Annonse

Mathilde Hellum (21) kjente tvillingene Mina og Mille (16) som døde av en overdose i januar 2022. Mathilde jobbet for bedre forhold for barnevernsbarn. Mens NRK-serien Instukids ble spilt inn, døde hun selv av en overdose. Det er uendelig trist.

Foto: Forandringsfabrikken.

Hele Norge sørget med da tvillingene Mina og Mille (16) ble funnet døde i Spydeberg. Foreldrene fortalte en rystende historie om rus, spiseforstyrrelser og flyttinger fra institusjon til institusjon. Det er en verden ukjent for de fleste. Vi tror barna blir tatt vare på. I realiteten forteller mange unge at de blir rusavhengige under barnevernets omsorg. Instulivet handler for mange unge mest om å få tilgang på rusmidler og rømme fra stedet. Deretter blir de hentet inn igjen, enten med tvang, med foreldrenes, politiets og/eller barnevernets hjelp eller fordi de vil det selv.

Hvordan går det med Mathilde Hellum nå? 

Mens jeg følger Mathilde Hellum i serien Instukids på NRK TV,  lurer jeg på hvordan hun har det nå. Jeg har ikke hørt om henne før. Et tastetrykk på google forteller meg at Mathilde fra Trondheim (siden bosatt på Lillehammer med familien) er død. Å, nei! Var det sånn det gikk? Så forferdelig trist. Jeg hadde ikke ventet det. Hun virket kampklar, sterk: Jenta gikk fra lukket avdeling rett inn på Stortinget og fremmet nye forslag om at instukids må bli møtt med mer respekt og menneskelighet på institusjon. Beundringsverdig.

Mathilde var som en ung Nini Stoltenberg

Som en ung Nini Stoltenberg; modig, uredd, med glød. Nini, Jens Stoltenberg,  tidligere statsminister i Norge og leder for NATOs  søster, døde av hjertesvikt grunnet rusmisbruk og metadon i en alder av 51. Mathilde var i behandling mot rusavhengighet på Gaustad da hun døde. Hun ville bli jurist. Slik gikk det ikke.

Ble funnet død på en benk

Mathilde ble funnet død på en benk på Grønland i Oslo  i november 2023, bare 21 år gammel. En tur til Berlin med en venninne gjorde henne i følge serien ustabil. Og et uhell førte til overdose og død.

Hva kunne reddet Mathilde? 

Kunne det vært forhindret om Mathilde hadde hatt et bedre tilbud i institusjonene hun rømte fra? Eller var det noe annet som kunne reddet henne? Det er små marginer mellom liv og død i dette miljøet.

Se NRK-serien Instukids her. 

Hvordan ble instukidsene så syke? 

Livet er skjørt. Så kan man spørre seg hva som er årsaken til  at de 100 ungdommene som NRK TVs journalister intervjuet, ble så syke.

 «Hva pokker gikk så galt?»

Noen ungdommer forteller åpent til NRK om foreldre som ikke kunne ta vare på dem, om omsorgssvikt. Andre om problemer og smertefulle opplevelser i barne- og tenårene. Så er det omsorgsfulle og utslitte foreldre som føler at de har gjort alt for barnet, og likevel mislyktes. Er det da gener, miljø eller uflaks? Vi vet at flinke piker kan utvikle spiseforstyrrelser i et forsøk på å få kontroll. Rus er en enda farligere avhengighet.

Ble narkomane i barnevernets omsorg

De fleste ungdommene som NRK intervjuet hadde ikke ruset seg, iallfall ikke i alvorlig grad, før de kom på institusjon. Der ble de narkomane og ruset seg på nær sagt alt av tunge stoffer. At barn blir rusavhengige og dør i barnevernets omsorg er forferdelig.

Rusavhengigheten for sterk

Hvordan skal vi ta bedre vare på disse ungdommene slik at de ikke mister mange år av livet? Slik at de ikke går til grunne og dør? Det kan virke som om det er umulig å redde alle. Rusavhengigheten er sterkere enn ønsket om et normalt liv. Tilbakefallene kommer og rusen vinner, uansett hvor mange velmenende og trygge voksne som forsøker å stille opp. Så kan man spørre seg, som Mathilde – om tilbudene er gode nok:

Mathildes foreldre jobber videre i datterenes ånd

Mathilde jobbet for at institusjonsbarn skulle få mer verdige, normale og menneskelige forhold og en familie å være hos i helgene. Det er ønsker hennes foreldre nå tar videre. De jobber videre i Mathildes ånd. Faren Bent Hellum uttrykker i NRK-serien at det er tungt. De mistet en datter. Men det er det Mathilde hadde ønsket, sier han – at de bare skulle forsette å gønne på.

Mathilde elsket å synge. Som barn hadde hun hovedrollen i musicalen Annie. Foto: Privat.

Her er hva mamma, Cathrine Bang Hellum, selv skrev på Facebook om Mathildes død:

«Natt til lørdag 25. november fikk vi den vonde beskjeden om at vår Mathilde var funnet død i Oslo. Hun ble 21 år gammel. Vi er så inderlig takknemlig for de gode stundene og årene vi fikk sammen! Elsket og savnet. #FRI «

Og videre – om NRK-serien Brennpunkt, som datteren deltok i: 

«Jenta vår stod på barrikadene og kjempet for et bedre institusjonsbarnevern i mange år. De siste månedene valgte hun også å dele sine erfaringer med journalistene i Brennpunkt.  Mathilde sin vei inn i institusjonsbarnevernet gikk via psykiatrien. Hun ble tilslutt beskrevet som så syk og farlig at institusjon var eneste omsorgsløsningen.

