Annonse


«Velg noe lettere,» sa min sønn da jeg plukket med meg denne for å ha lesestoff på flyturen hjem. Men jeg ville lese om den afroamerikanske sykepleieren som blir anklaget for barnedrap. Er hun uskyldig? «En bok alle Trump-tilhengere bør lese,» sier forfatteren. Nå skal boken filmes – med Julia Roberts i hovedrollen.

Small great things – Det store i det lille

«Small great things.» Jeg falt for teksten på baksiden av boken, der vi sto på flyplassen i Dubai en sen kveld før nattflyving hjem, min sønn og jeg. Jeg kunne ha valgt en lettere roman, men boken fenget meg. Den virket spennende. Nå har også boken utkommet på norsk hos Cappelen Damm og heter «Det store i det lille.»

Boken er høyaktuell da den tar for seg fordommer, jus og rasisme. Ruth er afroamerikaner. Hun er en svart, høyaktet fødsels-sykepleier, enke etter at mannen døde på tjeneste i Afghanistan – og mor til en sønn hun er veldig stolt av. Hun  jobber på et velrenommert sykehus i Connecticut og har over 20 års erfaring. En dag blir hun anklaget for barnedrap.

Nekter den svarte sykepleieren å røre sønnen

Anklagerne er et rasistisk ektepar som kun tror på den hvite rase: Turk er en mann med kort lunte som mer enn en gang har slått ned svarte mennesker. Han hater fargede fordi hans bror ble drept av en svart gutt. Samtidig antydes det at han har hatt en vanskelig barndom med en far som ruser seg. Hans kone er vakker men svakelig og hun støtter ektemannen i at fargede mennesker er undermåls og ikke tilregnelige. Faktisk synes hun at aggresjonen han viser gjør ham til et ekte mannfolk.

Da deres førstefødte sønn blir overlatt i Ruths varetekt på sykehuset, og de er tilstede i rommet, blir de sinte og nekter henne å røre babyen:

De får avdelingslederens løfte om at ingen svarte mennesker skal røre barnet. Ruth blir opprørt. Hun er den eneste svarte sykepleieren der, så det handler bare om henne. Hun føler seg trakassert.

Ruths dilemma

På en travel vakt blir hun likevel satt til å våke over babyen alene, og han slutter å puste. Ruth nøler, for det henger en lapp på sengen om at svarte ikke skal røre barnet. Men hun er svært samvittighetsfull og starter etter kort tid livreddende førstehjelp: Hun bråstopper når kollegaen kommer; hun har jo ikke lov å være nær babyen. Men nå er de fler. Alle gjør maksimalt for å redde gutten, men livet står ikke til å redde.

Anmelder sykepleieren for drap

Knust av sorg, anklager Turk Ruth for å ha drept babyen hans. Han påstår at Ruth ville hevne seg på dem og har vært hardhent. Hans nå neddopede og deprimerte kone er enig i at Ruth er skyld i babyens død.

Ruth blir ameldt for drap. Hun mister jobben og blir brutalt hentet hjemme midt på natten, påført håndjern og satt i fengsel.

Hører ikke på advokaten

Kennedy er Ruths advokat og får klienten ut av fengsel ved kausjon. Den medfølende advokaten får litt å bryne seg på, for Ruth er ikke en lett klient å ha med å gjøre. Hun er verken takknemlig eller glad for støtten, heller mistenksom! Ruth lytter ikke til velmenende råd. Her ser vi at fordommene går begge veier: Hvordan kan Ruth stole på at hennes hvite forsvarer vet best? Hva vet hun om hva det vil si å være svart og ha kjempet mot fordommer hele livet? Og hvordan kan advokaten si at det ikke handler om rasisme, når det er alt saken handler om?

Rasisme er elefanten i rommet

Kennedys dilemma er at hun forstår at Ruth er utsatt for rasisme, men hun kan ikke si det, for hun er redd for at juryen ikke vil høre om det. Rasisme blir elefanten i rommet som ikke nevnes. Kennedy jobber intenst for å få Ruth frikjent og finner svaret i legerapporter som har blitt skjult for retten:

Her går det frem at babyen var så syk at han ikke kunne ha vært reddet selv om Ruth hadde vært selveste Florence Nightinggale.

