Annonse

Sterk sjalusi kan drepe kjærligheten helt. Det går rett og slett ikke an å leve med. Da jeg fortalte at jeg hadde opplevd det, skjedde det noe merkelig: Kvinner jeg ikke ante at hadde vært utsatt for slike ting, åpnet seg og sa #MeToo. Har du vært i et destruktivt forhold?

Vi har alle følt et stikk av sjalusi. Det er normalt å føle sjalusi og misunnelse, og det er ingen grunn til å skjule og skamme seg over. Men det går et skille mellom normal sjalusi og den farlige sjalusien. Farlig sjalusi kan  i verste fall til vold og partnerdrap.

SJARMØR OG TYRANN: Mange kvinner er skamfulle over å leve i berg- og dal-bane forhold der partneren veksler mellom å være snill og slem.

Jeg har selv opplevd å måtte bryte ut av forhold som ikke var bra for meg. Jeg ble utsatt for psykisk vold. Det jeg opplevde da jeg fortalte om dette, overrasket meg: Andre begynte å snakke. Mange hadde opplevd å ha en sjalu kjæreste.

«Jeg ante ikke hvor stort problemet var og hvor mange som tiet om det.»

– En kvinne fortalte at mannen hennes hadde kommet hjem en dag og hevdet at han så spor i vasken: Han mente det skyldtes at  hun hadde hatt sex med en mann der. På grunn av at de hadde barn  sammen og hun var avhengig av hans inntekt, våget hun ikke å forlate ham. Selv etter at han begynte å slå.

– Flere fortalte at sjalusien førte til så mange diskusjoner der de måtte forklare seg, at de ikke orket mer og tilslutt brøt forholdet. De merket at barna tok skade. En sliter fortsatt med panikkangst.

– En voksen kvinne sa at hun kunne ikke gå, for da ville han bruke barna mot henne. Hun var redd for å miste dem. Mannen spredde usannheter om henne hos hennes arbeidsgiver og hun ble innkalt til et ubehagelig møte med ledelsen på jobben. Først etter at barna ble store, kom hun seg ut av forholdet. I dag trives hun godt alene.

– Flere jeg snakket med kunne ikke dra på venninneturer eller reise bort for seg selv. Partneren tålte det ikke. Det skapte usikkerhet, mistenksomhet og sjalusi.

«En kvinne ønsket tilslutt å gjøre noe for seg selv. Den dagen hun fortalte partneren at hun hadde bestilt en tur med en venninne, dyttet han henne ned fra sofaen. Hun brakk flere ribben og havnet på sykehus.»

Kvinnen måtte flytte for å få fred fra ham. Saken ble aldri anmeldt.

– Nok en uheldig kvinne opplevde å bli kalt hore: Etter måneder med intens oppvartning, var sjarmøren forandret til en tyrann.  For å få kontroll, brøt han seg inn på telefonen hennes og leste og tok kopi av meldinger hun hadde sendt til andre.

Enhver annen mann utgjorde en fare:

«I sinne forlangte han at hun skulle innrømme at hun hadde hatt sex med menn hun ikke ante hvem var og aldri hadde møtt.»

Da hun ikke orket mer og og brøt, spredde han meldinger han hadde kopiert ulovlig og sendte sammen med en ufin melding  til felles bekjente på sosiale medier. Han la all skyld på kjæresten og hevnet seg ved å gå på sexklubb.

«Det er synd på de som sliter med sykelig sjalusi, men det er også veldig synd på ofrene: Det er fryktelig å bli utsatt for.»

Vi vet at det er store mørketall når det gjelder farlig sjalusi som ender i psykisk vold og familievold. Belastningen ved å anmelde blir for stor, og kanskje blir det verre?

Siden år 2000 er 159 mennesker drept av sin partner. 142 av disse var kvinner, viser en stor kartlegging som VG har gjort. Bak den dystre statistikken er det 140 barn som har mistet en forelder, mens den andre kan ha blitt dømt og fengslet for drapet. (VG.)

Sjalu mennesker kan være søte og kjærlige. Men under ulmer en usikkerhet og en sjalusi som kan eskalere og bli farlig. De  er ustabile og utøver vold mot andre fordi de selv har dårlig selvbilde og/eller har opplevd å bli sveket. Du blir søppelkasse for alt som feiler den andre.

”Det er dårlige prognoser på denne type sjalusi, og særlig når vedkommende ikke vil ha hjelp,” sier en psykolog.

«Han sammenligner sykdommen med å være avhengig av spilleautomater; hver respons føles som gevinst, enten den er positiv eller negativ.»

«LØP», er et vanlig råd i slike situasjoner. Han råder mennesker som opplever syk sjalusi til å bryte all kontakt og gi null respons. Det er vanskelig å bryte ut av et forhold. Men bak neste dør møter du kanskje en som behandler deg med verdighet og gir deg den respekten du fortjener.

Hva har du opplevd som du aldri har fortalt om?

Det er verdt å merke seg at også kvinner kan være kontrollerende og sjalu og jeg møtte flere menn som hadde brutt forhold hvor de følte seg urettmessig overvåket.

Klem fra helse-Tine

Jeg er journalist og blogger,

Trenger du å kontakte meg: Mail til tinecec@gmail.com