Annonse


Beachpartiet arrangert av nordmenn, ble stanset av politiet i Oba utenfor Alanya i Tyrkia. Vi hadde med masker og oppførte oss rolig. Hva var årsaken?

Onsdag er et 20-talls mennesker samlet til beach party på Mojito Beach i Oba utenfor Alanya i Tyrkia. Partyet arrangeres av nordmenn som har leilighet i området. De har arrangert strandfester før, uten problem. Men denne gangen tar partyet en spesiell vending.

Er ikke redd

Jeg er ikke redd for å delta på beachparty i coronatid. Vi er en liten gruppe mennesker, mindre enn 30 som samler oss til barbecue denne kvelden. Vi er på en opplyst beachbar med personell. For 80 lire, altså ca hundrelappen får vi barbecue. Vi har med egen drikke og noen kjøper drikke i baren der vi er.

Sitter i ring og prater

Senere på kvelden koser vi oss med bål og musikk. Vi sitter i ring og prater; nordmenn, svensker, tyskere og tyrkere, kanskje flere nasjoner. Jeg kjenner kun noen få. I følget er den svenske trubaduren Peter Kisch og hans norske kjæreste Charlotte Jåsund som bor fast i Oba siden januar i år.

Politiet kommer

Ved 23-tiden ser vi tre politimenn oppe ved strandbaren. De snakker høylydt med personalet. En ansatt kommer ned til oss og ber oss skru av musikken og være stille. Han roper høyt. Stedet hans kan få bot om vi ikke lystrer.

Deltagere blir redde

Noen av deltagerne blir redde og skynder seg å ta på munnbindet. Det er noen av de svenske damene. Jeg ser at de skjelver. Er de redde for politiet, redde for å få 900 lire i bot som regelen er nå? Jeg sitter med et glass og drikker og føler meg rolig; jeg kjenner reglene og vet at jeg ikke skal ha munnbind når jeg spiser og inntar drikke. Dessuten har den ansatte fortalt at politiet er venner av dem, ergo er de ikke ute etter å ta oss, bare stanse musikken. Noen har angivelig klaget. Eller de bare er ute på kontroll og liker å vise litt makt.

Redde og sinte svenske damer

Det er irriterende at festen blir stoppet. En svensk dame har fått nok og drar hjem. Hun er tydelig berørt. En annen er sint på meg for at jeg ikke liker alle coronareglene. Men herregud, tenker jeg, vi er frie, skandinaviske kvinner! Skal vi godta all makt og kontroll bare fordi vi er redde for politiet? For dette skyldes redsel for straff og ikke for å bli syk av corona, slik jeg oppfatter det da… (I følge en bar-eier er det slikt som skjer når hele verden er under stress og press. Vi begynner å  kjefte på hverandre. Han drømmer bare om å reise langt ut på landet hvor han kan lytte til fuglesangen og være i fred. red anm.) 

Trodde svensker tok det lugnt

Jeg er så overrasket. I Tegnells Sverige trodde jeg folk tok det lugnt. De har ingen restriksjoner, ingen karantene, som vi. De chillern!

Men noen er reddere enn meg, en nordmann. «Flere har dødd i Sverige,» sier en deltager. «Og I Sverige følger man reglene, «sier hun oppbrakt. Javisst. Uansett da, eller? Og hva er problemet? At jeg ikke syntes det var nødvendig å ha maske i den lille taxituren på under en kilometer?

Nachspiel

Noen av oss fortsetter festen i en privat leilighet. En av deltagerne har leilighet med pool. Der kan vi bade og slappe av.

Det er en underlig følelse å tenke på at dette som tidligere nå er helt normalt, en fest i sosialt og hyggelig lag, nå er stigmatisert. Etter det jeg forstår på reaksjonene fra Fb-venner i hjemlandet, skal jeg nærmest skamme meg over å være her og delta sosialt, i Tyrkia. Jeg er egoistisk og kan smitte folk når jeg kommer hjem. Men det kan man ved å gå ut i Oslo også. Ved å delta i sammenkomster i storfamilier. Og jeg drar ikke rett på sykehjem etter reisen for å smitte eldre. Faktisk har jeg en god del fornuft i meg, som synes å ikke telle lenger. Helt vanlig common sense.

ps, den eldste deltageren på festen, en norsk kvinne bosatt i Oba,  er ikke redd for noe som helst, selv om hun har vært alvorlig syk.  Hun bruker sjelden maske.