Annonse

Kjærlighetens fem språk. Fem måter å elske på. Samlivstips.

Du kommer med roser, og tror kjæresten skal bli glad og vil ha sex, men hun er lunken og skyver deg vekk. For henne er kjærlighet at du spør om hun trenger hjelp til noe – som å bære inn ved eller male kommoden. Slik tjenester gir henne varme følelser og hun får lyst til å lage mat til deg og kysse deg. Hun savner også at du anerkjenner henne. Sist dere snakket sammen var du spydig, hva hjelper det med roser da? Lær deg partnerens kjærlighetsspråk, og forholdet kan gå fra en 5-er til 10-er på kort tid, i følge psykologen Gary Chapman som har skrevet Kjærlighetens fem språk.

Ha en romantisk sommer – hva savner du mest i forholdet? Undr pandemien har mange par slitt og noen har gått hver til sitt. Her er noen samlivstips. 🙂 

Les også: 7 enkle og deilige tips: Slik får du mer sexlyst

Det sies at kvinner og menn er fra hver sin planet! Mens menn ordner tilværelsen i bokser og tenker på en ting av gangen, er kvinnehjernen skrudd sammen på en mer innfløkt måte. Her er alt surret sammen. Hun tenker ikke bare på møtet hun skal i om en time, men på middagen med deg samme kveld, hva du mente med det du sa i går, regningen som ikke er betalt, en barnebursdag, venninnen hun har en uoverensstemmelse med, ferien til sommeren, at det er rotete hjemme og hva som skjer med nabosaken?

Det gjør det ikke lettere at vi i tillegg snakker fem ulike kjærlighetsspråk og ikke er klar over det.

«Slik kan du tro at du har fylt opp kjærestens kjærlighetsbeger, mens hun i realiteteten føler seg helt tom.»

Nysgjerrig: Ta hurtigtesten her.

Kjærlighetens fem språk

Da en venninne i bokklubben min, foreslo å lese Kjærlighetens 5 språk av Gary Chapman, var jeg usikker på om den har noe for seg. Jeg har lest mange selvhjelpsbøker og mange av dem virker overfladiske. Men venninnen skrøt av boken og sa den kunne brukes på såvel kjærester, som venner og kolleger. Jeg ga den en sjanse: Etter å ha lest boken som jeg var så heldig å få fra Lunde forlag som anmelder-eksemplar, må jeg innrømme at den har noe for seg. Den får meg til å reflektere over hva som er mitt eget kjærlighetsspråk og hvorfor? Ble det grunnlagt tidlig i barndommen? Da må jeg også tenke over hva jeg så og ble lært i tidlig alder: Hvordan mine foreldre kommuniserte og viste kjærlighet? Det kan være en spennende, men også ubehagelig reise. Ofte husker vi det som ikke var så  bra mer enn det som var harmonisk.

Skriv lister

Forfatteren har veldig tro på lister. Når par står fast og ikke elsker hverandre lenger, ber hun dem skrive lister over hva de er fornøyd med hos partneren og hva de savner. Da lærer du samtidig hva som er viktig for deg, hva som er ditt kjærlighetsspråk.

Jeg er glad for at han/hun….

Jeg skulle ønske at han/hun…

Jeg ble forelsket i ham/henne fordi….

Min drømmepartner ville ha gjort følgende….

De fem kjærlighetsspråkene kan du lese mer om i avsnittene under. De er: Anerkjennende ord, tid sammen, tjenester, gaver og fysisk nærhet. Hva trenger du mest av?

Savner anerkjennende ord – hater sårende replikker

Savner du mest av alt anerkjennende ord, slik som meg, er det trolig fordi du fikk for lite av dette i barndommen, mener forfatteren. Er kritikk og sårende ord det VERSTE for deg – kan det være fordi noen har utsatt deg for dette tidligere. Boken er spennende fordi den gir nye muligheter til å endre et visnende forhold. Plutselig forstår du hvorfor kjæresten eller andre i din nærhet ikke blir så glad som du tror for at du foreslår en ferie-tur.

«Kanskje savner han noe helt annet som fysisk nærhet og takknemlighet for alt han bidrar med, mens du spretter rundt som en gjøre-prinsesse – eller omvendt.»

