Annonse

Fucking Åmål – den svenske kultfilmen om to jenter som ble forelsket i hverandre, gjorde et uutslettelig inntrykk. Det gjorde også selvmordet på folkehøgskolen. Da vi kom tilbake etter påskeferien var A borte, han hadde tatt sitt eget liv fordi han var homofil. Nå skriver vi 2020, og allverdens krav om smittevern kan ikke nekte deg å elske hvem du vil. Love is love. <3

Jeg slanket meg da en skolekamerat begikk selvmord

Hvor er A? På Skjeberg folkehøgskole har vi hatt en etterlengtet påskeferie. Familien er på fjellet og jeg har huset for meg selv. Min største bekymring er at jeg har lagt på meg flere kilo – grunnet skolens skravlegrupper med saft og kjeks. Strategien jeg legger er å ikke spise i løpet av dagen, jogge, og blande alkohol med  TAB (cola uten sukker)  på festen. Jeg og min venninne Heidi har venner som studerer i Trondheim og de serverer hjemmebrent, moholtbrygg. Blandet med TAB smaker det grusomt, men bollekinnene må vekk og kiloene minkes. Prosjektet lykkes og festene er morsomme. For en som var voksen tenåring, er det fint å endelig få være fjortis. Tilbake på skolen møter rektor oss med alvorstung mine. Beskjeden er tydelig og åpen. A kommer ikke tilbake. Han tok livet sitt i påsken, fordi han var homofil. Vi er knust. Kunne han ikke snakket med noen? Ble han ikke akseptert hjemme? Jeg husker han som stille og litt innadvendt men ante ikke at han slet.

At A tok livet sitt har jeg aldri glemt. Derfor husker jeg navnet hans fortsatt. Så unødvendig. Så leit.

Den dømmende patriarken

Jeg minnes at min egen far, sivilingeniøren, var skeptisk til homofile: Han fant det uhørt å elske en av samme kjønn. Den samme mannen sa at små gutter var rare og at han foretrakk jenter. Han var sintere på sønnen enn døtrene om noen gjorde noe galt. Han stønnet og gikk ut av TV-stuen om det var erotikk på skjermen og mislikte korte skjørt. Det var en kjekk mann, og jeg så opp til ham som døtre gjør, men var samtidig utrygg på grunn av hans raptuser. Jeg tenkte med gru på at om jeg eller en av mine tre søsken var homofil, så ville det bli umulig å fortelle det. Hvorfor sa ikke mor noe når far uttalte seg så dumt både da og senere; hun som var spesialist i barnepsykiatri? Jeg hadde endeløse diskusjoner med mine søstre, til vi ble uenige om alt. I ettertid tenker jeg at det var slik mange fedre var på den tiden, uforstandige patriarker. Han kunne ikke bedre. Og kanskje var det lettere for henne å tie. Det kunne bli verre.

Sjenert og annerledes 

Jeg har vært forelsket i gutter siden jeg var 5 og har ingen egne opplevelser om å være homofil eller født i feil kropp. Men jeg var sjenert og annerledes, blant annet grunnet familiebakgrunn. og kan kjenne meg igjen i det å ikke passe inn. En storesøster som ville være noe for alle, en krevende rolle. Storesøsteren som stekte pannekaker og kokte lapskaus til 6 personer kunne selv sårt trengt en storebror eller storesøster men ble » mamma» for tre småsøsken og overlatt til unge hushjelper av ymse slag med foreldre som alltid jobbet og hadde nok med seg selv. Det var andre ting også.

Likevel – å være homofil er noe annet. Jeg har ingen egne opplevelser om det og kan ikke vite hvordan det er.

Fucking Åmål – en viktig film for retten til å elske hvem du vil

På tettstedet der jeg vokste opp, Kolbotn, skjedde det lite. Vi hadde Domus, et bakeri der noen kjøpte halve loffer i storefri, og en bensinstasjon. Da den svenske filmen Fucking Åmål kom i 1998 – jeg trodde det var før, men det var først da den kom – gjorde den et uutslettelig inntrykk. Åmål var som Kolbotn – et kjedelig sted hvor lite skjedde.

«Varför måste vi bo i fucking, jävla kuk-Åmål?», sier en av rollefigurene i filmen. Dette sitatet ble opphavet til filmtittelen. Internasjonalt opplevdes tittelen støtende. og her markedsførtes den under tittelen Show me Love. Det er jo også kjærlighet den prisbelønte filmen handler om.

