Annonse

Stemorsplanter tåler godt frost og kan plantes ut med en gang. Men hva mer..? ! Jeg vil bruke coronatiden til å lære noe jeg ikke kan, og tråler hagesenteret på jakt etter noe enkelt å dyrke.  Det å drive med jord og planter sies å kunne ha beroligende effekt. Her er noen tips.

Rutiner og positive aktiviteter er bra i coronatiden. Å plante skal kunne hjelpe mot depresjon i følge forskning. I tillegg er det vist at demente og folk som sliter psykisk føler hagestell og det å kunne se på blomstrende hager som terapi. Nå raser folk til hagesentrene som aldri før: Det er altså mer helsebringende enn du tror!

På bildet over viser jeg en GYVEL ALL GOLD  – med duft av sommer. 

1.Stemor – bedre enn sitt rykte: Stemor er fantastisk billig og fantastisk enkelt å plante. Jeg bruker jorden fra ifjor, og dytter stemorsplanter oppi balkongkassen på en-to-tre. Jeg drysser litt ny jord på toppen, vanner med litt gjødsel og det er det. Så enkelt er det faktisk. Stemor tåler frost og har aldri dødd for meg, selv om jeg planter så tidlig på våren at det kan komme minusgrader og snø.

2.Gul sitrus: For å finne ut hva mer jeg kan plante fra påsketider, jukser jeg og søker hjelp på google. Og der dukker det opp spennende nytt fra bonanza.no: Elisabeth Urø anbefaler flere planter jeg ikke engang har hørt om! En av de er en gul, friskus av en vårblomst fra Australia; Cytisus maderensis. Den dufter sterkt av sitrus, noe som i følge Elisabeth kan gjøre deg mer opplagt. Mitt lokale plantesenter har ikke akkurat denne varianten – men de har gyvel all gold  med duft av sommer. Da ble det to slike planter på meg, i gull (all gold) og rød-gul (Lena).

 

3. Hvit vårpryd. En annen nykommer fra Australia er en vårblomst som heter Boronia anemonifolia. Den skal dufte av sommer. Denne finner jeg ikke. I artikkelen nevnes den som hvit. Jeg synes den ser mer spennende og vårlig ut i rosa.

4. Superpetunia og surfina kjenner jeg fra før. De har blomstret lenge og vel i min balkongkasse. Jeg visste ikke at disse sprudlende sommerblomstene  tåler frost! Da kan du plante de ut allerede nå. Kom mai du skjønne milde…. med flere vakre blomster på terrassen. Her klassisk hot pink.

 

Tusenfryd og Primula som bonanza også nevner er jeg ikke så begeistret for. Begge er vårblomster som tåler litt frost.  Da faller jeg mer for ranunkel. Ranunkler ser skjøre ut, men er fargerike tøffinger som tåler både kulde og noen stormkast. En plante i min stil. Bildet under er fra nettet, for mitt plantesenter hadde ikke så mye å by på her.

5. Grønnsakshage i år? Jeg har ikke grønne fingre, og er en utålmodig sjel som ikke har tid til å plante med frø. De gangene jeg prøvde, ble plantene spinkle, om de kom opp i det hele tatt. Jeg jakter på noen enkle planter jeg kan kjøpe ferdig og dyrke videre på min lune terrasse og/eller vinduskarm. Jeg får ikke solgt på en stund eller reist, og må tenke annerledes: Da kan det være hyggelig å ha noen planter å sysle med.

Når jeg googler grønnsaker og urter som er lette å dyrke, finner jeg disse fra hageselskapets kjøkkenhage: 

  • Kruspersille.
  • Gressløk. (Gressløk er en flerårig løkvekst, så sett den et sted i den lille grønnsakhagen hvor den kan få lov til å komme igjen år etter år og bli større og større.)
  • Sukkererter.
  • Rødbeter.
  • Ruccola.
  • Vanlig spinat.
  • Salat
  • Reddik
  • Purre
  • Gulrot

Selv endte jeg opp med persille, gressløk, brokkoli og vårløk. Alle ferdige, små planter jeg kan plante rett ut i en plantekasse. Jeg så også tomatplanter, chiliplanter og paprikaplanter med flotte frukter som så veldig fristende ut! Det får bli neste gang. 

Da er det vår på terrassen og jeg kan litt mer om planter. Hva er dine favoritter og/eller hagetips til en nybegynner?

Husk at våren er lunefull og det kan bli kaldt om natten. Planter du ute nå, så sett plantene inntil en vegg og putt gjerne en duk over for kalde netter. Du planter på eget ansvar. Selv tar jeg sjansen. 🙂 

Les også: Hagestell hjelper mot depresjon (forskning.no)