Her er de 5 viktigste måtene å elske å. Lærer du deg disse og finner ut hvilken type du og partneren er, kan du bli en bedre kjæreste og få mer av det du savner, i følge boken Kjærlighetens fem språk.

Ikke tid til å lese nå? Ta hurtigtesten her. 

Vennlige ord er viktig: Bare se hva som skjedde med medstudenten på bildet da jeg sa «du er kjekk!» 

  1. ANERKJENNENDE ORD. Mark Twain sa engang: «Jeg kan leve i to måneder på en god kompliment.» Det er så enkelt å si «Så vakker du er» eller  «Jeg setter pris på at du bar ut søppelposen» – men hvor ofte gjør vi det? Bare se hva som skjedde med medstudenten på bildet da jeg sa han var kjekk! Han rødmet og ble glad. Ofte irriterer vi oss heller over det partneren – eller andre –  gjør feil. Selv er jeg glad i varmende komplimenter – men de må være ekte. Der jeg vokste opp, var det ikke overflod av anerkjennende ord. Mine foreldre satt med hver sin avis etter jobben og ofte laget jeg middag, laget kunstferdige desserter og passet småsøsken uten å få takk for det. De kunne også si ubetenksomme, umodne ting, og det såret meg. Grunnet dette, er jeg sårbar når det gjelder ubetenksomme kommentarer, selv i dag. Folk som klikker midt en samtale, tåler jeg dårlig.

Sulteforet på oppmerksomhet

  1. Da jeg møtte min eksmann, husker jeg at han syntes jeg var veldig pen, han elsket artiklene mine og så opp til meg fordi jeg jobbet i pressen. I tillegg til å gi uttrykk for det, hengte han opp artiklene mine på kjøleskapet sitt. Dette gjorde at jeg følte meg elsket. Han hadde andre mer uheldige egenskaper, men det var de anerkjennende ordene og han så tydelig viste at han så opp til meg, som gjorde utslaget. Tydelig var jeg sulteforet på den slags omsorg. Mine foreldre leet ikke på et øyelokk enten jeg hadde en forsidesak eller var stjerne i Norsktoppen.  Jeg liker også anerkjennende ord som blir sagt med humor: Jeg glemmer ikke kvelden jeg møtte en senere kjæreste, han fleipet med at han var på ville veier med en journalist. Det var morsomt. De gangene vi hadde sex og han ikke holdt så lenge som han ønsket, sa han at han skulle ønske at jeg var litt styggere slik at han ikke mistet kontrollen så lett. Dette ble jeg sjarmert av. «Jeg er  ikke kjekk, men jeg har snakket meg inn hos kvinner» sa han selv – og det var korrekt. Kvinner lar seg lettere sjarmere av og er mer avhengig av anerkjennende ord enn menn. Men dette førte til noe jeg tror han var opptatt av å få – som hengivenhet og sex.

Hvor mye betyr anerkjennende ord for deg – eller er det ikke så viktig for deg?

Å sette av tid til hverandre kan være å gå en tur sammen. Det trenger ikke være så stort. 🙂

2. TID FOR HVERANDRE. Å være sammen hele tiden er ikke så viktig for meg lenger. Jeg husker i en av mine første forhold, hvor skuffet jeg ble den dagen jeg var på besøk og hele helgen måtte avlyses fordi kjæresten fikk et hasteoppdrag med VG. Ganske kontant sa han at han måtte dra. Han var fotograf og slik var det bare. Jeg forsto det, men følte at tiden vi hadde sammen ble brutalt overtatt av andre! Da jeg traff han jeg fikk barn med, ville jeg være mest mulig sammen, mens han noen ganger tvilte og kunne bli borte i ukesvis. I dag trenger jeg mer alenetid, og jeg kan  føle meg kvelt av menn som vil være sammen med meg og kose med meg hele tiden. Jeg må puste, ha luft! Jeg er avhengig av en relasjon der begge har sitt eget liv og egne interesser. Da en kjæreste kom hele veien fra Haugesund for å snekre terrasse, sa han selv at han syntes det var en god idé at han kunne holde på med noe ute. Han ville ikke forstyrre meg og mine barn for mye i våre daglige gjøremål inne i huset.

