Annonse

Jeg fikk aldri noe svar på om det er trygt å reise til Mexico. Jeg måtte teste det ut selv. Denne reisesaken ble først publisert for noen år siden. Nå drømmer jeg om å reise ut på eventyr igjen. Hva med deg?

vivamexico  tineblomstmexico

Jeg har lenge drømt om ferie i Mexico. Bildene jeg ser for meg er disse: Jeg drikker en margarita, en pina colada eller en mojito med sugerør ut av en stor kokosnøtt i solnedgangen på en stor idyllisk palme-strand, omgitt av bølgeskvulp og latino-musikk og helst oppvartet av noen kjekke sydlandske menn.

Fra migrene til bed and breakfast

Dette er virkeligheten: Jeg ligger rett ut på en benk på Newark flyplass med migrene, og har seks uendelige timer for meg før flyet til Cancun går. Jeg har kranglet med en i min nærhet, og er lei meg. Sent samme kveld er jeg likevel lykkelig plassert på et sjarmerende bed and breakfast –hotell nær stranden i Playa del Carmen.

«De kidnapper turister. Du kan bli lurt.»

Det er mange som har skremt meg fra å gjøre noe som helst på egen hånd i Mexico: De kidnapper turister der. Det er høy kriminalitet, du kan bli voldtatt, lurt og ranet. Det tar dager før jeg tør å gjøre noe uten reisefølget, som er godt voksne damer og en mann.

mojito2

«En slik situasjon har jeg aldri satt meg i.»

Reisefølget er hyggelig, men jeg vil oppleve noe på egen hånd også! Jeg har lyst til å gå ut og danse på kvelden. ”Er det trygt å ta taxi alene?” spør jeg guiden. Hun svarer at noen slik situasjon har hun aldri satt seg i. (!?) For et svar! Kan du jobbe som guide og være så likegyldig? De som jobber på hotellet snakker kun spansk, og jeg er like langt. Jeg må finne ut av tingene selv:

  1. Er det trygt med taxi: Jeg tok taxi hjem fra byens koselige kjøpesenter midt i gågaten 5th avenue etter å ha vært på stranden og drukket kaffe på Starbucks. Utenfor kjøpesenteret sto det to menn med et skilt merket Taxi-service. Jeg hadde heldigvis adressen til hotellet på en lapp, for de kunne ikke engelsk og hadde aldri hørt om hotellet. Den ene nikket, og jeg fulgte ham ned i garasjen til kjøpesenteret hvor han hadde parkert bilen sin. Et sekund eller to lurte jeg på om han ville kidnappe meg eller drepe meg i garasjen, men det virket usannsynlig. Derimot er det naturlig å tro at han tok bedre betalt av meg enn en innfødt for den halve kilometeren til hotellet. Å betale en 50-lapp, er uansett greit. Alt gikk pent for seg. Jeg tror han mumlet noe om date, men jeg lot som om jeg ikke forsto, betalte og gikk.

15085738_10153894313816513_3890265725863027190_n

  1. Kan jeg trygt utforske nattelivet? Jeg gikk alene på nattklubben Mandala i sentrum av Playa del Carmen. Jeg ble tipset om denne av noen italienske gutter jeg traff på en catamaran på vei  til øya Isla Mujeres . (punkt 3.) Guttene sa at det var bedre der enn nattklubben Coco Bongo, bra musikk og gratis inngang. (På Coco Bongo er det live show og koster 100 dollar å komme inn. )De ansatte smilte oppmuntrende og ba meg bli; det kom til å bli fullt. Og inn ramlet en gjeng fra New Mexico, de var i festform og spanderte champagne. Dermed ble det dans og drinker, jeg snakket med folk fra Europa, Venezuela, USA og Mexico, diskuterte valget og Trump. De fleste mente Trump var en drittsekk, og bekymret seg for fremtiden. Den ene italienske gutten sto i et hjørne og sa han var sliten: 30 dager på guttetur i Mexico tok på.  Etter å ha testet utestedet over gaten, Abolengo, var jeg sliten selv også. Jeg ville hjem: Rett utenfor sto en mann med taxiservice-skiltet, det var profesjonelt og jeg fikk taxi med en gang. Jeg følte meg ikke reddere enn når jeg en sjelden gang tar en über  hjem fra Oslo.

