 7 grunner til at du bør reise nå

Jeg reiste til Tyrkia og hadde nærkontakt: Ble jeg smittet med covid-19?

Ferie i Alanya under corona-krisen? Les bloggen og få svar

Les også: Ta vare på deg selv og egen helse:

11 tips: Unngå å bli syk av coronaviruset: Slik styrker du immunforsvaret!