Annonse

lære om blæren

Å være tissetrengt er slitsomt. For noen blir det et kronisk problem. Nå har det blitt en perle av en bok. Man blir faktisk glad i blæren, trass i  problemene den kan volde.

Jeg har lest Læren om Blæren av Birgit Bulla, utgitt på Manuskript forlag.

Normalt å være tissetrengt

Oh yes, vi har alle opplevd det: Å være tissetrengt på et party, på et møte, på en buss, i en bil  eller på et tog og  i en endeløs toalettkø. Det få snakker om, er når tissetrangen blir et reelt problem:

«Noen har blærer som fyller seg fortere enn du rekker å blunke, og er livredde for å være steder hvor det ikke er noe toalett i nærheten. De vet alltid hvor nærmeste WC er, for å si det sånn.»

Stressproblem i hverdagen

Der blir et stressproblem å håndtere i hverdagen, i tillegg til alt annet: Og hvem kan du fortelle det til? Du sier kanskje; må bare hente noe på kontoret.. og i virkeligheten spurter du som lynet mot et toalett du ber til Gud om at er ledig slik at du rekker det i pausen på 5 minutter. Lærere for eksempel – 5 minutter er alt de har før neste time starter. Det må være et mareritt!

Noen må bruke bind på trening

Andre sliter med inkontinens; de kan tisse på seg om de ler for høyt, hoster for dypt eller er på hardtrening.

«Folk bruker faktisk bleie eller bind i voksen alder på en SATS-trening uten å snakke om det. Det er rett og slett for flaut.»

Manuskript forlag friskmelder temaet

Urinveisproblemer er en av de vanligste tingene kvinner snakker med fastlegen om.  Likevel er temaet fortsatt nærmest tabu. Tisser du mye og ofte, vil  folk spøke med deg; ååå, nå igjen, ja, men de vil sjelden ta lidelsen seriøst.

Med boken Læren om blæren er temaet friskmeldt. Forhåpentligvis kan boken være til glede for mange som har et angstfylt forhold til blæren sin og som ikke tør å snakke om det. Boken er ærlig og uten filter: Forfatteren, frilansredaktør Birgit Bulla har selv slitt med overaktiv blære: Mangelen på hjelp, råd og kunnskap, fikk henne til å lage et eget nettsted for folk med blæreproblemer. Hun fikk enorm respons, og bestemte seg for å skrive bok.  Denne boken er den første som tar for seg den uhyre vanlige lidelsen: Det var virkelig på tide!

Hva er normalt?

Hvor ofte er det «normalt» å tisse? spør Birgit Bulla.  Hva slags lege bør du oppsøke først, og hva skjer der? Hva skjer under en undersøkelse, hvilke behandlingsalternativer finnes og hvordan føles de? Og er det noe du kan gjøre selv? I en lett og humoristisk tone forklarer forfatteren hvordan blæren og urinveiene våre er bygget opp og hvordan de fungerer. Boken inneholder også et kapittel med fun facts og ting du garantert ikke visste om de gåtefulle indre organene våre.

Kvinnelidelser blir mindre forsket på

Alle bøker som kan få tabuer til å rakne rundt inkontinens eller overaktiv blære, og gjøre lidelsene lettere å snakke om er positivt, etter min mening. Kvinnelidelser blir mindre forsket på enn menns, og det er faktisk et mysterium at kvinner klarer seg så godt som vi gjør. Fagpersoner og andre som berører kvinneproblemer er derfor spesielt kjærkomne. 

Føler kjærlighet til blæren

Jeg likte boken godt: Etter å ha skummet den, føler jeg faktisk kjærlighet til blæren som har forvoldt meg (og utallige andre) problemer i voksen alder. Blæren gjør så godt den kan, og får lite hjelp og veiledning:  Vi fyker omkring i våre travle liv, og vet ikke hva slags behandling som finnes mot blæreproblemene.

Enkle råd og tips mot overaktiv blære

Birgit Bulla ikke bare beskriver problemene, hun har også endel tips og råd som er verdt å få med seg. Blant annet nevner hun blærevennlig mat og drikke, og motsatt – mat og drikke du kan unngå om du har unormalt stor tissetrang.

Blæreproblemer er komplekst: De skyldes ikke bare gener eller naturen; her er stress, angst og uvaner like skyldige komponenter.  Er du vant til å tisse hver time, vil du lett bli avhengig av dette.  Et enkelt triks for å tisse mindre, er å holde igjen, for eksempel en halvtime, og senere en time og lenger, hver gang du vil fyke på do. Myten om at du bør vente så lenge som mulig med å gå på do på fest, stemmer! Går du for tidlig, kan du ende opp med å gå hele kvelden. Det siste kjenner menn til godt også.

Men det er veldig mye håp her: Hjernen kan avvennes og blæren også.  Og så finnes det jo alt fra elektro-behandling til enkle bekkenbunnsøvelser og tabletter. 

Bare å lese boken, kan føre til at stressblæren  blir mindre plagsom, tenker jeg, for som så mye annet kan det sitte mye i hodet.

Denne boken passer både for helsearbeidere og for alle som sliter med blæreproblemer.  Takk til Manuskrift forlag for omtanken.