«Ble møtt med merkelapper, uforutsigbarhet og tvangsbruk»

På flere av institusjonene ble hun møtt med merkelapper, uforutsigbarhet og tvangsbruk. Og i ungdomsmiljøet ble hun introdusert for rusmidler. I mange år klarte hun å holde seg unna et misbruk, men i 2023 gikk det ikke lenger, og hun mistet kontrollen. Det er vondt å se mange av disse klippene nå og å få høre fortellingene hun her har delt. Men samtidig er det utrolig fint å vite at Mathilde fremdeles setter sitt avtrykk på verden, og å vite at stemmen hennes fremdeles bærer godt, avslutter moren til Mathilde på Facebook.

Her er hva de skriver:

«MATHILDES STORE, TYDELIGE OG VIKTIGE INNSATS 2019-2023

Vi vet mange rundt i Norge husker kjære, kloke, snille, morsomme Mathilde fra årene 2019 til 2023, til hun brått døde. Sammen med mange andre ungdommer jobbet hun hardt og sterkt og reiste rundt i Norge i 2019-2022, for å gjøre systemene for barn bedre. Hun var del av profflaget i Forandringsfabrikken og ville være med å forbedre barnevernet, psykisk helsevern, politi og rettssystem.

Mathilde var klar, tydelig og veldig engasjert. Hun var ekstra modig og traff veldig mange med makt og mulighet til å gjøre stor forandring, på toppen av politikk, byråkrati, i statsinstitusjoner og i kommuner. Som leder av Barneverninstitusjonsutvalget sitt ungdomsutvalg traff hun høsten 2022 og i 2023 de fleste av de som kan gjøre forandringer på institusjonsområdet. Hun gjorde en veldig viktig innsats der, for å løfte det som er viktig for barn med erfaring fra barneverninstitusjon.

Mathilde kom til Forandringsfabrikken i 2019, rett fra opphold på en lukket barneverninstitusjon. Hun var 17 år da hun kom. Rus slet hun da IKKE med, men hadde andre sterke smerteuttrykk, etter det hun selv forklarte som vanskelige og vonde erfaringer fra tidligere i livet og fra bruk av fysisk makt på sengeposter, institusjoner og av politi.

I FF forklarte hun hvordan rammene måtte være for at hun kunne bo og ha det trygt. Hun forklarte også hvilken hjelp hun trengte. Så prøvde vi å få dette til sammen, måned for måned. Ganske raskt ble smerteuttrykkene mye mindre. Sånn var det i 3-4 år.

«I 2022 ble igjen vonde følelser sterke og i 2023 ble rusen litt etter litt en flukt fra disse følelsene.» Kilde: Forandringsfabrikken

MATHILDES INNSATS  PÅ FORANDRINGSFABRIKKEN

Mathilde holdt foredrag for tusenvis av barnevernsarbeidere, psykisk helsearbeidere, politi, kriminalomsorgen og BUP og hadde møter med statsministeren, helseministre, kunnskapsministre og barneministre. Hun var i mange møter med stortingspolitikere fra Familiekomiteen, Justiskomiteen, Utdanningskomiteen og Helsekomiteen. Hun bidro sterkt til at barnevernloven fikk barns prosessuelle rettigheter konkret beskrevet og var  med å starte et ungdomsteam i kriminalomsorgen Vest. Hun var også med å skrive bøker på Universitetsforlaget, der unge med erfaring fra ulike hjelpetjenester er forfatterne. Kilde og foto: Forandringsfabrikken.

Hvil i fred, sterke sjel.

Spiseforstyrrelser: Mille og Mina døde. Her forteller 3 spiseforstyrrede jenter om veien tilbake

Spydeberg-saken: Tvillingene Mille og Mina (16) døde trolig av en overdose heroin

Les også:

Slik skal institusjonsbarna hjelpes –  her er regjeringens plan. (NRK) 

Det skjer endringer. Tiden vil vise om de er gode og konkrete nok.

-Det skal gis bedre helsehjelp i institusjoner,

-ungdommene skal flyttes mindre,

-spesialisthelsetjenesten skal kobles inn

-og de som jobber i institusjonene skal få bedre kjennskap til rus.

-Mor til Mina og Mille spør seg om dette vil hjelpe ungdommen i praksis.

Min kommentar:

Problemet er ofte at mange etater er koblet inn samtidig og samarbeider dårlig, mens ungdommen som sliter både med rus, psyke og spiseforstyrrelser blir kasteballer som ingen klarer å hjelpe helhetlig. Det er også et tankekors at instakidsene, som Mathilde peker på, blir sett på som problembarn: Jo mer hun fortalte om problemene, jo mer erfarte hun at hun ble sett på som problemet. Det er viktig å bli sett som et helt menneske, ikke bare som en kid med problemer. Mathilde var sterk og hadde enorme ressurser og mange hjelpere – likevel endte det med at hun mistet kontrollen og døde. Hvorfor fikk hun lov til å dra til Berlin med en venninne midt i en ny rusbehandling på Gaustad, kan man spørre seg. For etter dette gikk det raskt utfor og hun ble funnet livløs på en benk. I Norge har vi normalt ikke lov til å holde ungdom innestengt med tvang. Tvangstiltak kan gjøre ting både verre og bedre og det er ikke godt å si i hvilke tilfeller frivillighet må til og i hvilke tilfeller tvang er det eneste riktige. At systemet ikke er bra nok, er helt klart. Det er likevel mange ildsjeler i barnevernet og på institusjoner somforsøker å hjelpe så godt de kan. Red.anm.