15085588_10153894684206513_2210808688339270715_n

Se de søte gutta som stilte opp på foto med meg: Toppen og blusen kjøpte jeg på American Apparel på 5th avenue. 😉

3. Tur med katamaran til Isla Mujeres: Du kan velge og vrake i utflukter fra Playa del Carmen. Jeg koste meg på stranden og hadde ikke behov for å dra noe sted, men lot meg overtale til å bli med på en catamaran-tur fra Cancun til kvinneøya; Isla Mujeres. En super tur som anbefales. Du kan snorkle fra båten, gutta ombord danser med deg til fengende musikk, all drikke er gratis,  lunsjen i land er bra og selve øya er nydelig. «Paradis, jo,» skrev en av mine venner på Facebook da jeg la ut bildene.

tinedansmex

15135796_10153890673586513_1365682639455622066_n15094871_10153890065201513_7903573877857055431_n

Sammen med noen fra reisefølget tok jeg ferge fra Playa over til  øya Isla Cozumel. Der leide vi bil, noe som viste seg å være en omstendelig prosess, og kjørte oss vill før vi omsider fant en beachclubb med lunsj-restaurant og digge mojitos (bildet under.) . På hjemveien fikk vi et skikkelig regnskyll, vi ble klissvåte og flere ble  forkjølet av air conditionen ombord i fergen. Hadde jeg visst dette, hadde jeg blitt på stranda i Playa – men slikt vet man ikke på forhånd. Noen dro også til Tulum og tok en grottetur, begge deler er populært.

15179223_10153897514461513_2976560929430280534_n

4. Kan man teste Tinder i Mexico? Jeg testet Tinder i Mexico. Jeg var nysgjerrig på om det funket og om det er trygt å møte noen. Og jeg savnet noen å gå ut med! Flere av guttene på Tinder skrev at ”oh – yes, I will kidnap you.” Det fikk meg til å skjønne ironien, at det meste er trygt i denne lille ferieidyllen. (Merk at dette er mine synspunkter, og at jeg ikke kan garantere for deg eller noen andre. Å drikke for mye og gå i bakgater alene ville jeg ikke prøvd meg på.)  Flere hadde morsomme profiler, de oppga hvor de jobbet, og hadde bilder av dykking og sjøsport.  Noen var turister fra Italia, Frankrike, USA og Irland. Jeg traff to kjekkaser, en New Yorker på ferie  («In New York Tinder is really popular»), og en lokal fyr som jobber med turister i grotter. («Whatever you want, it is your holiday.) Var jeg nervøs? Of course. Men jeg senket skuldrene da han fra NY sa han var på ferie med sine foreldre, og grottemannen ga meg en brosjyre så jeg kunne se hvor han jobbet. Begge inviterte meg ut på et decent sted, spanderte en drink og fulgte meg hjem som jeg ønsket. Jeg ville ikke gå alene på kveldstid og jeg har dårlig stedsans og var redd for å ikke finne igjen hotellet. Det siste var det som gjorde meg mest nervøs, tro det eller ei.

mojito4

5. Redd for kokosnøtter? Er det mulig? Å få en kokosnøtt i hodet, fremsto som en større overhengende fare enn å bli overfalt på vei hjem fra stranden. Du DØR faktisk av å få en kokosnøtt i hodet, mens møter du en farlig person kan du løpe! Flere strender har satt opp skilt som advarer turister. Mannen som eide den første strandbaren vi besøkte, hadde satt opp sperring rundt området, og  og var alvorlig redd for at jeg skulle skade meg mens han arbeidere høstet treet ved strand-restauranten.

