Annonse

En sleip tyv stjal klærne mens den tyske damen badet. Hun måtte løpe hjem i bikinien. Barcelona er kjent for veskenappere og ranere. Er du glad i byen og vil beholde lommeboken og den nye mobilen din, les tipsene her.

  1. Ranet mens hun badet: «Klærne var gamle og strandhåndkleet slitt,» betror den tyske damen meg. Hun elsker morgenbad og pleier å legge tingene sine på stranden mens hun bader. Aldri hadde hun trodd at tyver ville kaste seg over en sliten T-shirt og shorts mens hun tok et morgenbad  i Middelhavet. Det gjorde de. En sleip tyv nappet klær og sko da hun hadde ryggen til. Heldigvis hadde hun nøkkelknippet i en strikk rundt håndleddet mens hun badet: Et godt tips til badenymfer og bademenn! Likevel var det guffent å vandre hjem denne høstmorgenen i Barcelona i bare bikinien, betror hun.

Ranerne i Barcelona er kjent world wide. De opererer gjerne i flokk og kalles LADRÓNES. Du har kanskje sett på TV hvordan de sniker seg som levende ulltepper blant turister på kveldstid?

Her kan du se hvor lett de rapper vesker fra spanske turister i Barcelona. Sjekk filmen her. 

Tenker du å ha med Rolexen på tur? Se hvordan 3 ladrones raner til seg en klokke til 40 000 euro.  Sjekk film her.

Nok en film viser en jente som var heldig å få tilbake vesken og et dansk ektepar som er så berørt av rappingen at de ikke vil komme tilbake. Sjekk film her. 

Men det finnes råd!

  1. Hold øye med sakene dine:  Bader jeg alene, legger jeg klær og sko så nær vannkanten at de ofte blir våte. Jeg svømmer aldri langt ut og har et fast blikk på eiendelene.  Går noen forbi, litt for nært, lager jeg lyder og gjør alt for å vise at jeg eier klærne som ligger der. Strandtyvene holder øye med deg og ser de at du følger med, er du tryggere. Ikke helt, selvsagt. Så ikke ta med verdisaker – ikke svøm langt ut som den tyske damen og ha nøklene med i havet som nevnt i punkt 1.
  2. Vær forsiktig på stranden om kvelden. I mørket, på natten, holder jeg meg unna stranden. Med litt drikke innabords og i sene nattetimer, er det lett å bli ranet på Barceloneta og andre nærliggende strender. Du mister oversikten i mørket, særlig på fest med vennene. Det er nok at du går bak hjørnet og tisser, eller glemmer å passe på sekken, så kan tingene dine bli stjålet. Se video her hvor en fortvilet jente etterlyser mobilen som er tatt av strandrøverne. 
  3. Se opp for veskenappere på T-bane, i rulletrapper og i gatene: Damevesker er lette å klippe over snoren på og er ikke å anbefale. Velger du veske, så bær den på magen – og for all del ikke på ryggen eller på siden. Da fisker trente tyver lett ut verdisakene. Flere jeg kjenner har opplevd at alle glidelåser og lommer på sekken er åpnet etter en tur i rulletrappen på togstasjonen : Ranere har sjekket innholdet.  Så hold vesken nær og ALDRI ha noe verdifullt i baklommene på jeansen eller sekken!

4. Ikke gå alene og beruset på natten. Unge mennesker vandrende hjem etter fest er et lett bytte. Ranerne ser det lang vei, at her kan de stjele til seg mobiler og andre verdisaker. Er du førstereis i Barcelona, er du ikke trent til å følge med. Denne høsten har jeg hørt historier om ungdommer som ble frastjålet mobil og veske i et mørkt gatesmug på El Reval og jenter som ble ranet av jenter midt på natten på vei hjem. Ikke drikk for mye og ikke gå alene. Selv går jeg av og til hjem alene nattestid, men da går jeg rett frem med målbevisst blikk uten å ta kontakt med noen (defensiv)  og skjuler vesken under jakken eller har et tak i den. Ellers er en taxi lett å få tak i og billig.

5. Også jeg har blitt ranet i Barcelona. En gang lot jeg mitt nye strand-sjal ligge i den myke, hvite sanden mens jeg var på toalettet. Jeg var i likhet med den tyske damen naiv nok til å tro at ingen gadd å stjele «småsaker.» Det var feil.  Siden  dette skjedde bringer jeg ALT med meg på toalettet. Alt! Jeg ble også for noen år siden frastjålet en verdifull, fóret skinnjakke på en nattklubb. Jeg skulle bare ta en dans og dansepartneren og jeg slang jakkene i en sofa. En østeuropeisk bande var i lokalet og jakkene forsvant. Det var bittert. Men igjen –  man lærer: Enten er jakken på eller så skal den være innelåst i garderoben med personell som passer på.

6. Anmeld tyveriet til politiet – ha forsikring: Første gang jeg var i Barcelona skjedde det noe leit. Sønnen var med: I et gatesmug på Ramblas kom en mann bort til oss. Han ville ha sønnen med på diskotek, og delte ut flyers mens han showet og sang. Han fikk oss til å le. Da mannen var borte, oppdaget sønnen at mobilen i vest-lommen var stjålet. Vi ble anbefalt å anmelde og sønnen fikk ny mobil på forsikringen. Anmeld alltid, ha alltid forsikring. Les saken her. 

7. Legg dyre klokker hjemme, kle deg casual. En tidligere kollega fortalte meg at han foretrekker Malaga: Han unngår Barcelona, for han vil ikke bli ranet. Det er trist. Barcelona har så mye fint å by på at jeg ikke vil anbefale noen å droppe reisen av angst for å bli ranet. Det vil helst gå bra her også: Bare følg tipsene over og legg de dyre klokkene og smykkene hjemme. Bruk gjerne en gammel sekk og se litt shabby ut på T-banen.

Hvor farlig er Barcelona?

Så hvor farlig er det i Barcelona – en av verdens mest elskede turistbyer? Etter over to måneder i Barcelona høsten 2021, har jeg til gode å bli frastjålet så mye som en euro. Bank i bordet. Den ene gangen ranere klarte å fiske kredittkortene ut av vesken min på restaurant var faktisk på Egon  i Oslo. Et pent par fra Øst-Europa snek forbi bordet. 

«En franskmann jeg traff på bar sa at Paris er mye farligere: Der setter de kniven i deg på T-banen og ber om pengene etterpå. I Barcelona blir du bare ranet, og tyven løper sin vei.» 

Noe til ettertanke, altså. Selv er jeg ikke redd i Barna. Jeg føler meg trygg:

Mye politi i gatene i Barcelona

Faktisk er det så mye politi og så mye vektere i byen at det nesten kan føles irriterende. Men de er der for å passe på oss.  Politiet er også vennlige her, og bare ler av kinadamer som gjemmer seg bak kunden de masserer (ulovlig) på stranden. Etter en halvtime er kineserne tilbake og ingen bryr seg. Jeg liker sympatisk politi med hjerte for andre. 

Har du blitt ranet?

Hva er dine tips?

Nyt livet i Barcelona – men vær forsiktig: Les mer her. 

Slik kan du unngå å bli ranet: Ikke vær full og ruset, ikke vift med dyre eiendeler. (VG)