Annonse
Stephen Hawkin – vår tids Einstein – som nylig døde 76 år gammel, lot ikke en grusom skjebne som muskelsyk hindre seg i å oppleve stor kjærlighet. Da ekteskapet med studievenninnen Jane Wilde røk, innledet han en het romanse med sykepleieren sin fra rullestolen – ved å kommunisere via en datamaskin! Les om den verdensberømte fysikerens stormfulle liv.
Av Tine Holm
Da jeg for en tid tilbake så spillefilmen The Theory of Everything om den engelske fysikeren og matematikeren Stephen Hawkins liv, ble jeg trollbundet: Dette var sterk kost. Det var tøft å se den unge, begavede fysikkstudenten få en grusom og hjerteskjærende diagnose av legen. Han var bare 21 og fikk vite at han led av sykdommen Amyotrofisk lateral sklerose (ALS) – en sykdom som fører til gradvis muskelsvinn. Forventet levetid var fra 2 til 5 år, og det fantes ingen kur, ingen medisiner, ikke noe håp.
Stephen Hawkin ville bryte med kjæresten
Knust og ute av stand til å si noe, avviste Stephen Hawkin kjæresten Jane Wilde – han ville bryte med henne – for hennes egen skyld: Han hadde ikke noe å tilby, ville ikke plage henne, han skulle dø. Drømmer om studier, forskerkarriere, ekteskap og barn – alt lå i grus. Men ungdomskjæresten som drev med språkstudier, nektet å høre på ham. De hadde møtt hverandre på en fest i 1962 og hun var ung og forelsket: Ungjenta troppet opp på kontoret hans på universitetet: Hun ville satse trass i sykdom og elendige spådommer, hun ville gifte seg og få barn!
Stephens eksentriske familie var mot forholdet, de mente det var galskap av Jane å satse på den syke sønnen og syntes heller ikke hun passet inn i familien. Men Stephen valgte å lytte til hjertet – ikke til familien. Jane fikk den meget begavede og intelligente unge mannen ut av en dyp depresjon, og de fant lykken sammen. Paret giftet seg i 1965 og bosatte seg i Cambridge i England.
Måtte oppdra barna alene
Hawkin trosset legens dystre spådommer og ble en verdensberømt forsker – mot alle odds. Han og Jane fikk 3 barn sammen, Lucy, Robert og Tim. Men ekteskapet var langt fra en dans på roser. Samtidig som Hawkins karriere blomstret og han ble mer og mer beundret og anerkjent – slet de på hjemmebane: Ikke bare måtte Jane pleie mannen som etterhvert havnet i rullestol og mistet taleevnen – hun måtte oppdra og ta vare på de tre barna nærmest alene. Der gjorde ikke saken lettere at Stephen Hawkins var en bestemt herremann som ofte dro på reiser og seminarer alene, uten å involvere sin hustru. Hawkins led også i ekteskapet fordi han visste hvor mye hans handikap og sykdom slet på kona. Det gjorde ham ulykkelig.
Var nær å ta sitt eget liv
Hawkins lansert selv en teori om at det var mangel på science – forskning – som gjorde at de som mann og kvinne ikke nådde frem til hverandre på slutten. Selv sa Jane at det hadde ikke noe med vitenskap å gjøre – hun følte derimot at mannen viste henne for lite følelser – emotions– og mener at det var det som tok livet av forholdet.
«Det var fire i vårt forhold, » har Jane uttalt. «Sykdommen, fysikken, Stephen og meg. Selv om sykdommen ble borte, ville fortsatt fysikken kommet mellom dem,» hevdet hun.
Selv om han prøvde å forklare henne om fysikk og hva han jobber med, følte hun at han trakk seg inn i seg selv når han arbeidet. I tillegg plaget det Jane at det var så mange sykepleiere i huset: Hun følte at de snakket om henne og så ned på henne – og de mistet sitt privatliv.
Men hjelperne trengtes: Hawkin var lenket til rullestolen og mye syk og etter 1985 kunne han bare kommunisere med omverdenen via en datamaskin som han styrte ved hjelp av øyebevegelser og enkelte muskler i ansiktet. Det var en tøff hverdag.