15078521_10153894606101513_924537164958503778_n14639699_10153884492476513_7598702493701663754_n

6. Kan det komme en farlig tornado? Jeg hadde lest om skumle tornadoer i visse perioder på høsten. En tornado er ikke noe du har lyst til å møte på sydentur! Men vi var veldig heldige med været, bortsett fra et kraftig regnskyll en av dagene.  New Yorkeren sa det også: » Great weather this time; nothing to do  if it rains.»

kvinnestranden

7. Forstår de engelsk? De fleste jeg traff i Mexico var gjestfrie.  I Playa del Carmen kan de turister, de er serviceminded og profesjonelle, selv om ting kan ta litt tid. I og med at de snakker spansk, virker de ikke så fremmede, og du tror et sekund at du er i Spania; hadde det ikke vært for alle de sterke veggfargene.» Det var slik jeg malte da jeg var 10, og jeg liker det. Det var en ulempe å ikke kunne språket. Folk snakket til meg på spansk overalt, og jeg måtte bare riste på hodet og beklage at jeg ikke kunne svare. Belag deg på å måtte bruke kroppsspråk, for langt nær alle kan engelsk. Denne gjestfrie kokka på Casa de las Flores møtte meg med et stort smil i frokost-rommet hver morgen, og bød hver dag på nylaget guacamole – da gjorde det ikke så mye at hun ikke kunne engelsk. Hun ga oss også et lynkurs i guacamole-laging: Skal du lage guacamole trenger du avocado,lime og salt, eventuelt også chili, koriander og tomat. Mer om mat i Vings reiseblogg.

kokka

kurs3kurs2

8. Hvordan er maten i Mexico? Liker du mexikansk mat fra før, så har du virkelig noe å glede deg til. Glem alt om taco-fredag! Tacokit med kjøttdeig er ingenting i forhold til de ferske og smakfulle tacorettene du får servert her. Jeg har aldri før smakt så god guacamole og salsa. Og det er billig med fajita-retter , fra 35-150 kroner. Jeg testet fisketaco og rece/scampi-taco, og det var alle tiders. Kjøttdeig eksisterer ikke, isteden får du fajita med biff eller saftig kylling, og gode grønnsaker. Selve lefsene er ikke allverdens i smak, men tilbehøret er himmelsk. Etterhvert ble jeg vant til å spise guacamole til frokost, lunsj og kveld. Avocado er supersunt, så det er en ekstra bonus. De er gode på drinker her også. Tequila er nasjonaldrikken og jeg fikk smaksprøver. En tequila-shot hjelper mot forkjølelse og mye annet. Store mengder vil jeg ikke anbefale. Da er en mojito eller en margarita bedre, selv om de noen steder er for søte på smak. Meksikansk øl med lime er en vinner på stranden; spør etter Corona, Sol eller en lokal variant av denne gode ølen. 🙂

mat1

mojito1lastnight

9. Er stranden så digg som på bildene? Strendene er fantastiske her. Sanden er akkurat så myk og kritthvit som jeg hadde drømt om. De første dagene chillet vi på bystranden nær hotellet. Jeg ble deretter  tipset av venninner i Norge om at jeg måtte besøke stranden Blue Parrot. Jeg var innom der, og det var fint, men grunnet lavsesong og overskyet, var det ingen gjester. Bomtur.

anbefaltstrand

Heldigvis ble jeg overtalt av en lokal butikk-eier om å prøve stranden Playa Mamitas som var veldig svær og fancy og her traff jeg de italienske guttene nok en gang. De kom rett bort «Heyyy, Tina!» (de kunne navnet mitt fordi navnet sto på en kaffekopp fra Starbucks som veltet overende  av bølgene på catamaren tidligere i uken) og de skulle spille strandvolley. Selv koste jeg meg med salat, massasje og en herlig solstol omgitt av vakter og servitører på alle kanter. Du må kjøpe deg inn her for dagen, men det er ikke dyrt, ca 100 kroner.

fancystrand fancy3

 

14440633_10153894313936513_7997150945086681085_n

Resten av ferien ble jeg på bystranden, det var nærmere, billigere og mer intimt og hyggelig, flere koselige strandsteder og kafeer å velge mellom, rimelig massasje (50-200 kroner) om enn litt dårligere solstoler. Jeg løp ned en dag før klokken 0700 og fikk med meg soloppgangen også.

tinesoloppgang sunrisemexico2

På strandstedet og hotellet Fusion ble stedet forvandlet til en bar med livemusikk og lyslykter etter klokken 17. Deilig å nyte solnedgangen her mens man tar noe å drikke eller leser en bok.

