Annonse
Vil du ned i vekt på nyåret? Det er så lite som skal til for å få litt bedre helse! Linda Johansen gikk ned 55 kilo. Les hvordan hun klarte det – og få masse gode kostholdsråd. Faktisk gikk hun ned i vekt ved å spise helt vanlig, sunn norsk mat! Men viktigere enn vekt, er å få til litt fysisk aktivitet i hverdagen.
Mange har spurt om hvordan det gikk med Linda Johansen som jeg skrev om i Norsk ukeblad for noen år siden. Linda var så stor at hun ikke klarte å leke med datteren.
Ved hjelp av beinhard egeninnsats og hjelp fra NIMI, er hun i dag 55 kilo slankere. Nimi er spesialister på å hjelpe folk til et sprekere, sunnere og lettere liv, og har lang erfaring med varige livsstilsendringer og vektreduksjon. Du kan få hjelp her gratis om du har svært høy BMI, slik som Linda hadde.
Hun spiste 6 måltider om dagen – helt vanlig, sunn, norsk mat. 3 av måltidene var små mellommåltider bestående av yoghurt, frukt, nøtter, bær, knekkebrød og annet. Potetgull og fet dipp ble byttet ut med frukt, bær og grønnsaker.
For en bragd! Jeg kontaktet Linda for å høre hvordan det går med henne i dag og hun fortalte at hun har klart å holde vekten og at hun aldri vil bli så overvektig en gang til. Dette står det stor respekt av. Gratulerer.
I følge NIMI er det forresten farligere å være tynn og utrent enn overvektig og i god fysisk form! Så pass på å få til den daglige gåturen på en halvtime, istedenfor å sulte deg!
Slik når du målene om en slankere hverdag:
- Gjør som Linda: Sett deg et mål som virkelig har betydning for deg, noe du er villig til å jobbe hardt for å nå.
- Sett opp et kost- og aktivitetsprogram som gjør at du er i stand til å nå målet. Er målet vektreduksjon, må du plan-legge å gå i energiunderskudd.
- Skriv en ukeplan hver søndag for mat og aktiviteter. Den gjør det enklere å prioritere og skaper en bevissthet rundt hva som er viktig å fokusere på. Vær nøye med å følge planen!
- Hold fokuset og gjennomfør oppgavene. Forbered deg gjerne mentalt dagen i forveien. Trenger du huskehjelp til enkelte oppgaver, som for eksempel mellommåltid, så bruk alarmen på mobiltelefonen eller post it-lapper. Når uken er omme, setter du deg ned og evaluerer egeninnsatsen opp mot målet ditt. Dette gir motivasjon dersom du ser du er på vei mot målet. Jobb konstruktivt med dine feilskjær, vær løsningsorientert. Gi deg selv ros for det du har fått til. Avslutt halvtimen med å planlegge neste uke.
Hele artikkelen med alle rådene leser du her: Jeg skrev den for Norsk ukeblad, hvor den har vært på trykk.
Prøv disse sunne oppskriftene på pizza og linsesuppe.
Slik lager du sunn pizza
Grov pizzabunn
Ingredienser:
- Ca 3 dl vann
- Ca 3 dl hvetemel
- Ca 4,5 dl sammalt hvete
- 1 ts salt
- 2 ss olivenolje
- 1 pakke tørrgjær
Fremgangsmåte:
Bland alle de tørre ingrediensene godt, men spar på litt av hvetemelet. Tilsett vann og olje. Elt deigen, og ha i hvetemel til den er lett smidig, lett fuktig på overflaten, men ikke kleber seg til fingre eller underlag. La den heve til dobbelt størrelse. Klem/kjevle den ut til passe størrelse.
Tomatsaus
Ingredienser:
- 3 hakkede sjalottløk
- 3 fedd hvitløk
- 0,5 dl olivenolje
- 6-8 dl hermetiske tomater, hakkede
- 1 ss hvitvinseddik
- 1 ss sukker
- 2 ss hakket frisk oregano
- Salt og pepper
- Eventuelt litt tomatpure for å gi en sterkere tomatsmak
Fremgangsmåte:
Fres løk og hvitløk i olivenolje til den er blank. Tilsett tomat, eddik. sukker og oregano og kok til halvparten gjenstår. Smak til med salt og pepper, eventuelt litt tomatpure.
Kjøttdeigspizza med mager vri
Ingredienser:
- 300 gram karbonadedeig
- 1 squash, i terninger
- 10 ferske sjampinjong, i biter
- 1/2 – 1 løk, i terninger
- 5-6 dl hermetiske tomater, hakkede
- 1 ss tomatpure
- 3 fedd hvitløk, presset
- 1 ss oregano, 1 ss basilikum, 1 ts svart pepper
- Mager ost, revet – så lite som mulig
- 1 rød paprika, i skiver
- 2 ss parmesan, revet på den fine siden av rivjernet
Fremgangsmåte:
Stek løken i 1 ss olje til den er gyllen. Bruk en kjele eller dyp stekepanne. Tilsett sopp og stek videre i noen minutter. Deretter gjør du det samme med squashen. Når grønnsakene er møre tilsetter hermetiske tomater, tomatpure, hvitløk, svart pepper, oregano og basilikum. I en annen panne steker du karbonadedeigen i en ts olje. Når den er ferdig, blander du den i pannen/kjelen med tomatsaus og grønnsaker.
Kjevle pizzadeigen utover i en dyp langpanne. La den gjerne komme litt opp på sidene. Tilbered sausen i en romslig kjele. Ha utover fyllet. Strø over revet ost. Legg utover paprikaringer, og dryss over litt parmesan. Stek i ca 20 minutter på 250 grader.
Kesamdipp:
- 4 hakkede sjalottløk
- 1 ts hakket hvitløk
- 2 ss hakket basilikum
- 1 beger kesam
- Salt og pepper
Bland alt i en bolle. Smak til med salt og pepper.
Linsesuppe
Ingredienser (4 porsjoner)
- Linser 3 dl
- Gulrøtter 1-2 stk (kålrot kan brukes sammen med gulrot, paprika kan has i)
- Løk 2 stk
- Olje 1 ss
- Vann tilsatt grønnsaksbuljong 1 liter
- Hermetiske tomater, knuste 1 boks (400 gram) (ønskes mer tomatsmak, tilsett tomatpuré)
- Timian ½ -1 ts (eller pepper, chilipepper, urtekrydder og hvitløk)
Fremgangsmåte:
Linser er små belgfrukter og trenger ikke bløtlegging før bruk. Rens bort eventuelle
stygge linser. Legg linsene i en sil og skyll dem godt. Skrell gulrøttene og skjær dem i skiver. Skrell og grovhakk løken. Varm oljen i en gryte. Surr løken blank i oljen. Ha i buljongen, linsene og gulrøttene.
La suppen koke ca. 25 minutter under lokk. Koketiden er avhengig av type linser som
brukes. Bland i hermetiske tomater og smak til med timian eller andre krydder. Er suppen tykk, tilsett litt mer vann. La suppen koke videre i 5-10 minutter.
Server suppen som den er eller med en klatt yoghurt naturell i tallerkenen. Brød, knekkebrød eller flatbrød som tilbehør.