Annonse
Det skulle bare mangle at ikke kong Harald kan unne seg en privat reise til Malaysia. Å si at han burde holdt seg hjemme, er smålig! Selv en 87-åring har behov for ferie. Sykdom i utlandet kan ramme alle. Her er alt om Kong Harald sykdom: Kongen har fått operert inn pacemaker og blir fulgt opp tett av livlegen Bjørn Bendz.
Skulle feire bursdag på privat ferie
Vi er privilegerte i Norge som har et så raust og flott kongepar. Kong Harald og dronning Sonja gjør en utmerket jobb for Norge, og er verken storforlangende eller snobbete. Det var i privat regi og for egen lommebok at kong Harald dro på ferie til Malaysia med Dronningen i februar i 2024. Kongen fylte 87 år 21. februar. Han skulle feire bursdagen i utlandet, ifølge Nettavisen.
Ble operert 2. mars i år.
Feiring ble det også. Men seks dager etterpå, 27. februar ble kongen innlagt på sykehuset Sultanah Maliha på Langkawi i Malaysia med en infeksjon. 2. mars kom opplysningen om at kongen har fått operert inn en midlertidig pacemaker.
Kongen skulle holdt seg hjemme
«Han skulle blitt hjemme, han som er så gammel og har vært hjertesyk før,» hevdet flere på nettet. «Selv en så lang hjemreise med fly kan bli et problem i den alderen, og med hjertesykdom.» En av de mer kjente personene som ytret seg kritisk var omdømme-ekspert Trond Blindheim:
«Det viste seg at kongen ikke tålte den turen. Det var kanskje ikke så lurt å legge ut på en slik langtur, når man er 87 år og ikke er ved sin beste helse. Da bør man heller stå over slike ferieturer Kilde: Dagbladet.
Smålig og respektløst om kong Harald
Medier, som Aftenposten, fokuserte på at hjemreisen ville koste hele 2 millioner kroner og betales via forsvarsbudsjettet og ikke kongehusets eget budsjett. Det fant mange usmakelig, blant annet Minerva..Hvorfor fokusere på prislappen i en sådan stund?
Det er forskjell på folk
En leser av Helsetine kommenterte på telefon: «Det er forskjell på kong Salomo og Jørgen hattemaker! Han siktet til at Helsetine ikke fikk et øre av Tryg for forsinket hjemreise da jeg ble syk med bronkitt på Gran Canaria i 2021. Forsikringsselskapet mente jeg hadde gått til feil lege og misforstått reglene: No mercy. Og det hjalp ikke å klage. Det samme rigide regelverket rammer mange som blir syke eller dør i utlandet. Foresatte har selv måttet betale store beløp for å få sine hjem.
Så ja – det er forskjell på folk. Og 2 millioner er en gedigen sum å ta av skattebetalernes penger. Likevel: Det er snakk om vår elskede konge – en gammel mann på 87 år. Da må vi være rause.
Tror kongen helst ville klart seg selv
Det er smålig å ikke unne kongen en trygg hjemreise fra Malaysia, mener jeg. Det handler tross alt om selve statsoverhodet vårt, Norges flotte og hardtarbeidende konge. Trolig er det regjeringen og ikke kongen selv, som har beordret lege ned og eget privatfly. Kongen er beskjeden og ville sikkert heller reist hjem i egen regi – uten all denne uønskede oppmerksomheten.
Flyet som fraktet kongen – et mobilt sykehus
SAS-flyet som tok kongen hjem er et Boeing 737–700. Det ble bygget om til et medisinsk evakueringsfly i 2022. Flyet har blant annet vært brukt til å fly sårede ukrainere til sykehus i andre land. Flyet er et mobilt sykehus med respiratorer, hjertestarter og 20 sengeplasser. Mer enn nok plass for kongen og dronningen, altså.
Alle kan bli syke
Å bli syk på ferie, kan forøvrig skje også i ung alder, og ramme hvem som helst. I Norge er mange ved god helse i 80-årene. Kong Harald har som alle andre behov for ferie og privatliv. Han og dronningen er aktive og reiseglade i sine eldre år, som veldig mange andre nordmenn.
Kan bli siste langtur for kongen
Kongen selv er fornuftig og har trolig, i følge helseråd, tenkt at turen til Malaysia ville gå bra. Det kan bli siste gang han legger ut på langtur -med en slik dramatisk vending.
Hva feiler Kongen:
Det tok tid før vi fikk vite hva som skjedde i Malaysia. Vi fikk først høre at kong Harald var rammet av en infeksjon. Å sende et fly for å hente Kongen i forsvarets regi, virket da dramatisk. Så kom sannheten for en dag fra Kongehuset: Kong Harald har fått operert inn en midlertidig pacemaker på sykehuset i Malaysia grunnet lav hjertefrekvens. Da var de fleste enige om at Kongen må få all oppfølging som trengs, og at han ikke belaster offentlige midler unødig.