15203151_10153902085181513_2439752106950864682_n

nysolmexico

img_5364

10. Jeg vil danse latino! Jeg elsker latino, og koste meg med god musikk nesten overalt. De kan musikk her! En av de siste dagene fikk jeg også tid til å besøke en strand-restaurant, Zenzi playa del Carmen, (bildet under) der de spiller live musikk og hvor du kan danse salsa hver kveld. Det ble ikke dans denne kvelden,  så neste gang må det bli danse- eller treningstur så jeg får beveget kroppen og brukt rytmene mer aktivt.

15203362_10153903775761513_2406560581982498906_n

Flere reiseråd: Les her! 

Så er det flere reiseråd da: Rådfør deg med lokale og guider, pass på lommeboken på overfylte steder, husk å prutte og pass på at taxien du tar er autorisert, sier Hanne på sin reiseblogg fra Mexico. Hun synes redselen er sterkt overdrevet. Test strandbarene på kveldstid, flere steder er det sandgulv og du må gjerne komme inn i sandaler, skriver Reiseguiden. «Er det trygt i Mexio,» spør den kjente bloggeren Ida Wulff for en venn. Også hun drømmer om Mexico. Les rådene hun fikk fra sine lesere i dette innlegget:  Jeg liker forøvrig croissant, Ida, og fikk meg en god croissant til kaffen på Starbucks i hovedgaten 5th avenue. Som vanlig glemmer jeg å tipse om shopping. Jeg er sløv med shopping på tur, og følger kun etter andre. Jeg sier nei, orker ikke, men de overtaler meg og får meg med. Slik fant jeg også denne gangen noen fine klær på  shoppingsenteret i 5th avenue.  blant annet på forever 21. Da jeg var der, var det i tillegg en slags  Black Friday og mye billig.15136025_10153893120756513_931652807598159279_n

barnasdag

En av dagene jeg var der, gikk barn i tog i gatene tidlig om morgenen, det var artig å se. Nesten 17. mai,, selv om de kalte det revolusjons-dagen.Og har du sett så søte barn? Disse vil president Trump bygge mur mot? Shame on you, Trump.

Viva Mexico! 🙂

tineogmette

Dette er bilde fra velkomsmiddagen, vi drikker margaritas fra store glass og nyter en  smakfull suppe. 🙂

Reisefakta: Playa del Carmen var opprinnelig en fiskerlandsby på Yucatán-halvøyas kyst. I dag er den et sjarmerende turiststed. Cancun er nærmeste storby, 65 km fra Playa del Carmen. Du kan reise til Playa med rutefly året rundt. Vinter er høysesong. Flyet lander på flyplassen utenfor Cancun og det tar en time med buss til Playa. Norsk tid -6 timer. Husk adapter til mobilen. Jeg reiste med Carpe Diem via Newark i november og opplevde fint vær;  +28 på land og vann. Jeg hadde 13 dager til rådighet og reiste bort to av dem. Skulle jeg valgt igjen, ville jeg slengt på en uke til pga lang reise og tidsforskjell/jetlag som slet meg ut. Hjemreisen med forkjølelse  og nattfly fra Newark var drøy.

Ting å gjøre: Langgrunne strender med finkornet, hvit korallsand. Noen strender har korallbunn, ta med badesko. Ideelt for vannsport. Dykk eller snorkle i ferskvannsgrotter i jungelen. I naturparken Xcaret kan du svømme i en lagune med tropiske fisker. Sykkelutleie og golfbaner.

Mat & drikke: Godt utvalg av restauranter med meksikansk og internasjonalt kjøkken langs hovedgaten, 5th Avenue. Et par kvartaler oppe er lokale spisesteder med hjemmelaget fajitas, guacamole og blanding av feriegjester og lokalbefolkning. Mange barer ligger helt nede på stranden med små bord i sanden og tente lykter. Det er vanlig å gi 15 % tips. Lunsj fra 100 pesos (ca 50 kroner) og lettere tacomåltid fra gatebod ca. 28 pesos. Varmrett på restaurant fra 165 pesos og middag på fin restaurant fra 200 pesos.  En øl på stranden får du for 30 kroner.

Uteliv: God blanding av store klubber og mindre barer med livemusikk.

(info fra Ving og andre.)

Se også bilder og dansevideo på min instagram helsetine.no

Finner du feil i artikkelen eller har ting å legge til? Kontakt meg på tinecec@gmail.com