Hør og se Stephen Hawking kommunisere og holde tale med spesialutstyret her.
«I 2015 fortalte hun til pressen at hun flere ganger hadde vært så utslitt av den enormt stressende situasjonen som hjelper for den handikappede mannen og mor til de tre barna at hun vurderte å ta sitt eget liv.»
Kona kjente seg igjen i spillefilmen
Den verdensberømte filmen om Hawkins liv, The Theory of Everything, viser hvor enormt krevende hans helsesituasjon var for alle rundt ham. I følge Jane var virkeligheten langt verre. Å ta seg av en handikappet mann er en ensom jobb, sier hun – og det var langt mer krevende enn det var mulig å vise på lerretet. Ellers kjente hun seg godt igjen i spillefilmen, hun mente den var spot on. Faktisk følte hun at Felicity Jones, som spilte henne og ble Oscar-nominert for innsatsen, var så lik henne at det var nifst. Skuespillerinnen hadde stjålet kroppspråket og mimikken hennes, følte hun. Mannen som spilte Hawkin, Eddie Redmayne, fikk både en Oscar og en annen pris for sitt glimrende portrett av den eksentriske professoren. Men virkeligheten slo altså filmen en lang gang: Selv skrev Stephen Hawkin i sine memoarer i 2013 at hans kone var redd han skulle dø og om han gjorde det, drømte hun om å finne en mann som kunne ta ordentlig vare på henne.
Fant ny mann i kirkekoret
Det var nok ikke helt usant: Jane ble mer og mer isolert og nedkjørt og moren og en venn oppfordret henne til å begynne å synge i det lokale kirkekoret for å komme seg ut og tenke på noe annet. Dette rådet fulgte hun – og i kirkekoret, i 1977, traff hun den ensomme enkemannen, musikeren Jonathan Hellyer Jones. (Bilder av de over er tatt mange år etterpå.) Han tilbød seg å hjelpe familien og ble etterhvert svært forelsket i Jane. Hun avviste ham og sendte ham hjem, hun ville ikke svikte sin Hawkin.
«Jeg elsket dem begge,» har hun uttalt. Hawkin var hennes store kjærlighet, men hun kunne ikke lene seg til ham, hun måtte ta alt ansvaret. Hos Jonathan kunne hun hvile ut, og de hadde en felles interesse i musikken og sangen.
Ba mannen fra kirkekoret flytte inn
Tilslutt var det Hawkin selv som trillet rullestolen sin inn på Jonathans kontor og ba ham komme tilbake og flytte inn hos dem: » Jane trenger hjelp,» sa han.
Jonathan flyttet da inn i hjemmet deres i Cambridge – ikke uten problemer. Professor Hawkin forsto at Jonathan og Jane hadde varme følelser for hverandre og selv om forholdet var platonisk, fant han det vanskelig å takle – selv om de alle trengte hjelpen Jonathan tilbød. Selv fikk Hawkin et nærere og nærere forhold til sykepleieren sin, Elaine: Det var hennes første ektemann som hadde funnet opp computer stemme-synthesizeren som han brukte og som gjorde ham i stand til å snakke etter at taleevnen forsvant.
Fra ungdomskjæresten rett i armene på sykepleieren
I 1990, etter 26 års ekteskap, forlot Stephen Hawkin Jane og flyttet inn i en leilighet sammen med Elaine. Jane fikk sjokk da hun oppdaget at han hadde flyttet rett fra henne og inn til sin sykepleier Elaine Mason som han hadde fått varme følelser for.
«Denne «krøplingen» var ingen slagen mann, men en elskovssyk beiler…!»
Men hun tok det med godt humør og sørget for å få den nære vennen Jonathan tilbake i livet sitt. Fem år etter tok Stephen Hawkin ut skilsmisse og giftet seg med sykepleieren. To år etter dette, giftet ekshustruen Jane seg med mannen fra kirkekoret, Jonathan, og de var lykkelige på hver sin kant.
