Annonse

Vårt forhold er en god 10-er! Else Kåss Furuseth er bestevenn med søsteren Cecilie til tross for at de har totalt forskjellig personlighet. Hvordan får de det til?

Det er ikke alle forunt å ha et godt forhold til familien. Men Norges folkekjære komidronning har klart det. Else Kåss Furuseth er nært knyttet til far, besteforeldre og søsteren Cecilie.

«Det beste med familie er at du blir tålt uansett,» sa hun da jeg møtte henne på gressplenen utenfor NRK.

Les om møtet her:

Hun hadde egentlig ikke tid til å møte meg. Hun skulle til Svalbard og hun skulle forberede en ukes programmer med Reiseradioen sammen med søsteren Cecilie. De er bestevenner, naboer og kolleger:.

«Jeg har det  travelt og blir det ikke litt dumt a… at intervjuet kommer i etterkant av Reiseradioen?» smser hun meg.

På den lange telefonsvareren har hun både invitert meg hjem og til kontakt på alle tenkelige sosiale medier, men på sms er hun mer betenkt, liksom.

Lunken.

Men Else er snill og vil gjerne stille opp når man spør, så etter noen meldinger frem og tilbake, blir vi enige om å møtes en søndag formiddag, utenfor NRK. Det er der hun er den søndagen, og det er eneste mulighet.

Hva skal vi finne på på gressplenen? Fotografen og jeg klør oss i hodet. Ikke akkurat noen drømme-location.

Jeg har med en kurv med jordbær og et grønt Norsk ukeblad-badehåndkle, fotograf Bjørn Moholdt har med et teppe og en badeball.

Det føles litt som vi skal på piknik med barneskolen og har glemt matpakken hjemme.

«Vi skulle jo tatt de med til Bygdøy eller noe, sier jeg,» og Bjørn er enig.

Han har med seg bilde av Else fra en tidligere fotosession ved havet, han har møtt henne før. «Så kan hun få bildet nå,» sier han.

Denne gangen har søstrene kun en time til rådighet. Drømmebildene i hodet av Else og søster i matchende badedrakter på svaberg ved sjøen, må vike for intervju på fotografens teppe.

De er ikke vanskelige å ha med å gjøre.

«Vi setter oss bare her.»

Da setter jeg meg også ned, og tenker at det er litt flaut å intervjue en av Norges største komikere på et teppe som egentlig er for lite til tre. Men det virker ikke som de bryr seg.

Søsteren takker for bildet fra fotografen på vegne av Else: «Vi kan ha det på hytta, Else!.»

 

Praten går lett, og de erter hverandre og småkjekler. Som Else sier; vi er søsken!

De er også totalt forskjellige typer:  Mens lillesøster planlegger alt til minste detalj og har orden i sysakene, flyter Else rundt i hverdagen.

«Det kan være irriterende at hun ringer på om kvelden for å spørre om jeg har mat,» røper lillesøster.

Da Else spurte om de skulle kjøpe noen katter og et hus og flytte sammen, sa Cecilie nei. Det kan bli for mye søskenkjærlighet, selv for søstrene fra Jessheim.

Men til tross for ulikhetene kaller de forholdet en god 10-er og hadde ikke klart seg uten hverandre. Hemmeligheten er at de tåler hverandre. Uansett.

«Kanskje vi har det nå?» spør Else høflig, hun begynner å få dårlig tid.

Vi trenger noen flere motiver, og Else foreslår at hun kan stikke hodet ut av en grønn hekk? Jeg synes det er en morsom ide, men fotografen er uenig; det funker ikke, det blir for grønt.

Else og søsteren Cecilie med hodene stikkende ut av en grønn NRK-hekk er derfor noe du ikke vil se på trykk i dette intervjuet. Kanskje hadde vi ødelagt hekken og blitt tatt på fersken av NRK-politiet, så det er kanskje like greit.

Jeg får en klem av begge søstrene Furuseth og det føles som vi skal treffes igjen.

Det er forhåpentligvis ikke siste gang jeg møter Else, for jeg føler at jeg bare fikk skrevet halve historien. Men så  skulle det også være et lett sommerintervju og ikke et portrett.

På vei hjem lurer jeg på hvor det ble av jordbærene. Fikk Else dem, eller står de halvråtne igjen  på gressplenen utenfor NRK?

Vil du lese hele historien, se foto og bilder her:.

17_no_hn_29_else_kass_furuseth_135932

Intervjuet har stått i Her og Nå.