Annonse

Aslak Maurstad danset med krykker – det var så nydelig at tårene spratt, også hos meg.   Med friskt mot gikk han gikk i duell med danse-rivalen Alexandra Joner. Alexandra stakk av med seieren. Hun har sørget over ekskjæresten i høst, og brukte dans som terapi. Aslak er kronisk syk med Bektherev og har blitt friskere av dansingen. Her er det bare å fortsette treningen!

Trosset smertene

Aslak Maurstad (31) trosset smertene og kom til Skal Vi danse-finalen mot alle odds: Sønnen til Mari Maurstad lider av den alvorlige sykdommen aksial spondyloartritt, tidligere kalt Bektherevs sykdom. Skuespilleren har blitt rene folkehelten gjennom sine prestasjoner i reality-programmer. Han vant nylig i Forræder. Sist har han tatt seerne med storm under høstens Skal Vi danse-sesong.

Krykkedans rørte publikum

Da Aslak danset med krykker under finalens siste dans, reiste publikum seg og klappet og mange gråt. Det var rørende. Han fikk full pott av dommerne. Men rivalen Alexandra Joner ble for sterk og tilslutt var det hun som vant finalen. Mer om Alexandra Joner nederst i artikkelen.

Hyller dansetrener Marianne Sandaker

For Aslak er dette en seier uansett. Dommer Trine Dehli Kleve uttalte at han ikke har vært syk under Skal vi Danse. «Dans er bra for kroppen også,» sa hun. Aslak svarte at han skulle ha et stort bilde av dansetreneren på soverommet. Dansetreneren Marianne Sandaker er 35 år og har vært borte fra Skal vi danse fordi hun fikk barn. Hun har Jakob (2 og Astrid(4) med kjæresten gjennom 17 år, Markus Thorsen.

Mari Maurstads sønn alene under finalen

For Aslak er det kjæresten Martine Hattestad Kveli (27)  som er den utkårede. Hun og mamma Mari Maurstad har heiet fra sidelinjen. Lørdag sto begge på scenen,  Martine Hattestad Kveli  i teaterstykket Miss Saigon på folketeatret.

Traff kjæresten på Tinder

Aslak og Martine har vært sammen i om lag tre og et halvt år, og har kjøpt seg leilighet sammen. De møttes på Tinder. Aslak sjekket opp kjæresten ved å invitere henne hjem og lese replikker med innlagt kyssescene. «Martine er min største seier,» har han uttalt. Også broren Stinius Maurstad er skuespiller og fant nylig kjærligheten. Så lykken smiler til begge Maurstad-brødrene for tiden.

Foto: Det norske teatret

Hvem er Martine Hattestad Kveli:

Martine er adoptert fra Kina.  Hun ble funnet etterlatt i en pappeske. Til media har hun skrytt av enestående foreldre fra Namsos. Faren Sigmund Kveli er revyartist, og skrev revynummeret «Stretch Up» der datteren spøker rundt egen adopsjon. For denne prestasjonen fikk hun fri-prisen i revy-NM. Martine har samme bakgrunn som kjæresten Aslak Maurstad. Begge er utdannet skuespillere, men Martine er primært danser. Aslak derimot, har hatet å danse og holdt seg hjemme når det er fest: At han meldte seg på Skal vi danse skyldtes at Martine ønsket å ha noen å danse med.

Slik behandles  aksial spondyloartritt, tidligere kalt Bektherevs sykdom:

Lidelsen som den kjekke skuespilleren lider av behandles med fysisk aktivitet og medisiner. Målet er å lindre smerter og stivhet og dempe leddbetennelser. Også vår tidligere statsminister Jens Stoltenberg lever med denne sykdommen.

-Betennelsessykdomen i ryggen kalles på medisinsk for ankyloserende spondylitt.

Uhelbredelig sykdom

-Det finnes ingen behandling som kan helbrede aksial spondyloartritt.

Smertelindrende behandling

Målet med behandlingen er å lindre smerte og stivhet, dempe leddbetennelser, hindre feilstillinger, hindre tilstanden fra å bli verre samt å gjøre det mulig å fortsette med daglige aktiviteter.

Den viktigste behandlingen av aksial spondyloartritt er det du selv gjør.

-Regelmessig fysisk aktivitet er viktigst!

-Aktivitet minsker risikoen for smerter og tilstivninger i ryggen.

-Fysioterapeut bør kontaktes for veiledning.

