Annonse

En gang gjorde jeg en feil mens jeg jobbet på desken i en stor avis. Avdelingssjefen ble sint og skjelte meg ut. Tenk om han i stedet hadde spurt hva vi kunne lære av det..?

 

Av Tine Holm, skribent

 

Jeg deltar på et seminar på gamle losjen i Oslo. Temaet er forandringens tid.

Det gjelder den nye tiden vi er i ferd med  å møte. Der  empatien og følelsene, ifølge samfunnsvitere, blir viktigere i all ledelse.

Det er raushet som skal gjelde nå, mer enn resultater. De vil lykkes som ser viktigheten av at det er høyt under taket, at feil er en mulighet til å komme viktigere, at tillit er viktigere enn kontroll. De skal lykkes som  tenker  OSS i stedenfor VI og DEM,  de som vil skape noe sammen.

Hovedtaleren er nederlandske Paul Iske, en av Euopas fremste kapasiteter på innovasjon og nytenkning.

change

Professoren mener så bokstavelig at det er feilene vi lærer av at han har grunnlagt nettstedet  the Institute of Brilliant Failures. Målet er å vise hvor viktig det er å eksperimentere og ta sjansen på å tabbe oss ut – for å kunne nå frem til store endringer og banebrytende innovasjon.

De fleste store mestere har feilet før de nådde suksess og berømmelse. Likevel liker ikke de fleste av oss å gjøre feil. Jeg liker det ikke selv, ikke bare fordi jeg frykter kritikken som kan komme, men det føles også kjipt for min egen del. Jeg vil ikke være en som feiler!

Men kanskje er det ikke fullt så farlig som jeg tror. For hvordan komme ut av boksen og feigheten og videre i personlig liv og karriere hvis vi hele tiden skal være redd for å gjøre feil?

Kanskje firmaer kan feire månedens feil og bruke den som grunnlag for å bli bedre  i stedet for å skrike opp over den eller skyve den under teppet?

En reisevenn fortalte meg om hvordan hun hadde kommet i skade for å ta livet av 50 000 fisk mens hun jobbet ved en fiskefabrikk i Nord-Norge.

Hun hadde ikke passet godt nok på vanntilførelsen etter at fisken var pumpet over til nytt kar, oksygennivået falt og dermed døde fisken.

Femti tusen fisk! Hun var sønderknust.

Fadesen ble skjøvet vekk og ikke snakket om. Kanskje var det riktig, men kanskje hadde det vært bedre både for den uheldige arbeidstakeren og firmaet å sette seg ned og snakke igjennom alle rutiner og arbeidsoppgaver for å få ting til å fungere bedre i fremtiden?

Paul Iske ville nok ment det… Ifølge ham står ordet FAIL for first attempt in learning.

 

Skulle alle feil fjernes fra overflaten, så er det ikke sikkert det ville vært mange innovatører og gründere igjen.

Det er nesten rart det er noen som tør å prøve i det hele tatt. For vi tror jo ikke på dem! Vi skal verken feile eller tro at vi er noe eller tro på at noe usedvanlig går an å få til!

Årets norske gründerkvinne Siri Skøien forteller om dette. Hun ville lage en helt ny type belysning for vei som skulle være strømsparende – det vil si at lyset skulle skru seg av når det ikke befant seg biler der.

Vi skrur av lyset når vi går ut av et rom hjemme, så hvorfor ikke overføre dette til veibasis?

Siri hadde verken fagkompetanse, kapital eller nettverk, hun hadde bare en idè.

– Det er ikke mulig, var svaret hun fikk.

Men ved å stå i usikkerheten og holde ut motgang, kom hun etter flere år frem til målet. Patentet er nå solgt til 10 land! Bare i Norge kommer besparelsene ved å innføre aktivitetsstyrt belysning fremfor å lyse opp tomme veier på hele 250 millioner kroner i året.

Selv vant ComLight-gründeren en million kroner

Tenk om Siri hadde hørt på alle dem som sa det ikke var mulig?

Nå etterlyser hun et hjelpesenter for gründere, for selv hadde hun ingen erfaring og slet med å finne frem i jungelen av foretak.

Kanskje vi alle kan være med å lage dette hjelpesenteret. Ikke bare ved å gi konkrete tips, men ved å bli rausere!

Ved å blåse Janteloven en lang marsj,  tørre å prøve noe nytt, være med å heie frem de som prøver og tillate flere feil hos oss selv og andre.

Arrangør av seminaret Masters of Change i gamle losjen 24.4.13:  Knut Arild Hanstad, Power of Sight & Global Renaissance International/Innovation Forum Norway/Dutch Norwegian Business Network/Inspirator.

Håpet er ifølge arrangøren Knut Arild Hanstad at konferansen kan bli begynnelsen på et tverrfaglig fremtidsforum I Norge.

 

MER OM BRILJANTE FIASKOER: http://www.aftenposten.no/okonomi/innland/article4071801.ece#.UXko67V8JXI

 

Lytt til Enigma: The rivers of belief: http://www.youtube.com/watch?v=Xqb18bqNtEw

 

Ps; Hva jeg gjorde feil den dagen på desken? Jeg klarer ikke å huske det. Alt jeg husker er sinnet. Derfor lærte verken jeg eller bedriften heller noe av det. Dette var en ellers hyggelig arbeidsplass, og når jeg nevner dette er det  fordi det var et passende eksempel. Vi kan alle miste besinnelsen når vi er slitne eller stresset. 😉

 

changenær

En fagperson som leste dette innlegget, ga følgende hyggelige kommentar som jeg vil dele: Interessant blog. Elsker: «Hyll feilene dine!» Kjenner du forfatteren Brene Brown? Hun skriver inspirerende bøker med titler som: «The gifts of imperfection.»   Det ligger i lufta, hva? Vi orker ikke disse perfeksjonisme-kravene lenger, vi vil leve.