Annonse

celleprøve livmorhalskreft

Hvert år får 25 000 norske kvinner beskjed om at de har celleforandringer i livmor. For et halvt år siden var jeg en av dem. Celleforandringer kan være forstadie til kreft. I 2016 døde 95 norske kvinner av livmorhalskreft. Her er hva du må vite om diagnosen.

Alt er bra, MEN…

Jeg hadde vært i USA og følte meg stresset og syk. Jeg oppsøkte legen for en helsesjekk og tok allverdens prøver. En tid etterpå ringte legen meg og sa: «Alt ser bra ut, MEN…» I det hun sa men, frøs jeg til is innvendig. Hva var galt?

Det er funnet celleforandringer

«Det er påvist celleforandringer i livmoren,» sa hun. «Ikke tenk på det. Det kan gå tilbake av seg selv. Men du må komme hit om et halvt år til ny kontroll.

Thea redder liv etter sin død

Marerittlignende bilder fór gjennom hodet mitt. Jeg tenkte på unge Thea, som fikk livmorhalskreft med dødelig utgang. Jeg besøkte moren og søsteren hennes i Stavanger og følte på sorgen de opplevde ved tapet av datteren: Thea fikk verst mulig utfall: Hun overlevde ikke.

Thea var en foregangskvinne med denne sykdommen. Sammen med bladet Det Nye startet hun kampanjen #sjekkdeg. Flere kvinner reddet livet fordi de etter sjekk deg-kampanjen oppsøkte lege og tok celleprøve fra underlivet.

Celleforandringer kan være forstadie til kreft i livmor. Tidlig påvisning av celleforandringer gjør det mulig å gripe inn med tiltak som kan forhindre kreft. Venter du forlenge, derimot, kan det være kritisk. Les mer om dette her. 

«Jeg kan ikke få understreket nok hvor viktig det er å ta jevnlige celleprøver! Dert er kleint, men ikke vondt og tar kun et par minutter.»

OBBS: I 2016 døde 95 norske kvinner av livmorhalskreft.

Kvinner lar være å sjekke seg

Jeg har venninner og bekjente som aldri tar slike undersøkelser. Når jeg skriver om temaet, melder de at det er interessant og til ettertanke. Men går de til legen eller gynekologen minimum hvert tredje år og sjekker seg? Nei. Å oppdage celleforandringer tidlig, kan redde liv. Det er egenomsorg, på linje med å sjekke brystene jevnlig, å ta mammografi.

Jeg gruer meg hver gang. Jeg tar valium for å slappe mer av under undersøkelsen. Det er flaut, men slik er det. Det viktigste er at jeg stiller til innkalling: Hvert år.

Hva skulle jeg gjøre det halve året jeg ventet på en ny prøve? Gynekologen, Nahid, sa jeg ikke skulle tenke på det. Det  ble min strategi: Date, reise, jobbe, nyte livet, ha sex og leve som før. Og fortelle det til færrest mulige.

«Men i alle disse seks månedene lå frykten der langt inne i bakhodet: Det kan være kreft. Det kan ende med at du må operere, fjerne underlivet.»

Tanken var uutholdelig  – selv om jeg kjenner flere som har operert bort livmoren og likevel har et fullverdig liv med partner.

Føltes absurd

I dag var D-dagen kommet. Jeg skulle tilbake til Nahid for å høre resultatet av prøven og for å teste ut en ny laser-behandling for voksne kvinner som vil forynge underlivet. Å gjøre begge deler samtidig, føltes absurd. Men ifølge legen var det ingen risiko: Mona Lisa-behandlingen har ingen innvirkning på kreft.

Infeksjoner skaper celleforandringer

Bare at hun brukte kreft-ordet, gjorde meg redd. Men nå satt jeg  i lenestolen på Høvik, noen valium rikere, og hun så på meg og sa: «Celleprøven din var helt fin.» Hun trodde den dårlige prøven sist skyldtes en bakteriell infeksjon. Det var ikke påvist en ekte HVP.

Årsaken til celleforandringer i livmorhalsen er infeksjon med sopp, virus eller bakterier. Humant papillomavirus (HPV) er en stor gruppe virus hvor ca. 40 typer smitter gjennom seksuell kontakt. Viruset kan medføre endringer i hud og slimhinner. De vanligste endringene er kjønnsvorter og celleforandringer på livmorhalsen. HPV-infeksjon er den eneste kjente årsaken til livmorhalskreftInfeksjon med HPV er svært vanlig blant seksuelt aktive – mer enn 70% av seksuelt aktive kvinner smittes i løpet av livet. Ny infeksjon er hyppigst blant unge voksne. Som regel går denne infeksjonen over av seg selv i løpet av 6 måneder til 2 år.

 

Følte på lettelse

Jeg følte på en enorm lettelse. Jeg tenkte på de av de  25 000 kvinnene  som ikke fikk en slik positiv beskjed: Jeg som har intervjuet så mange kvinner om helseproblemer, vet hvor galt det kan gå.

Kvinner har mye mer å tenke på

Vi kvinner har mye å tenke på i forhold til underlivsplager. De fleste menn er mest opptatt av å vise frem utstyret sitt, at de duger seksuelt, av å kjøre den langt inn, av å slippe å bruke kondom fordi penisen deres virker best uten.

Kvinner har hele børen rundt å passe på prevensjon, å gå på p-piller, være redd for kjønnssykdommer og HVP-virus. Faren øker ved flere sexpartnere og partnerbytte. Det tror jeg neppe menn tenker på, men kvinner gjør det. Alltid være forsiktig, sjekke om man er trygg i situasjonen, at den andre vil deg vel. At du har kondom, glidekrem og alt tilgjengelig.

«For menn har stort sett ingenting tilgjengelig. De vil bare ha deg. Hardt. Nå.»

Vi må oppdra menn til å bli bedre elskere

Vi har et stort oppdragerpotensiale overfor menn. Vi må vi lære dem om kvinners frykt, om viktigheten av å være gentle, også i sengen. Vi må lære dem at  ikke alt handler om penis og penetrenering, men om å sørge for at jenta føler seg trygg. At det finnes noe som heter klitoris som i større grad enn samleie kan gi orgasme ved øm berøring. En gentle touch. Omsorg og omtanke.

«At ved at DU tar initiativet til å bruke kondom beskytter du både deg selv og kvinnen du er glad i – eller i det minste kåt på.»

Takknemlighet og glede

I dag føler jeg på takknemlighet og lettelse. At jeg var heldig som en av de 25 000 som fikk en god beskjed. At jeg ikke lenger trenger å leve i uvisshet.

Neste gang skal jeg skriver om laser-behandlingen jeg nå er midtveis i.

Følg med og kommenter gjerne.

Fakta om livmorhalskreft

316 kvinner i Norge fikk livmorhalskreft i 2017. Kreftformen opptrer hyppigst i 30- og 40-årsalderen, men kan forebygges med vaksine og screening. På verdensbasis er livmorhalskreft den tredje største kreftform som rammer kvinner. Livmorhalskreft skyldes primært smitte med Humant Papillomavirus (HPV) og er den vanligste kreftformen hos kvinner under 35 år. Forekomsten av livmorhalskreft i Norge er redusert med 40 prosent siden 1950. Det skyldes at Norge har et effektivt screeningtilbud mot sykdommen.

Les også: Gynekologen: Du kan ikke ha sex på 4 uker!

Les også: Vet du om en bra gynekolog?