Falt for den mest populære jenta

Vi møter Agnes (Rebecka Liljeberg) og Elin (Alexandra Dahlström), som innleder et «forbudt» forhold i den svenske småbyen. Historien om de to jentene som forelsket seg i hverandre, er viktig, selv i dag. Den ene sjenert og ensom, den andre midtpunkt. Tilslutt innrømmer hun med alle guttekjærestene, Elin, at hun elsker Agnes. I denne artikkelen fra P4 kan du se hvordan de ser ut i dag. Senere gikk jentene hver sin vei. Mens Agnes valgte bort skuespilleryrket til fordel for legeutdannelse, fortsatte Elin skuespillerkarrieren, som feminist. I forbindelse med MeToo-kampanjen viste hun et klipp der hun under prisutdelingen som 15-åring ble stoppet da hun ville snakke om seksuell trakassering og utseendefiksering. Les alt om hvordan det gikk med Fucking Åmål-skuespillerne i DB-artikkelen her. 

Her et klipp fra filmen: Slik gikk det på slutten.

Dyktige kolleger – heterofile og homofile 

I min lange tid i mediabransjen, Tv, radio, avis, ukeblader og fagblader har jeg møtt herlige og dyktige kolleger av alle slag – mange heterofile og noen homofile. Noen av disse har feiret Pride i helgen og de har jeg tenkt på nå. Det koster å stå åpent frem og noen av dem er modige nok til å gjøre det. Noen er også modige nok til å velge en bifil partner, som vår kjære prinsesse, Märtha Louise – med alt det koster av folkesnakk og fordommer.

Det er lettere nå i 2020 enn da A fra folkehøgskolen tragisk nok endte sitt liv. Den nye generasjonen er mer åpne om legning og hvem de elsker.  Men fortsatt sliter mange homofile med depresjon og vonde tanker og rundt om i verden tar noen av dem fortsatt livet sitt. Mange steder i verden er homofili fortsatt forbudt. Homofili kan føre til steining, piskeslag, fengsel og dødsstraff. Les mer om dette i artikkelen fra Aftenposten  her:  Her er 11 av verdens verste land å være homofil. 

Homofil sønn får problemer i La Casa de las Flores

Fortsatt er det mange foreldre som ikke godtar at barna er homofile. I den meksikanske serien La Casa de las Flores blir både homofobi og transfobi tatt opp på en god måte. Her blir ikke Diego akseptert av foreldrene som den han er og de vil sende ham i tvangsterapi for å bli heterofil. At han blir sammen med sønnen til las Flores-familien, lillebroren Julián, går ikke upåaktet hen. Sønnen er bifil og har en jentekjæreste som alle vil han skal gifte seg med. Det er heller ikke lett for familien å svelge at svigersønnen Maria José står frem som transseksuell. Han bannes av familien, men tas til nåde igjen av kona Paulina, en av seriens mest populære skikkelser.  Også i Netflix-serien Sex Education omtales sex, kjønn og homofili på en fin og lærerik måte.

Jeg tenker også på den norske TV-serien Født i feil kropp som har fått så mange seere og så mye engasjement – med visshet om hvor mye det koster og må ha kostet for unge sårbare mennesker å skifte kjønn.

PRIDE uten pride – bare covid19 og smittefrykt

Denne helgen har PRIDE blitt feiret i Oslo og i stedet for et folkehav av glade, feirende mennesker, har mye pågått på nettet grunnet covid-19. PRIDE er dempet og trykket ned – heldigvis av gyldig grunn – men det er hemmende for kampen om homofiles rettigheter og likeverd. Jeg har friskt i minne Jonas Gahr Støre og Raymond Johansen som danset en ellevill PRIDE-dans i PRIDE-toget for mangfold og aksept under feiringen i fjor sommer. Se klippet i artikkelen i VG her.   Den gangen syntes mange det var tøft, og like mange latterliggjorde opptrinnet.

Fra hete omfavnelser til frykt for medmennesker

I år er hovedinntrykket bremsen og kvelertaket som er satt på alle folkelige møter. I stedetfor hete omfavnelser, kyss og aksept, skal vi være redde for hverandre. Vi er numne og evner ikke lenger å reagere,  for vi er så fryktelig slitne av Covid-19.

Idrettsprofilen Camilla Lorentzen har en ellevill og morsom Instagram-konto der hun danser så flesket skvetter for å normalisere vanlige kropper. Under årets PRIDE  sto hun frem som homofil og med jentekjæreste. Flott og modig gjort. Slik mennesker beundrer jeg.

Det er riktignok coronatid med allverdens skremselspropagander og smittekrav, men ingenting hindrer deg i å elske hvem du vil, akkurat som da revolusjonen nådde selveste fucking Åmål.

Måtte ingen være så fortvilet som A igjen, og avslutte livet i en alder av 19, mens skolevennene sitter lamslåtte tilbake og så gjerne skulle gitt en klem.

Og måtte foreldre være klokere. Amen.

Happy pride – Love is Love <3