Annonse

I dag hoppet jeg i havet sammen med andre lørdagsbadere på Hvervenbukta i Oslo.. Her kan du lese hvordan du forbereder deg til vinterbadet og hvorfor det gir deg en gladere hverdag. 5+4 gode og enkle  tips i denne artikkelen.

Derfor er vinterbading sunt for helsen: 5 gode tips!
Derfor er vinterbading sunt for helsen: 5 gode tips!

Det er andre gang jeg prøver meg som vinterbader sammen med lørdagsbaderne på Hvervenbukta i Oslo. Første gang ble jeg stivfrossen på bena. Denne gangen stiller jeg bedre utrustet, etter tips fra andre vinter-badere:

Slik forbereder du deg til vinterbadet – 5 gode tips

  1. Bruk ullsokker: Jeg bader med ullsokker denne lørdagen. De skal dras av med det samme du kommer inn fra sjøbadet. Da unngår du at føttene nedkjøles.
  2. Ha med matte: Jeg har med en varmematte å stå på etter badet. Det varmer mye mer enn å stå med føttene rett på den iskalde sanden.
  3. Ta med lue: Jeg bader med badedrakt denne gangen også. Det nye er at jeg har på lue for å holde toppen varm. Det gir god effekt.
  4. Ha med ull: Jeg har med en lang ullkåpe jeg kan ta på meg etter badet. Det er deilig.
  5. Varm opp før du isbader: Jeg har varmet opp først; med to gruppetreninger på Sats og er derfor varm i kroppen. Det holder å jogge eller gå seg en rask tur.

Tipsene jeg fikk fra mer garvede vinterbadere virket. Jeg holdt meg varm gjennom hele økten og frøs ikke etterpå.

Derfor er vinterbading sunt for deg – 4 gode grunner: 

Smilet og latteren hang løst blant vinterbaderne denne lørdagen. Her skal jeg fortelle deg hvorfor et slikt bad kan være sunt for helsen:

1. Du blir gladere: Når du isbader eller kaster deg ut i kaldt vann, frigjøres et fyrverkeri av endorfiner – kroppens egne lykkehormoner. Du blir i bedre humør og får økt energi!

2. Demper nedstemthet: Vinterbading kan i tillegg virke dempende på lette depresjoner og nedstemthet. Kroppen våkner og du kommer i en annen modus.

3. Demper smerter: Endorfinene har en smertestillende effekt i opptil fire timer etter badet. Det betyr at et iskaldt bad kan virke positivt på lidelser som medfører smerter. Enkelte mener endog at vinterbading kan virke positivt på immunforsvaret, slik at du blir mindre syk. Dette siste er omdiskutert blant forskere.

4. Du får nye venner: Henger du med på et sosialt treff med vinterbading, får du garantert nye kontakter som liker noe av det samme som deg selv. Vær åpen og positiv og foreslå en kaffe etterpå, f.eks.

En ekstra bonus: Du får kontakt med urkvinnen eller urmannen i deg! Selv kommer jeg tilbake til den jeg er og føler meg  mindre hudløs: Jeg badet i fossen hver sommer i oppveksten og har alltid elsket vann og naturkrefter.

NB: Ta hensyn til formen: Er du hjertesyk eller har alvorlige helseproblemer, spør fastlegen før du kaster deg ut i det iskalde vannet!

 

Lykke til. 🙂