Annonse

Familiedrama: Da kona reiste til Izmir for å ta seg av sin syke mor på 90, fikk ikke hotelleier Mustafa dra etter. I tre måneder måtte han klare seg uten hustruen. Nå er de gjenforent på det koselige familiehotellet Musti Apart i Alanya.

Restriksjoner for folk over 65

– Jeg er over 65 og har fortsatt covid-19-restriksjoner som gjelder på grunn av alder, forteller Mustafa Özadali. Selv om Tyrkia delvis har åpnet opp, kan han ikke gjøre helt som han vil. Blant annet er det restriksjoner knyttet til å gå på utesteder sent på kvelden.

Tok coronatest

Grunnet alder og for sin egen sikkerhet har han og kona på egne vegne tatt coronatest på sykehuset nettopp. Dette fordi de ville føle seg trygge på at de er friske før en reise. Begge testet negativt.

Livet endret for familien

Sittende ute i gågaten rett ved hans hyggelige lite pensjonat med 10 rom, forteller han om hvordan covid-19 påvirket situasjonen for ham og familien.

Fikk ikke møte kona på tre måneder

Da Tyrkia stengte ned, måtte kona dra til Izmir for å ta seg av sin syke mor på 90. Mustafa ville komme etter, men fikk ikke lov. Grunnet høy alder, kunne han ikke bevege seg fra en region til en annen.

Hadde gått til grunne uten Netflix

Mange måneder med isolasjon og lockdown tæret på humøret og helsen. -Uten Netflix hadde vi gått til grunne her, sier han og lister opp noen av seriene han så på under isolasjonen. Blant annet likte han serien Orange is the new Black og La Casa del Papel.

Gjenforent i Alanya

Nå er livet tilbake til det normale, nesten, og de er gjenforent på det koselige familehotellet Musti Apart i Alanya. Hotellet ligger like ved stolheisene opp til Borgen, rett bak Kleopatrastranden. Mye av grunnen til at Mustafa åpnet hotellet igjen var av hensyn til sine trofaste ansatte, som han føler ansvar for. Han har tapt penger og det er vanskelig, men han dveler ikke ved det.

Driver prisbelønt hotell

Hotellet har han drevet i en årrekke. På veggen henger utmerkelser fra Apollo. Gjentatte ganger har han fått pris og stjerner for et veldrevet og godt hotell.

-Neste sommer vil Apollo samarbeide med meg igjen. Jeg håper da at livet og turismen er tilbake til det normale, sier han. Men ingen vet. -Vi får se.

Svigersønnen driver stranden

Mannen som stikker hodet ut og kikker på oss, er svigersønnen Murat. Han driver Palm Beach ved Damlatas-grottene  – en av de livlige strendene like nedenfor. Denne kan vi benytte fritt ved å vise et kort fra Mustafa. Datteren jobber også ved hotellet.

Vitamingrøt for lykke og god helse

Familien virker ved godt mot til tross for den dramatiske situasjonen da landet ble nedstengt. Datteren kommer og serverer faren en spesiell vitamingrøt med masse nøtter, rosiner og tørkede frukter. Den heter ASURE og serveres i september måned som en religiøs skikk og deles med naboer og fattige. Samtidig som den er sunn, skal den beskytte mennesker og sørge for at de beholder et godt liv.

Advarer mot langt opphold

-Ikke forleng reisen din for lenge. Vi vet ikke om det kommer en bølge nummer to,  sier Mustafa og tar en skje til av vitamingrøten. Han ler når jeg forteller  at jeg ikke kan reise til Sverige for å handle mat eller besøke bekjente uten å få 10 dagers karantene,  men at jeg fritt kan reise til Kypros. Kypros er nemlig betegnet som et gult land, mens Sverige er rødt.

Rare regler

-Så myndighetene vil at du skal reise til Ayia Napa, sier han med et smil. Selv om han respekterer covid-19-restriksjonene og selv er tydelig på at han følger reglene, synes han selv at noen av reglene er spesielle.

Å mellomlande i Kypros for å unngå karantene i Norge er han tvilende til.

-Du kan ikke reise direkte til sør-Kypros fra Tyrkia. Men du kan reise til den tyrkiske siden, nord-Kypros og spille casino, fleiper han.

– Det er nok best å reise direkte hjem i disse tider og unngå mellomstasjoner, mener 65-åringen.

Han vil at jeg skal være trygg og tenker også på sikkerheten i verden.

-Dette er hardt for alle, men vi må sørge for at viruset ikke sprer seg mer, sier han.

Jeg kan trygt anbefale Musti Apart i Alanya for deg som vil bo på et mindre, rimelig og sentralt hotell. Selv bodde jeg her en uke i september 2020. Leiligheten er stor nok til 1-2 personer. Air conditonen kunne virket bedre, men på full styrke fikk jeg avkjølt rommene. Det er koselig å spise frokost og lunsj i gaten og maten er smakfull. Min svenske bekjent har bodd på Musti Apart  flere ganger og har kjent Musti i en årrekke. Hun er god venn med hele familien. Hotellet har kun 10 rom. Du være tidlig ute for å sikre deg et rom for sommeren 2021.