Annonse

Jeg hører stadig folk si at de ikke feirer morsdag fordi det er noe handelsstanden har funnet på. Det er feil! Morsdagen ble innført fordi en datter ville hedre sin mor som kjempet for fred og forsoning! Innerst inne ønsker alle mødre å bli feiret.

Morsdagen er viktig

Jeg kunne latt som jeg ikke brydde meg og latt sønnen seile sin egen sjø. Men det gjør jeg ikke. Jeg er skilt, og for meg betyr morsdagen noe helt spesielt. Når du har vært alene med barna, er det ekstra godt å bli feiret. Jeg trenger det.

Det er ikke viktig å få gaver eller fine kaker, det er er viktig å bli husket og satt pris på. Jeg forstår at barn eller partner kan glemme dagen, men da er det bare å si fra selv god tid i forveien:

«Nå glemmer du ikke morsdagen på søndag, da blir jeg skuffet.»

Mye bedre det enn å bli lei seg og bitter fordi noen har glemt dagen!

Kake og solkort

En morsdag jeg husker godt ble jeg invitert på kake til sønnen i Oslo. Jeg fikk hjemmelaget sjokolade-ostekake  laget av hans søte samboer og et knallgult sol-kort! Som gave ønsket meg litt hjelp til opprydding i heimen.

Mens vi satt der og snakket og hørte på sønnens egenkomponerte musikk, begynte jeg å lure på hva som er morsdagens opprinnelse: Er den bare kynisk oppfunnet av handelsstanden for å få oss til å kjøpe dyre blomster og presanger?

Anna Marie ville hedre sin mor

Men tvertimot! Morsdagen kom i stand i ytterste alvor. 12. mai –  på min bursdag  – helt tilbake i 1908 laget læreren Anna Marie Jarvis (bildet under) en morsdags-feiring  i metodistkirken i Philadelphia. Hun ville hedre moren Ann Maria Reeves Jarvis som hadde jobbet for å bedre helsemessige forhold for soldater under den amerikanske borgerkrigen.

Etter krigen fortsatte moren å jobbe for fred og forsoning. Datteren jobbet etter hennes død med å få hedring av mødre til å bli en fast tradisjon. I 1913 ble morsdag innført som offisiell dag i USA og skikken spredte seg etterhvert til Europa.

Til venstre på bildet under er Ann Maria og til høyre og på bildet over datteren Anna Marie som stiftet morsdagen.

I Norge ble den første morsdagen feiret i en metodistkirke i Bergen i 1919. Et ordentlig gjennomslag for feiring av morsdag i Norge ble det først etter initiativ fra Dorothea Margrethe Schjoldager  og Karen Platou  i Oslo. De fikk morsdag i Norge lagt til andre søndag i februar, trolig fordi vi i Norge allerede har mange fest- og fridager i mai. De samarbeidet med frivillige organisasjoner, media og næringsliv.

At dagen senere har blitt mer kommersiell, kan ikke læreren fra Philadelphia,  Anna Marie lastes for. Det hører med til historien at hun ble skuffet og fortvilet over at handelsstanden overtok dagen. Hun ble arrestert da hun protesterte mot at prisene på morsdagsblomster skjøt i været. Selv døde hun blakk og barnløs.

«Anna Marie ville at morsdagen skulle feires ekte – med et varmt brev og en hvit nellik. Hun fortjener å huskes i dag.»

Det er bare å ta av seg hatten for denne kvinnen som ville hedre moren på en flott måte og som fikk hele verden til å feire sine mammaer.

«Gratulerer til alle fantastiske mammaer som gjør en innsats både for egne og andres barn.»

Dagen er dere vel unt – vi fortjener ros og applaus for alle dagene vi har vært tilstede. 🙂

Les også: 5 gode tips: Her er de beste morsdagsfilmene

Les også: 5 sjokkerende ting om kvinnen som grunnla morsdagen. Se her. 

Les mer om morsdag her. 

Les også: Moren døde av leddgikt, da bestemte Anita seg for å forske på sykdommen

Les også: De syv sykeste tingene du må vite om Valentinsdagen!

Les også: Lær deg knepene: Slik blir du en bedre kjæreste!

Les også: 10 tips: Slik kan du takke for bursdagshilsener! 🙂