Annonse

 

Da fitness-bloggeren Funkygine ammet på direkte sending, fikk hun hundrevis av kommentarer. Er vi på vei mot amerikanske tilstander? I USA kan du fortsatt  få blikk og kommentarer om du ammer offentlig. Jeg støtter Funkygine 100 prosent: Amm hvor du vil, når du vil – det gjorde også jeg. Hvor går forresten grensen? Er det greit å amme på direktesendt TV, på café, i retten og på møte med sjefen?

Ville roe den lille

Den kjente livsstilsbloggeren Funkygine ammet på direkten på God Morgen Norge, og fikk masse støtteerklæringer. Noe som hun selv fant helt naturlig, fikk enorm oppmerksomhet. Blant svarene på bloggen hennes er det også en og annen som hevder at amming er veldig privat og at det ikke er alle som ønsker å amme offentlig. Noen nevner også at de synes det er flaut å se mammaer amme barn fra ett år og oppover…

Men Funkygine var diskret da hun fant frem puppen hos Vår Staude i God Morgen Norge: Hun handlet på instinkt og ville roe den lille.

På vei mot amerikanske tilstander

I følge Staude og en ekspert som tok opp temaet sammen med Funkygine torsdag morgen, er vi på vei mot amerikanske tilstander. i USA kan du, i følge ekspertene, fortsatt få blikk og kommentarer om du ammer på offentlige steder. Det skjedde blant annet med en ung amerikansk kvinne som ammet babyen under et politisk debattmøte. Les denne saken her. 

Noe så tragisk at det går tilbake og ikke fremover, tenker jeg. Hva skjedde med kvinnefrigjøringen!

Ble bedt om å gå fra familieselskapet

Selv ammet jeg overalt og angrer ikke et sekund. Jeg var alene med nummer to, og hadde gutten med meg på alle aktiviteter. Jeg ammet i møte med sjefen, rundt omkring på fine cafeer og i familieselskap: Jeg glemmer aldri da min tante ba meg flytte meg til badet for å amme poden Jeg ble helt satt ut! Var det skjemmende at jeg ammet min lille, vakre sønn i sofaen sammen med de andre?

Jeg nektet, og hun ble beklemt.

Ville ikke gjemmes bort

«Hun ville nok bare tilby deg å amme i roligere omgivelser. Badet var nyopp-pusset, » hevdet et familiemedlem. Men jeg ville ikke gjemmes bort på et bad med nye fliser og varmekabler. Jeg ville være med de andre. Jeg handlet spontant og dro frem brystet i ren refleks – akkurat som Funkygine  – fordi jeg ville roe babyen.

Viste et forbilledlig eksempel

Det er det gode og trygge mammaer gjør. Kaver du deg opp, begynner barnet å gråte mer og mer – og det er det siste du vil. Sånn sett viste Fungygine et forbilledlig eksempel på direktesendt TV, mener jeg.

Ammet i retten

Selv ammet jeg også i retten, men det var på trass. Jeg var rasende over å bli kalt inn til et rettsmøte kort tid etter en fødsel. Jeg ville være i fred. I protest tok jeg med både babyen og barnevognen. Jeg lot babyen skrike litt ekstra og ammet. At dommeren så preget ut, syntes jeg var flott. Man må vise respekt for mammaer som akkurat har født. Det er en sårbar periode. Og selvsagt ammer vi hvor vi vil, når vi vil!

Hvor går grensen for hvor vi kan amme?

Alle mammaer og andre der ute – nå lurer jeg på hvor grensen for amming går i 2018 i Norge. Er det greit å amme på jobbintervju? I møte med sjefen? På fin café på Frogner i Oslo? I retten? Under valgkampmøter? På trikken? I middag med Kongen? I retten? Mens du holder foredrag for andre i et stort møtelokale?

Hvor går grensen for det som er greit og innafor? Og så håper jeg vi slipper amerikanske tilstander.

Til Funkygine: Keep up the good mommy work! 😉

Les mer om amming: I Nord-Irland ammer kun 14 prosent! Amming er skambelagt. 

Les mer om amming: Holdningene til amming har endret seg. (babyverden)

Les mer om amming: Det handler om hvor stort barnet er. (forskning.no)

Les mer om amming: Egoistisk å amme offentlig. (pappahjerte)

https://www.funkygine.com/2018/09/25/jeg-ammer-hvor-jeg-vil-nar-jeg-vil/