Kongen får varig pacemaker
Kongen kom hjem til Norge 4. mars på kvelden og ble kjørt rett til Rikshospitalet. Her er han i isolat og sjekkes for bakteriesykdommer, blant annet for MRSA, gule stafylokokker.
Må være frisk før ny operasjon
Kongen vil, i sin alder og med sin helsetilstand få operert inn en varig pacemaker – når han er frisk nok til det. Da må han først være infeksjons-fri. Pacemakeren blir operert inn for å unngå hjerteinfarkt, slag og for å tåle bedre andre sykdommer og infeksjoner som eldre ofte rammes av og dør av. Kong Harald er foreløpig sykemeldt i to uker. Prinsesse Ingrid Alexandra dro hjem fra forsvaret for å besøke bestefar på sykehuset. Også Sonja, Mette Marit og Märtha Louise har vært på besøk.
Hvem er kong Haralds livlege, Bjørn Bendz?
Det var dramatisk da kong Haralds livlege, Barn Bendz måtte rykke ut til Malaysia for å bistå kong Harald. Men hvem er han? Bjørn Bendz er spesialist i indremedisin og hjertesykdommer. Han er leder for hjerte-, lunge- og karklinikken ved Oslo universitetssykehus. Bentz ledet operasjonen da kong Harald fikk satt inn en ny, biologisk hjerteklaff i 2020. Samme år ble han Kongens livlege. Bendz overtok etter Otto Smiseth som var kong Haralds livlege i 13 år. Kilde: Aftenposten
Hva slags sykdom har Kong Harald vært rammet av tidligere?
-I 2021 ble Kong Harald operert for en kneskade.
-I 2020 fikk han operert inn en ny, biologisk hjerteklaff. Klaffen som ble byttet ut, ble første gang operert inn i 2005.
-I desember 2003 fikk kong Harald diagnosen kreft i urinblæren. 8. desember samme år ble kreftsvulsten fjernet i det legene kalte en svært vellykket operasjon.
-Kongen var nylig sykmeldt med en luftveisinfeksjon, men ble friskmeldt 2. februar. Han skulle møte i statsråd 8. mars. Kronprins Haakon møter nå i kongens sted.
– Infeksjoner har vært kongens største helseproblem de siste årene, bortsett fra dårlige ben, korona og forkjølelser, opplyser historiker Trond Norén Isaksen, ekspert på kongehuset, til Aftenposten.
Kilde: Aftenposten
Derfor brukes midlertidig pacemaker – og slik virker den.
En temporær pacemaker blir brukt hos pasienter som er innlagt på sykehus med ekstremt lav puls. Via en blodåre legges en ledning til hjertet som blir koblet til et pacemakerapparat utenfor kroppen. Ved langsom puls, gir den temporære pacemakeren elektriske signaler som får hjertet til å slå hurtigere. Selv operasjonen er unnagjort på 15 minutter. Legene bestemmer hvor lenge behandlingen skal vare og om det skal opereres inn en permanent pacemaker – som i kong Haralds tilfelle. Raymond Johansen, tidligere byrådsleder i Oslo, lever godt med en slik permanent pacemaker.
Over 3000 lever med pacemaker i Norge.
Aftenposten har estimert at årlig får 3259 implantert pacemaker og 21 817 stent i Norge. Dessuten 1730 hjerteklaffer. 37 000 lever med pacemaker i Norge i dag mot 2 millioner i hele verden.
Kilde: Helse-Stavanger.no
Hvor gammel ble Kong Olav – og hvordan døde han?
Kong Olav V ble 87 år gammel, like gammel som sønnen – kong Harald er nå. Kong Olav døde 17. januar 1991 på Kongsseteren i Oslo. Få timer etter at meldingen kom, var plassen foran Slottet et hav av lys. I flere dager kom folk for å legge ned blomster og tenne lys til minne om Kongen. Selv var jeg med å dekke kongens død for Billedbladet nå, sammen med resten av redaksjonen. Vi laget et eget bilag. Det var spesielle dager, hvor mange sørget. Kong Olav var folkekongen, og han var helt spesiell.
Nå gjelder det sønnens helse: Kong Harald er i dag den monarken i Europa som har sittet lengst og i full jobb. Han har alltid vært fornuftig og tatt oppgaven alvorlig.
Masse god bedring ønskes vår flotte kong Harald, hele Norges bestefar! Bli frisk snart og kom tilbake på jobb.
Her er kong Haralds berømte tale om kjærlighet, religion og aksept.
H.M. Kong Harald (Foto: Sølve Sundsbø / Det kongelige hoff)