Annonse

Emils mamma er død. Det var triste nyheter. Bøkene og filmene om Emil i Lønneberget er en del av barndommen min. Noen ganger har jeg også følt meg som mammaen til Emil.

images

Emy Storm, som spilte mammaen til Emil i Lønneberget, er død. Her hjelper hun sønnen å komme løs fra suppekjelen han har satt seg fast i.

Sønnen min fant på litt av hvert da han var liten. I likhet med Emil i Lønneberget var han en blid sjarmør, full av spillopper.

Poden  var ikke mer enn tre år gammel da han forlangte at hele familien skulle stille i karnevalsutstyr på bursdagen hans: Slektninger fra fjern og nær kjørte fra andre siden av byen i rare hatter og pysj.

Den aktive gutten elsket å leke i sanden, og ga seg aldri før han var varm og svett: En gang var hodebunnen helt svart og så full av  klisterlignende sand at jeg måtte ha kyndig hjelp for å få vekk gjørmemassen: En frisør jobbet lenge for å få sanden ut av håret igjen. Poden, som elsket å få håret vasket og såpet inn av frisøren, tok det hele med et smil.

Lenge før han kunne svømme, kastet han seg på dypt vann i et svømmebasseng. Vi fikk fisket ham opp igjen. Senere, da vi var på ferie i Thailand, svømte han så lenge under vann at øynene var to smale streker. Det var da jeg skjønte at det ikke var for ingenting at han var født i fiskenes tegn.

 

Innskanning 1

Happy: young, wild and free. 🙂

 

Jeg fikk ofte telefoner fra barnehagen og skolen, og selv om sønnen min var et sjarmtroll, var ikke alltid tilbakemeldingene like positive.

tineogthomas3

 Happy: Young, wild and free.

En gang hadde poden prøvd å snakke til rette en stor skolegutt gjennom gjerdet som skilte barnehagen og skolen. Det endte med at den store gutten ble sint og kastet stein. Steinen traff rett i pannen på sønnen min, og jeg fikk beskjed om å hente ham på legevakten.

barnasyden

Happy: Young, wild and free.

 

Da poden begynte i første klasse sammen med noen Emil-lignende kompiser, ringte læreren fortvilet og sa at guttene hadde holdt på å ramle ned fra et fjell i friminuttet. De hadde forvillet seg langt oppe i skogen, uten lov.

En annen dag ringte hun og var nesten like fortvilet: Hjerteknuserne hadde vært oppe i sjette klasse og lånt pcene der! Hun stønnet: Hun var ikke vant til så fremmelige barn.

En gang forsvant poden også på et tivoli i Danmark. Mens hele bussfølget lette fortvilet etter rømlingen, satt han selv og koste seg på et spøkelsestog.

Sangkor-karrieren for ham og en kompis, ble kortvarig. De fant fort ut at det var morsommere å erte enn å synge, og korlederen var  ikke så lei seg for at de sluttet.

Da det endelig var slutt på skolefritidsordningen, var poden lettet: «Mamma, det er som et fengsel der!»

Unhappy: Young, wild and unfree. 🙁

Og det ble verre. Det var vannballonger laget i et friminutt. Lekser som ikke ble gjort. «Uakseptabel adferd» da poden syklet til et event istedenfor å gå. 😉

Jeg kunne fortalt mange flere historier, men det er ikke sikkert at sønnen min ville like at alle nedtegnes her.

Idag er han en flott 20-åring med samboer, jobb, bil og sunne interesser. 🙂

TINOGTKSTOR

Happy: Young, not so wild and loved. 

Det endte bra også for Emil, han ble ifølge forfatteren Astrid Lindgren ordfører i selveste Småland.  🙂

(Mye takket være en bra og tålmodig mor, vil jeg tro. 😉 )

Til minne om mammaen til Emil – og som hyllest til andre tålmodige mammaer –  hør en av sangene fra de kjente og kjære filmene: Emil rampegutt

emilogmor

Foto: All Over Press og Tine Holm