Annonse

Det startet ikke fordi noen fant ut at vi må kysse mer og feire kjærligheten. Vi må langt tilbake i tid – og det er de villeste teorier om hvordan skikken egentlig ble til. Her er de syv sykeste tingene du må vite om dagen som mange synes blir krampaktig – og som noen hater og noen elsker!

1.Kjært barn har mange navn, sies det. Valentinsdagen kalles også for Alle hjerters dag og kjærlighetsdagen. På engelsk heter den St. Valentine´s Day, men blir oftest kalt for Valentines. Det er også blitt en dag som mange hater; særlig de single: Herlig dag å sitte alene i sofaen, lissåm. Like mange kaller dagen for kommers! (En ny trend er å tenke kreativt; venner feirer dagen sammen med litt kake eller vin og venninner gir hverandre en rose.)

2. En teori er at feiringen oppsto på 1500-tallet – ikke fordi folk var amorøse i det århundret, men på grunn av overtro: Man mente at fuglene begynte å pare seg denne dagen. Kanskje kunne det overføres på mennesker?

3. En annen teori er at feiringen startet som en hedensk skikk under romerske festligheter: Romerske, nakne menn ofret dyr og danset rundt  på jordene hvor de pisket unge kvinner med strimler av geiteskinn. Dette skulle gjøre kvinnene mer fruktbare, i følge nettstedet natgeo.no.  Hver mann fikk siden velge seg hver sin kvinne ved en form for loddtrekning. Dette resulterte ofte i ekteskap, sier historien. Kunne det vært en skikk å gjenoppta?

4. En tredje teori er at dagen startet som en festdag for to martyrer med navn Valentinus år 270 etter Kristus. I følge en populær legende skal en av disse ha vært biskop og viet soldater uten lov. Den romerske keiseren  Claudius mente at unge soldater gjorde mest nytte for seg som ugift. Valentinus nektet å skille de forelskede parene og viet dem. Han ble arrestert og skulle henrettes, men rakk å skrive et avskjedsbrev til sin kjæreste  Julia som han undertegnet med «Din Valentin.»  Valentin skal også ha helbredet datteren til sin fangevokter, Asterius. Noen mener han ble steinet, andre at han ble henrettet fordi han hjalp fanger å rømme. På bilder under er Valentin og hans disipler.

4. I Ghana protesterer de mot kommersialiseringen av dagen og turistmyndighetene har døpt om dagen til den nasjonale sjokoladedagen. Det er jo virkelig en boikott av kjærlighetens dag, selv om det går i SØT-saker… ! Slik håper de å gi dagen et bedre rykte og øke etterspørselen etter ghanesisk sjokolade.

5. Husker du Valentines-frimerket? Det gjør ikke jeg. Jeg trodde det var en spøk, men  i 1998 viste Posten seg fra sitt romantiske hjørne og promoterte Valentines-dagen ved å utgi et eget valentinsfrimerke.  I 1999 gjentok de suksessen ved å utgi et tilsvarende frimerke i 4 millioner eksemplarer.

6. Mens det mest går i sjokolade og søtsaker denne dagen, serveres det i Danmark en matrett som heter Brændende kærlighed» . Den minner utseendemessig lite om kjærlighet, men virker kanskje på andre måter slik at paret blir amorøse..?

7 . Den siste sykeste tingen du må vite er at de kristne stjal den hedenske skikken og gjorde den om til en kristen skikk som skulle feires 14. februar. Da støttet de seg på Valentin som viet soldater etter kristen tradisjon! De så helt bort fra teorien om at feiringen på alvor ble innført av lystne, nakne romere som lekepisket sine kvinner. Om vi skal tro på alle disse syke faktaene da!

Det er noe å tenke på når du kjøper en blomsterkvast til din kjære i all hast hjem fra jobben i dag!

Røde, langstilkede roser er mest populært.  I dag oppgir kun en av tre at de feirer dagen.

«2 av 3 norske menn husker ikke når dagen er – mens 2 av 3 kvinner har full oversikt; som vanlig.»

 

Mer fakta: I England ble dagen fra 1700-tallet en anledning til å uttrykke kjærlighet gjennom blomster, konfekt og valentinskort. På 1800-tallet overtok ferdiglagede kort for de hjemmelagede. USA grep senere skikken og i Amerika har feiringen tatt helt av: Her selges valentinsprodukter for hele 150 milliarder kroner denne dagen. Det er sykt! Også i Norge er dagen populær. For ti år siden brukte vi 50 millioner på gaver, og i dag ennå mer..

Feirer du dagen? Fakta og bilder fra Wikipedia, natgeo og history.com

Historie og video om Valentinsdagen. Se her.