Han brukte mange timer på å hjelpe meg

Alle de timene han tilbrakte i hagen min, var bra for forholdet, jeg følte hans nærvær sterkt og var fylt av kjærlighet da jeg grillet pølser til ham på terrassen. At han jobbet i nordsjøen og bodde 50 mil unna, så jeg ikke som noe problem – jeg var forelsket og trodde alt var mulig. Men det var tilslutt avstanden og det at vi ikke fikk nok tid sammen, som gjorde at vi ga opp. Ingen av oss kunne flytte. I dag er særboforhold mer og mer populært – når man ikke bor sammen rekker man å savne hverandre og begynner ikke så lett å krangle om trivialiteter. Men føler du at du hele tiden er siste post på partnerens liste og at han prioriterer kompisene, ekskona og bikkja høyere enn deg, så kan mangel på tid fort bli et problem: Og om du har en kavaler som avlyser dater: Det er sløsing med din tid. Du  må føle at du er pri en på listen og at du og din tid er viktig.

Hvor viktig er mye tid sammen for deg i et forhold – eller er det ikke så viktig?

Gjør partneren noe for meg som jeg virkelig trenger, blir jeg mo i knærne.

3. TJENESTER. Åååå, jeg er svak for tjenester. Her kan kjærlighetsbegeret lett fylles for meg. De fleste menn forstår ikke dette: Hvordan å snekre på en terrasse, eller det at du  klipper gresset eller bærer inn ved, kan gjøre kvinnen mo i knærne og amorøs? Men slik er det faktisk. Kjæresten som var på besøk fra Haugesund for å snekre terrasse, ante ikke hvilke følelser han satte i sving hos meg. Jeg følte det var kjærlighet i hver plankebit og lyden av den sagen var ren lidenskap. Når han gjorde noe så fint for meg, så fikk jeg lyst til å lage noe god mat til ham og jeg fikk lyst på sex. Han forsto ikke hvorfor huset var pyntet og hvorfor jeg gjorde ekstra stas på ham når han kom: «Skulle tro det var Kongen som kom på besøk,» sa han. Det var det også. Han var kongen i mitt liv der og da. Han så med en gang når en lyspære trengte å skiftes og gjorde det. Bare det var fantastisk. I tillegg var denne mannen god på de anerkjennende ordene, noe jeg også trenger for å fylle mitt kjærlighetsbeger. Han var i tillegg raus, og spanderte gjerne.

Liker å utveksle tjenester

Hvorfor er tjenester så viktig for meg, er det fordi jeg har vært alenemor og faktisk har trengt all den hjelpen jeg kan få og ikke er så handy? Eler er det også lært fra barsben av? Mine foreldre var karrieremennesker og likestilte på den måten at begge laget middag, vasket opp og støvsugde.  Min far sto i stigen og malte, laget heller og snekret. Min mor laget prydhage og hjalp med matteleksene.  Kanskje fordi jeg er vokst opp med å se menn snekre og male, liker jeg handymenn som kan noe med hendene, og jeg elsker lukten av maling og fersk treverk.  Selv liker jeg å trå til for andre om det er noe praktisk jeg kan hjelpe med, som lekser eller  råd i en eller annen sammenheng. Noen har nærmest brukt meg som advokat, jeg er flink til å finne ut av ting.

Hvor viktig er tjenester for deg – eller er det ikke så viktig for deg?

Gaver er egentlig ikke så veldig romantisk. Ofte trår vi feil og folk blir skuffet. 

4. GAVER. Gaver er ikke så viktig for meg lenger. Jeg gruer meg når jeg skal kjøpe gaver til noen, for jeg vet aldri hva jeg skal kjøpe eller hvor mye gaven bør koste og jeg kan ikke pakke inn pakker. Det blir amatørmessig og stygt. Jeg beundrer andre som lager rene kunstverk ut av pakkene sine. At de får det til. Grunnet dette er jeg veldig glad i ekspeditører som pakker inn pakken for meg og jeg blir nesten lettet om noen ønsker seg penger og jeg bare kan vippse med en liten hyggelig melding. Når jeg tenker tilbake, så var gaver lite viktig i den familien jeg kom fra: Man skulle være nøysom og ikke bruke penger på slikt. Jeg døde av skuffelse når jeg fikk en brannvarsler av min far til jul, en sånn liten sak til å stå på nattbordet. Pakken manglet kort og var pakket inn i avispapir eller julepapiret fra i fjor. Noe så stusslig! Og hilsenene fra min mor – det sto aldri  jeg er glad i deg, bare «hilsen.»

