Annonse

10 gode råd mot bekymringstanker: Her er fagfolkenes råd i den krevende tiden vi er inne i: Hold på rutiner. Spis god mat og legg puslespill. Mal en garasje. Kle deg pent. Chatt med noen. Skriv ned helserådene på en lapp. Få tankene over på noe annet enn frykten. Kom deg ut på tur, anbefaler psykologer og leger. Jeg har samlet de beste tipsene i denne artikkelen.

 

  1. Hold på rutiner. Å leve isolert når ting er ekstreme og utenfor kontroll, kan ha langvarig negativ effekt på psyken. Det er derfor viktig å holde på rutiner: Spis ordentlig, kle deg ordentlig og stå opp til vanlig tid, sier psykolog Peder Kjøs til vi.no .
  2. Distraher deg. Mange er veldig bekymret, og det kan bli verre når du leser nyheter 24/7. Kjøs anbefaler å gjøre andre ting, som å se en film, lese en bok og snakke om dette i stedet. Eller du kan pusse opp et rom eller ordne en terrasse. Det å gjøre noe praktisk, får deg på andre tanker. Les hele saken fra vi.no her.
  3. Råd når du er lammet av frykt. En annen psykolog, Kyrre Dyregrov hos onlinepsykologene.no har tips til deg som blir lammet av frykt for viruset. Som fagperson reagerer han på det mediafokuset som er. Han ser hvordan mennesker kan bli lammet av frykt, og føler et behov for å komme med noen råd rundt det å ta vare på seg selv. Samtidig vil han nyansere det han  opplever som et ensidig fokus på frykt og fare i media, på jakt etter flere klikk og lesere: Rådene hans går ut på å skrive lister og skjerme deg fra for mye nyheter. Han anbefaler å skrive ned rådene som Folkehelseinstituttet og helsenorge.no kommer med på et papir. Disse leser du hver gang du blir stresset. Så holder du deg til de enkle rådene. I artikkelen gir han også tips til deg som ikke får sove grunnet bekymringstanker rundt viruset og til deg som er plaget av mareritt.  Les hele artikkelen fra onlinepsykologene her. 
  4. Hør på podkast og lær. Vi har bedre helse enn noen gang. Likevel er vi så redde for coronaviruset. Helseangst og smittefobi er temaet når lege og medisinprofessor Pål Gulbrandsen gjester podkasten Pia og psyken. Sykdomsskrekk kan ta livet av oss, mener legen.  Lytt til podkasten her.
  5. Vær aktiv. Mange kan føle på sinne, søvnmangel og skyldfølelse. I en artikkel fra NRK gis mange god råd i koronaens tid. Flere peker på at vi må holde oss i aktivitet fysisk og psykisk. Bruk sosiale medier. Finn noen å chatte med og gå tur med.  Noen av de beste rådene er kanskje å spise ordentlig, trene, lage god mat og legge puslespill. Igjen er det Kjøs som slår til med de gode rådene.. Les hele artikkelen fra NRK her. 
  6. Det kommer til å gå bra. Også Hans M. Nordahl ved NTNU  maner til å skille mellom fakta og tanker. Tenk på at historie skrives nå: Dette har aldri skjedd i Norge før. Tenk også på at dette kommer til å gå bra. Minimer bekymringen og gjør heller noe praktisk, som å male garasjen. Er du permittert, kan du lage en spareplan. Du kan kjøpe inn mat og utstyr du kan trenge og ha glede av. Les hele saken fra forskning.no her.
  7. Vær forsiktig med alkohol. Det er å mate trollet, mener Kjøs. Du kan bli enda mer redd og angstbitersk. Han viser til helsepersonell som har vært isolert etter kriser og som sliter med posttraumatisk stress. Det er også økt fare for at de sliter med rusmisbruk. Forskning på tidligere epidemier viser også at slike situasjoner fører til økt selvmordsrisiko. Det kan være ganske alvorlig, sier han til vi.no . Det er altså viktig å komme seg ut, distrahere seg fra dystre nyheter og finne god ting å gjøre.
  8. Søk psykologhjelp på nettet. Mange føler seg alene nå. Er du ensom, kan du ta ansvaret for det selv og sende en klem på nettet eller ringe noen, foreslår psykologer. Sliter du psykisk er det viktig å snakke med noen. Ring en venn, en hjelpetelefon eller prøv få en time hos lege eller psykolog på nett i stedetfor oppmøte. Mange tilbyr veiledning over telefon eller nett.
  9. Lær deg å mestre stresset. Du kan lære deg mer om oppmerksomhetstrening og stressmessing. Her er et gratis hefte fra fhi.no som du kan laste ned og benytte deg av. Det er spennende lesning som alle kan ha nytte av. Les heftet fra fhi her. 
  10. Vær bevisst dine triggere! Dette er et godt råd fra psykolog Silje Berg ved Bjørknes Høyskole. Triggere er faktorer som starter bekymring eller sinne. Hyppige nyhetsmeldinger og sosiale medier overfylt av informasjon kan gjøre deg mer oppmerksom på situasjonen. Slik oppmerksomhet mater bekymringstankene. Jo mer oppmerksomhet tankene får – desto flere tanker vil kunne oppstå. Det kan derfor være nyttig å skjerme seg noe fra slike triggere, anbefaler hun i sin blogg. Les hele bloggen til Silje her. 

Trenger du noen å snakke med? Under er noen tips sakset fra psykologforeningen.no Les hele saken her. 

Mental Helses hjelpetelefon: 116 123

Hjelpetelefonen er et døgnåpent telefontilbud. Hjelpetelefonen har også skrivetjenesten sidetmedord.no og chat som er åpen fra kl. 08.00 – 23.00.

www.hjelpetelefonen.no

Foreldresupport: 116 123 (tast 2)

Foreldresupport er en døgnåpen telefon- og chattetjeneste for omsorgspersoner som trenger hjelp, veiledning eller har behov for å lufte tankene sine med noen. Det er veiledere fra Mental Helses hjelpetelefon som svarer på henvendelsene.

www.foreldresupport.no

Kirkens SOS: 22 40 00 40

En døgnåpen krisetjeneste også på helligdager. Kirkens SOS tilbyr en anonym og uforpliktende samtale på krisetelefonen eller kontakt via chat på nettsidene:

www.kirkens-sos.no

Alarmtelefonen: 116 111 

Telefonen er for barn som blir utsatt for omsorgssvikt, vold og overgrep. Også voksne som er bekymret for barn og unge, kan ta kontakt med sentralen. I forbindelse med koronasituasjonen er telefonen døgnåpen.

www.116111.no

Tilbud til barn og unge

Barn og unge som trenger noen å snakke med kan ringe til Røde Kors-telefonen for barn og ungdom: 800 33 321.

Det er også mulig å sende melding eller chatte via nettsidene:  www.korspahalsen.no , Mental Helses  www.sidetmedord.no  eller Blå Kors sin tjeneste www.snakkompsyken.no

Barn og unge som har foreldre eller andre nær seg med rusmiddelproblemer kan kontakte organisasjonen Barn av rusmisbrukere (BAR). De tilbyr anonym chat gjennom tjenesten BarSnakk: www.barnavrus.no