Gikk rykter om at den nye kona var slem mot ham
Om Hawkins andre ekteskap med sykepleieren Elaine Mason gikk det mange rykter som aldri har blitt ordentlig bekreftet. Mens Jane var mild og oppofrende, var Elaine temperamentsfull og ildfull. Paret var gift i 11 år i – noe Hawkins selv har kalt et lidenskapelig og stormfullt ekteskap. Men et par sykepleiersker som så opp til den verdensberømte og hardt rammede forskeren, anmeldte på et tidspunkt Elaine til politiet: De mente bestemt at hun plaget Hawkin både psykisk og fysisk. Både Stephen og Elaine nektet for at det var sant, og politiet droppet anklagen. Paret skilte seg i 2006, to år etter de stygge anklagene ble satt frem. I den berømte spillefilmen er ikke disse anklagene tatt med.
Sjarmerende til det siste
På selveste 70-åsdagen uttalte Hawkin at kvinner var det største mysteriumet han visste om. Trass i dette, fikk han med seg to lange forhold til kvinner han elsket og som tilba ham. Det er slett ikke verst til en multihandikappet, pleietrengende mann å være. Hawkin var en av verdens mest intelligente menn og samtidig hadde han bøtter av sjarm og var morsom. De siste årene holdt han god kontakt med ekskona Jane og hennes nye mann Jonathan. De pleide å møtes sammen med barn og barnebarn. På bildet under er han sammen med ekskona og hennes nye mann og barna.
Hawkin, det handikappede geniet som er aller mest kjent for den svært populære boka «A Brief History of Time», døde i sitt hjem i Cambridge for kort tid siden.
«Vi er svært triste over at vår kjære far forlot oss i dag. Han var en stor vitenskapsmann og en ekstraordinær mann. Arbeidet og arven etter ham vil leve videre i mange år. Hans mot og standhaftighet sammen med hans brillianse og humor, inspirerte mennesker over hele verden, skrev Hawkings barn, Lucy, Robert og Tim, i en felles uttalelse. «
Jeg sitter og tenker på den utrolige filmen jeg så om ham som grep meg så sterkt, og synes det er rart at han er død. Nå minnes hele verden den fantastiske og eiendommelige fysikeren.
Kjenner du til Stephen Hawkin? Hva tenker du om hans liv og historie?
Lykkelig med sin første kone: Her er Jane og Stephen Hawking i 1974. Under ser du bilde av det multihandikappede geniet i rullestolen.
Og her et lykkelig øyeblikk som vektløs. Stephen Hawkin hadde masse drømmer, men var selv lenket til rullestolen.
Stephen Hawkin var vår tids Einstein
Stephen Hawkin er vår tids Einstein, og regnes for være en av jordens skarpeste hjerner. Arbeidet hans dreiet seg rundt sorte hull, Einsteins generelle relativitetsteori og kvantemekanikk. Han fikk en rekke priser. I 1970 fikk Stephen Hawking sitt første vitenskapelige gjennombrudd i sine studier av svarte hull sammen med Roger Penrose. I 1974 førte det til teorien om at svarte hull ga fra seg Hawking-stråling. Hans teorier skapte bølger innen kosmologien. Med boken A Brief History of Time i 1988 ble han kjent for resten av verden. Boken om universets gåter havnet i Guinness rekordbok etter å ha ligget på bestselgerlisten til Sunday Times i 237 uker og solgt 10 millioner eksemplarer.
Legene sa han skulle dø i en alder av 24: Hawkin er vel så berømt for å ha fightet og overlevd den dødelige muskelsvinnsykdommen ALS.
Kilder: The Mirror, The Guardian og filmen The theory of everything
Les hele artikkelen om Hawkins utrolige kjærlighetsliv i The Mirror
Les hele artikkelen der kona Jane forteller om bruddet i The Guardian.
Les også: Det handikappede geniet. (Aftenposten.)
Les også: Sjarmøren og fysikerens beste sitater.
Les også: Larsåsens far lider av Hawkins sykdom ALS.
Les også om kvinnen som grunnla morsdagen: Bare kommers, sier du? Mødre fortjener morsdagen!
Les også: Moren døde av leddgikt, da bestemte Anita seg for å forske på sykdommen