-De første øvelsene bør du gjøre allerede om morgenen, gjerne etter en varm dusj.

-Ryggøvelser er spesielt viktige, særlig strekkeøvelser og trening som øker bevegeligheten.

-Regelmessige pusteøvelser for å unngå tilstivninger i brystkassen er også viktig.

-Svømmetrening i oppvarmet basseng er en fin aktivitet for pasienter med aksial spondyloartritt.

-Du bør lære deg hensiktsmessige og varierte arbeidsstillinger.

-Unngå å bli sittende lenge i ro i samme stilling.

Økt risiko for hjerte-kar-sykdom: Ikke  røyk!

Dersom bryst- og ribben tilstivner, kan det føre til nedsatt lungekapasitet og økt risiko for lungeinfeksjoner. I tillegg har pasienter med aksial spondyloartritt noe økt risiko for å få hjerte- og karsykdom. Av hensyn til hjerte og lunger er det svært viktig at du ikke røyker.

Gikk på krykker og satt i rullestol

Aksel Maurstad verken røyker eller drikker. Ingen vet hvorfor han fikk sykdommen. Som femåring fikk han «vann i kneet» og havnet på sykehus. Kneet var fullt av betennelsesvæske . Han fikk først diagnosen barneleddgikt, deretter Bekhterevs. Den unge gutten gikk mye på krykker og satt i rullestol. Gaming ble viktig. I 2022 var han på sykehuset med betennelse 18 ganger, dette etter å ha deltatt på Farmen Kjendis. Å delta i Skal vi danse er dermed en skikkelig utfordring for skuespilleren.

Hvor mange har Aksels sykdom:

I underkant av 1 prosent av befolkningen har aksial spondyloartritt, det vil si 30-40 000 nordmenn. Noen har tydelige funn på røntgen, men en stor andel er uten røntgenologiske forandringer i ryggen.

Hva kan utløse spondyloarttritt/ Bekhterev?
Årsaken er ukjent, men arv og miljø ser ut til å ha betydning, da sykdommen er forbundet til en bestemt vevstype (HLA-B27). 90 % av alle Bekhterevs-pasienter har vevstypen HLA-B27. Påvisning av denne vevstypen skjer ved hjelp av en blodprøve.
Er Bekhterev en type leddgikt og revmatisk sykdom?
-Ved leddgikt er vevsødeleggelsen større, mens Bekhterev preges av bindevevsdannelse. Ledd stivner til, leddbånd forkalkes og forbenes og gir tilstivning av ryggsøylen og bekkenledd. Ryggsøylen kan bli så stiv som en bambusstokk.
-Bekhterevs sykdom (ankyloserende spondylitt, ofte forkortet til AS er en revmatisk sykdom hvor betennelse i leddene gir stivhet og i mindre grad smerter. Det regnes som en autoimmun sykdom.

Kilde: NHI

Foto av Aslak Maurstad: Pullman AS.

Danset av seg kjærlighetssorgen og vant Skal vi danse

Mens Aslak Maurstad var historieforteller og publikumsfavoritt – var  Alexandra Joner  dommerfavoritten: Hun danset plettfritt og perfekt, med eleganse og stil. I finalen var alt  uklart. Selv trodde jeg faktisk Maurstad ville vinne med sin krykke-dans. Men folket valgte den beste danseren, Alexandra og det var velfortjent.

Alexandras dansepartner Ole Thomas Hansen (24), som selv har fått seg kjæreste, fikk Alexandra til å gi jernet hver uke.

Foto: Eccentric music, Morten Quale.

Hvem er  Alexandra Joner

Ba selv om å få delta i Skal Vi danse

Artisten Alexandra Joner (33)  slo igjennom som deltaker i Dansefeber i 2007. Hun er både influenser, danser, sanger og kjent fra Bloggerne. Alexandra gikk igjennom et tøft brudd med finansmannen og investoren Runar Vatne (49)  i mars 2023. De to hadde da vært sammen i 10 år. At hun ba om å få delta i Skal vi danse var blant annet for å bearbeide det tunge bruddet. Det gikk veien og hun vant finalen til juble og trampeklapp. Alexandra har også startet podcast sammen med venninnen Helle Nordby: Not your babe. Begge gikk gjennom tunge brudd nylig som de er åpne om. Gratulerer med seieren, Alexandra!

Det første hun noengang har vunnet, i følge seg selv.