Annonse

Dele rom med en fremmed

Jeg er livredd for å dele rom med folk jeg ikke kjenner. Er det lov å snakke om? Mange ser på meg som en tøff dame og journalist, som tar utfordringer og hopper i det. Men det er mye jeg er redd for. Blant annet å dele rom.

Nektet å flytte fra broren min

Da jeg var liten delte jeg rom med broren min, og ble sint da jeg måtte flytte med foreldrene mine til nytt sted og fikk eget rom. Min bror og jeg protesterte høylydt: Vi ville fortsette å bo sammen!

Noe helt annet er å dele rom med folk du ikke kjenner. Jeg hater det.

La beslag på venninnen

På en språkreise til Bournemouth i England som 15-åring skulle jeg dele rom med en venninne, men en ekstra jente slang seg med og la beslag på venninnen. Dermed måtte jeg dele rom med datteren i huset. Det var en nedtur, jeg lengtet hjem og min mor skrev brev til meg for at jeg skulle holde motet oppe.

Ble valgt bort – vant lykkeloddet

Jeg begynte på folkehøgskole, og ble plassert på rom med en jente som valgte meg bort til fordel for en annen. Det var en Guds lykke for meg, for hun jeg fikk i stedet var en tøff Haugesunding som var så morsom at jeg glemte å være redd. Hun vasket rommet midt på natten og var herlig på alle måter.

Måtte dele rom med snobbeberta

Da jeg studerte media et år i USA, delte jeg rom med en snobbete jente fra Florida. Det var så skummelt at jeg ringte hjem og ba moren min om å sende dyna mi hele veien til USA. Etter hvert fikk jeg gode venner fra Brasil, Danmark og Tokyo, men grudde meg hver kveld til å dele rom med Florida-jenta. Vi hadde ingenting å snakke om og alt var kleint.

Himmelsk samboerskap i Kristiansand

I studetiden delte jeg hus med andre studenter i Kristiansand, vi hadde fester, druer i bakgården og for all del hvert vårt rom! Noe annet ville vært utenkelig. Dert var sosialt og en bra løsning for meg på den tiden. Jeg kom fra enerom på Søm og der var det ensomt!

Enkeltrom er irriterende dyrt

På gruppeturer ber jeg som regel om enkeltrom. Det irriterende er at du må betale 2-6000 kroner ekstra for å ha rommet for seg selv. Disse reglene er virkelig på tide å endre,  i en tid hvor så mange er skilt eller liker å reise alene. Romtillegget fordyrer turen veldig og det er urettferdig! I tillegg får du ofte dårligere service og dårligere rom som singel i forhold til par!

Gikk som på nåler med syk romvenn

På en reise til Dubai nylig, tok jeg sjansen på å dele rom med en dame nordfra selv om jeg var skrekkslagen. Hun var sliten og slett med sykdom og  jeg gikk som på nåler for å ikke forstyrre:

– Jeg brant etter å skru av den iskalde aircondition, men turte ikke å si fra om det.

– Jeg torde heller ikke skru på lyset, lese på senga eller ta meg en drink da hun alltid la seg tidlig.

– Jeg var på rommet så lite som mulig for ikke å være til bry og anstrengte meg for å være hyggelig.

Dårlig oppførsel – omg – dårlig

Det var et sjokk da jeg ble tilsnakket av en bekjent av romvenninnen: Budskapet var i forkortet versjon at  jeg måtte skjerpe meg og ta hensyn til henne jeg delte rom med. Hun hadde hørt andre damer i reisefølget si at jeg hadde kommet sent i seng og slamret med en dør. Nå var jeg voksen og fikk bare se å komme meg i seng i tide!

Jeg er rolig, men nå ble jeg både sint og lei meg: Baksnakking og frekkhet tolerer jeg rett og slett ikke.

«Jeg sa «ta hensyn i forhold til hva da?!» Så stakk jeg langt vekk og gjemte meg innerst i frokostsalen der ingen kunne finne meg.

Tillot meg å ta en banan

Sannheten var at jeg hadde tatt en drink i baren med en dame i følget kvelden før. Vi la oss begge i god tid før 23. Fordi jeg var sulten, hadde jeg listet meg gjennom det kalde, mørke isødet der damen sov, ut på terrassen hvor det også var mørkt men varmt nok til å spise en banan i stillhet. Dette var hele «forbrytelsen.»

Vil ha tid for oss selv!

De fleste damene jeg snakket med på turen, kunne ikke tenke seg å dele rom med en fremmed. Det å kunne lese på senga med et glass rødvin, komme å gå som man vil og ha et sted å trekke seg tilbake til, var noe som sto høyt i kurs for de fleste. En ville ha enkeltrom fordi hun ikke ønsket å være til bry, hun kunne snorke og ville ikke plage andre. En annen sa rett ut at det er for privat å dele do og seng. «Menn ville aldri funnet seg i det,» sa hun og ønsket at hele konseptet skulle gjøres om slik at alle fikk tildelt eget rom til samme pris.

De fleste sier nei

Ifølge forskning ville de fleste sagt nei  om de ankom et hotell og fikk beskjed om at hotellet var fullt og at de måtte dele rom EN NATT med en fremmed person, En eneste natt ville de nektet, mens på gruppetur må du holde ut en hel uke. På gamlehjemmet må eldre fortsatt dele rom i lange tider, kanskje i årevis. Uverdig.

Jeg har allerede bestemt meg for å nekte om det skulle skje meg: Ellers får jeg oppsøke broren min i Chicago og spørre om vi kan dele rom og trygghet igjen – eller ta inn på luksusresort for eldre i Spania!

IMG_0574

Kunne du tenke deg å dele rom med en fremmed? Hvorfor/hvorfor ikke? Klem fra helsetine. 🙂