Ødelegger sin egen sak

Kennedy forteller Ruth om de nye funnene og sier at de er sterke og at hun ikke trenger å vitne. Trenger ikke å vitne? Ruth blir så sint at hun gir Kennedy sparken.

For henne handler det ikke bare om å bli frikjent, men om ære, rettferdighet og alt det en svart sykepleier må gjennomgå. HVORFOR forstår ikke Kennedy dette? Advokaten er fortvilet – hun vil redde klienten, og mener klienten ødelegger sin egen sak.

Forlanger å vitne og si sannheten

Da Ruths sønn begår hærverk i desperasjon etter å hjelpe mammaen, ringer Ruth likevel til advokaten og ber om hjelp. Kennedy får forklart situasjonen og løslatt sønnen og hun og Kennedy fortsetter å jobbe sammen.

Og nå vitner Ruth – mot alles råd:  I vitneboksen snakker hun om rasisme. Hun sier også sannheten som hun har skjult for alle, også sin egen advokat: «Hun løy og sa hun ikke rørte babyen fordi hun var redd for å miste jobben. I  virkeligheten utførte hun førstehjelp  også før kollegene kom inn i rommet; men ikke engang det var nok til å redde barnet, sier hun.»

«Kan ha løyet om alt»

Kennedy forstår endelig hvordan Ruth har det og holder en glimrende avslutningsprosedyre der fordommer og rasisme er temaet.

Motpartens advokat hånler: Når Ruth har innrømmet løgn, kan hun ha løyet også om alt annet.

Juryen kommer aldri til enighet om hvorvidt Ruth er skyldig eller ikke. Ruth er redd for å få mange år i fengsel og for at sønnen skal bli alene.  Men tilslutt sier dommeren at han alene vil avsi dommen:

Han sier at det ikke finnes et eneste bevis på at Ruth har gjort noe galt,  og lar henne gå.

Jeg gir boken terningkast 4

Romanen er litt langtekkelig, jeg er enig med VG her: Anmelderen har gitt romanen terningkast 3.  Jeg gir boken terningkast 4. Selv om den er noe langdryg og slutten noe klisjéfylt, har romanen også god driv og byr på spenning, hverdagsrealisme og underholdning. I tillegg har forfatteren vært kreativ, modig og tatt for seg et vanskelig og brennbart tema. Boken kan minne litt om Barnepiken, som omhandler hvordan svarte hushjelper ble hundset av amerikanske rikmannsfruer på 60-tallet. Barnepiken var en av de første bøkene vi leste i min bokklubb Booklovers, og den var helt strålende.

Håp for sinte rasister

I dag er det mye hat og mange sinte mennesker som ytrer seg på sosiale medier. Fordommer og rasisme øker. Jeg liker godt at forfatteren antyder en anger og en bedre fremtid for rasistiske Turk. Det er godt å lese at det er håp, selv for blinde rasister. 🙂 Om det hjelper at boken leses av alle Trump-tilhengere vet jeg ikke, men det er en god tanke fra forfatteren, Jodi Picoult. (bildet.)

Jeg leser med stor interesse at boken skal filmes med selveste Julia Roberts i rollen som advokaten Kennedy. Med gode skuespillere kan boken og handlingen løftes og det kan virkelig bli godt filmdrama.

Denne filmen vil jeg absolutt se!

Boken anbefales på det varmeste.

God lesning.

Jodi Picoult har solgt 14 millioner bøker totalt, og er oversatt til 35 språk. Boken Det store i det lille blir omtalt som hennes beste bok så langt.

Les også: En bok som gjør tidvis vondt å lese.

Les også: 5 grunner til å elske bøker

Les også: Lær deg knepene: Slik blir du en bedre kjæreste!

Les også: En helt vanlig dag på jobben

Les også: Handikappede Stephen Hawkin gikk fra ungdomkjæresten rett i armene på sin sykepleier

Les også: Bare kommers, sier du? Mødre fortjener morsdagen!