Gaver er skummelt – det er lett å trå feil

Da jeg fikk mine første presanger fra eksen var jeg overlykkelig, for han hadde kjøpt alle de glittersmykkene jeg ønsket meg og mere til. Det føltes fantastisk. Da jeg tidligere hadde fått en klokke av en annen kjæreste, følte jeg ikke denne rusen  – det var nok fordi klokken var kjøpt på en flyplass, det var ikke noe det lå omtanke bak. Da jeg fikk en fin parfyme var det flott, men jeg hadde ønsket noe mer romantisk. Blomster kan være hyggelig å få, men det er ikke det som får meg til å smelte. Den gangen jeg fikk en dildo i gave, ble jeg heller ikke særlig glad. Det var ment som en spøk, men jeg satt med barna og følte det ble kleint.

Gaver er skummelt,  – det er så lett å trå feil!

Jeg har en venninne som er så opptatt av gavenes betydning, at hun fortsatt holder på gaven hun har kjøpt til en venninnes 50-årspresang: Hun vil ikke gi den bort før hun blir bedt i selskap til vår felles venninne! Ingen av oss andre venninnene forstår at hun kan tenke så slemt, men hun har kanskje et helt spesielt kjærlighetsspråk? Får hun ikke det hun selv har behov for og ønsker, vil hun heller ikke gi fra seg noe. Det blir vanskelig. Vi gir av glede, ikke for å kreve noe tilbake. Til min sønn som studerer, har jeg sagt fra at han ikke trenger å gi meg noe dyrt, det er omtanken som teller. Jeg vil mye heller at han kommer og hjelper meg å rydde kjelleren.

Gaver kan skape store forskjeller mellom fattig og rik, og mye misunnelse. Tenk deg på julaften, hvor den ene kona får kjempedyre gaver mens den andre får et strykejern? Ikke rart det blir mye skilsmisser etter nyttår. Bedre å dra bort og bruke pengene på en reise, føler jeg. Jeg er selv litt misunnelig på de damene som får digre, kostbare diamantringer av mennene sine, men bryr meg ikke så veldig lenger. Jeg har lært meg å leve uten diamanter og sølvbestikk og noen av de damene som sier de kan kjøpe seg alt, har innrømmet for meg at det ikke gjør dem noe lykkeligere.

Noen ganger kan  gaver være viktige symboler. En velfylt goodiebag kan gjøre deg glad: Har du et vanskelig forhold til noen, kan symbolgaver være en måte å vise følelser  og lette stemningen på.

Hvor mye betyr gaver for deg – eller er det ikke så viktig?

Jeg er sjenert, og å blogge om fysisk nærhet er utenfor komfortsonen. Derfor gjør jeg det.

5. FYSISK NÆRHET. O, la la. Her kommer det endelig. Det ømtålige temaet fysisk nærhet, massasje, klem, kyss og sex. Det limet som kan gjøre at paret holder sammen og det som kan få forholdet til å gå i oppløsning. Menn er gjerne raskt ute med å ønske seg sex i i et nytt forhold. De glemmer at de må bygge opp tillit, vise respekt og få den andre til å kjenne på følelsene først. De fleste menn tenner raskt, mens kvinner er som en gammeldags kokeplate: De tar tid å varme opp og det er så mye som kan bli feil.

I noen få forhold har jeg hatt sex raskt, men det hører til unntakene: Da har kjemien vært så sterk at den ikke var til å stoppe. Som oftest trenger jeg tid til å kjenne etter om jeg har følelser, og jeg trenger å vite om den andre er oppriktig interessert. «Jeg kan aldri ha sex uten å vite om det kan bli noe mer,» sier en venninne. Slik er det for mange – selv om kvinner også kan være spontane og virile på byen og ta med en ny fyr hjem – helg etter helg. De fleste, både menn og kvinner, ønsker et ordentlig forhold og flere menn har fortalt meg at en one night stand som oftest føler til at de føler seg uvel neste morgen.

