Annonse

Vi spiser for mye rødt kjøtt i Norge. Likevel velger halvparten av oss fet svineribbe og julepølse til jul.  Er du villig til å bytte bort juleribba? Det finnes så mye god, mager mat! Hvorfor er de norske tradisjonene så hellige?

Halvparten velger ribbe

Kostholdseksperter er skuffet over at vi spiser for mye kjøtt i Norge – til tross for gjentatte råd om at vi trenger å spise mer grønnsaker, fisk og korn/nøtter. Vi spiser også for mye rødt kjøtt og for lite kylling og magert kjøtt. I julen stapper annenhver nordmann innpå med ribbe, pølser og fete sauser. Pinnekjøtt inneholder enda mer kalorier og er en versting.

Dette spiser vi til jul i Norge.

Det selges mest ribbe på østlandet. Pinnekjøtt kommer som en god nummer to: En av tre spiser pinnekjøtt på julaften. 3 av 100 velger fisk og enda færre velger juleskinke.

3 av 100 vil ha kalkun

Bare 3 av 100 gjør som meg – foretrekker kalkun! Kalkun er magert og langt sunnere enn ribbesvoret.

Jeg vokste opp med ribbe på et tettsted utenfor Oslo, men kuttet ut svineribba for mange år siden og har servert kalkunbryst med fløtesaus og smørdampet rosenkål! De siste to årene har sønnen valgt pinnekjøtt med kålrotstappe, og det har smakt utmerket.

Vil du spare kalorier; velg fisk til jul. Lutefisk inneholder lite kalorier. Du sparer også kalorier ved å velge sjysaus istedenfor fløtesaus og spise mer grønnsaker enn kjøtt – og å kutte ned på alkohol.

Magre alternativer til jul. Les her. 

Nordlendinger vil ha multekrem

Til dessert velger to av tre riskrem eller multekrem. Nordlendingene vil ha multekrem. En av fire trøndere og nordlendinger må ha multekrem på bordet julaften. Vil du spise sunnere,  velg frukt!  Selv spiser jeg iskrem med bær, riskrem eller bare kaffe og sjokolade. Da jeg var liten ble det servert riskrem, multekrem eller frukt.

Julegrøt mer og mer populært

4 av 5 spiser julegrøt i desember, viser en spørreundersøkelse i regi av Aftenposten. Som mange andre spiser jeg julegrøt med mandel lillejulaften, mens noen foretrekker julegrøt ved lunsjtider julaften. Julegrøt er ok og du kan lage den magrere med lettmelk og droppe smørøyet, bruke lite sukker og mer kanel.

Tradisjoner viktig for mange

Tradisjoner er fortsatt hellige for mange, selv om våre nye landsmenn har lært oss nye skikker. I julen blir vi mer konservative, også når det gjelder mat – og holder oss til egne matvaner. Les om julemat, tradisjon og skikker her. 

«Jeg er ikke så opphengt i tradisjoner, tilpasser meg lett og prøver gjerne noe nytt. I år blir det ørkenmat i Dubai på julaften, og det gleder jeg meg til.»

Kos deg med all den gode julematen, og husk å bevege deg mellom måltidene. 🙂

Klem fra Helse-Tine

Langtidsstekt juleribbe er saftigst -se oppskrift

Les hele spørreundersøkelsen her.

Les også: Langtidsstekt juleribbe gir best resultat.

Kontakt meg på tinecec@gmail.com

Bildet av juletallerken er lånt fra Meny.