Annonse
Du milde avocado! Proteinrik kyllingsalat proppfull av proteiner og antioksidanter er ikke lenger sunt. Iallfall om vi skal tro professor Rune Blomhoff og de nye kostholdsrådene. Der går det på gulrøtter og vann. Rådene er blottet for matglede og kan gjøre deg deprimert og gi deg mindre livskvalitet. Unn deg en god biff eller en sprøstekt kylling og et glass vin til. helgen også.
Kjære Dr. Blomhoff.
En gang var du en forsker jeg virkelig så opp til.
Ga meg inspirasjon
For mange år siden intervjuet jeg deg for et ukeblad om mat mot kreft. Du var proppfull av iver og ga meg masse inspirasjon. Hver dag siden når jeg har handlet frukt og grønt, har jeg tenkt på deg. Jo sterkere farger, jo mer antioksidanter, sa du. Så jeg valgte de rødeste paprikaene, de guleste eplene, de mest oransje gulrøttene og den grønneste brokkolien.
Tomatsaus mot prostatakreft
Tomatsaus er sunt, sa du også. Og den trenger ikke å være lagd fra grunnen med økologiske tomater en gang. Selv de billigste boksene med tomater fra Rema og Bunnpris duger og er stappfulle av vitaminer og antioksidanter , sa du! Spesielt kan tomater i enhver form forhindre prostatakreft hos menn. Dette siste brant seg inn og jeg har tipset mange menn om viktigheten av tomater for å forebygge mot prostatakreft.
Du lærte meg å like frosne bær
Jeg kommer fra en bærfamilie. Vi plukket bær i alle ferier, i skog og på fjell. På vinteren, når jeg ikke fikk tak i ferske bær, kjøpte jeg frosne blåbær med et smil om munnen, for du lærte meg at frosne bær er like næringsrike. Jeg nøt yoghurt med varme bjørnebær og velsmakende skogsbær på havregrøten.
Har glemt alt som heter matglede
Så er du tilbake på scenen mange år etterpå og gir oss nye kostholdsråd – totalt blottet for den iveren og det engasjementet du en gang viste meg. Rådene er knusktørre, altfor strenge og kan gi folk alvorlig helseangst og depresjon! Har du glemt alt som heter matglede – hvor viktig det er å kose seg med maten til hverdag og til fest? Skal vi leve som i et fengsel, sulteforet, fattigslig – eller som de gamle på sykehjemmene som daglig blir servert kost som er langt under pari?
Når ble proteiner usunt?
Selv har jeg byttet ut noen biff-måltider med kylling. Heller ikke det synes du er ok lenger. Minst mulig hvitt kjøtt, sier du: Når ble kylling og kalkun usunt? Skal vi ikke ha proteiner lenger? Hva med alle kostholdseksperter som har anbefalt en lekker og mager kyllingsalat fremfor biff med bearnaise? Du tilfredsstiller ikke engang slankeguruene, de som vil hjelpe oss med livsstilsendring. Fagfolkene som har ytret seg mot deg nå i dagspressen begynner å bli mange. Bøndene river seg i håret og gråter. Selv Vedum er opprørt. Han vil ikke følge den stramme linjen.
Kom tilbake med noe bedre.
Selv er jeg skuffet, for jeg trumfet det og kjøpte kikertcurry fra Grønne Folk. Jeg følte meg flink og du tråkket i kyllingsalaten min!
Selv med et sunt fokus må jeg må få kose meg med en biff, kylling og tørr hvitvin, eller en øl på stranden. Efes! En mojito! Det er viktig å nyte livet, føle livsglede, danse, nyte et godt glass, ha godt samvær med andre, ikke bare å tygge grønnsaker og drikke vann.
Her er rådene du en gang ga meg, om du har glemt de. Et glass rødvin tillot du der: Nå -nada. Skjerp deg golde professor. Vi har et liv å leve og ingen kan leve slik. Les mitt intervju med professor Blomhoff her: Mat mot kreft
Mye respons på Facebook
Dette innlegget mitt på FB fikk mye respons: «Minst mulig hvitt kjøtt?! Mindre enn rødt kjøtt også?! Merkelig. Mens sukker er topp så lenge det begrenses?! Logikk? Why? Enda mindre kaffe?! Null alkohol? Poteter. I hvilken form? Pommes frites? Hva med ris? Egg? Brød? De nye kosholdsreglene er så begredelige at ingen vil orke å følge dem. Fengselsmat. Har dere hørt om matglede? Kom med noen fristende oppskrifter i det minste – og bedre begrunnelser. Dette holder ikke.»
Her er de nye kostholdsrådene som mange går ut mot.