Lite fysisk nærhet – mer et arbeidsfellesskap

Jeg så sjelden mine foreldre vise fysisk nærhet. Jeg husker moren min trekke seg unna berøring. Ingen snakket om det eller fortalte noe. Det ga utrygghet. Jeg husker at hun ved frokostbordet irritert krøllet sammen en lapp han hadde skrevet. Da var tydelig kjærlighetstanken tom. Han var ikke fornøyd med henne, sa hun senere. Jeg ble lei meg: Handlet dette om fysisk nærhet, at hun ikke var bra nok? Slik oppfattet jeg det. En annen gang var han borte.  Han er vel hos en av de andre venninnene sine, sa hun bittert. Jeg glemmer det aldri. Men det hørte til sjeldenhetene at de kranglet. De levde i et slags parallelt arbeidsfellesskap, begge hadde karrierejobber og hjemme byttet de på oppgaver og hadde lister for alt, også middager. Kos, klapp og klem kan ikke ha vært deres kjærlighetsspråk, det er helt sikkert! Selv var jeg nær russ før jeg følte det naturlig å gi andre en klem. Jeg hadde ikke lært det. I dag klemmer jeg stadig – heldigvis! Jeg elsker at noen kiler meg på armen eller i håret, jeg elsker hodebunnsmassasje og kan ikke få nok. Faktisk hadde jeg tatt massasje hver dag om jeg hadde råd. De mennene som gidder å massere nakken og skuldrene mine når jeg har ømme muskler, står derfor høyt i kurs. Samtidig må det ikke være noe de gjør for å få sex – da blir det feil. Vi kan gjerne ha sex, men ikke som belønning for massasje. Da føler jeg meg ikke vel. Timing er også viktig –  og vennlige ord. Jeg er sjenert, og trenger også en partner som liker og har respekt for den siden av meg.

En middag føles helt naturlig, men å beinflørte sitter litt lenger unna for meg.

Hva gjør du når det ikke føles naturlig?

Har du en mann som er trenger mye fysisk nærhet, må du i følge boken tilby mer av det. Hvor kleint føles det ikke å legge hånden din på låret hans og si «pusen min» om det ikke føles naturlig for deg? Eller å måtte finne på navn på kjønnsorganet hans  – for meg føltes det pinlig da en kjæreste ba meg gjøre det. Var det virkelig nødvendig for å styrke hans manndom? Det var det.  Jeg har glemt navnet nå – jeg lurer på om det var supermann – noe han pleide å kalle seg selv. Bare ved å skrive det, føles det fortsatt pinlig. Så dette er langt fra mitt kjærlighetsspråk, merker jeg. Denne mannen var veldig seksuell og ville at vi skulle være nakne sammen og ha sex i Guds frie natur, på stranden og i vannet. Slik hadde han også vært med sin tidligere partner. Selv om hun var langt yngre enn meg, var jeg like god i sengen, sa han. Det at han fant meg så umåtelig sexy, fantastisk  og vakker,  gjorde at jeg strakk meg langt i å bli med på det han ønsket, selv om det ble ensformig med så mye sex. Men, i et normalt forhold vel å merke; ved å gi andre noe de trenger, fylles deres kjælighetsbeger opp og de begynner å fylle vårt. Eller kanskje vet de ikke hvordan de gjør det! Da er disse listene som boken foreslår, gode å ha.

Hvor viktig er fysisk nærhet for deg – eller er det ikke så viktig?

Savner tips om datinglivet

Boken er et viktig og enkelt redskap for par som vil få det bedre sammen og lære seg selv og partneren bedre å kjenne. Teknikkene kan også brukes på venner og kolleger. Det eneste jeg savner er noen tips når du dater og er helt ny i et forhold. Tipsene passer best for ektepar. Jeg savner også noen ord om kjemi og tiltrekning: Er du ikke forelsket, kan du få bøttevis av roser uten at det rykker til i underlivet, og du kan sende tusen søte meldinger til en mann uten at han tenner – fordi han faktisk ikke er interessert.

Men innvendingen over er også det eneste jeg savner med boken Kjærlighetens fem språk. Lykke til med lesningen og send meg noen ord når du har lest den.

Les omtale av boken her.

Fem måter å elske på. Les mer her.

Ikke tid til å lese nå? Ta hurtigtesten her.

I denne testen endte jeg opp med fysisk nærhet som kjærlighetsspråk. I utgangspunktet mente jeg at mitt kjærlighetsspråk var tjenester og anerkjennende ord – noe som ikke er feil, for det betyr mye for meg og kan føre til mer fysisk nærhet. De som har fysisk nærhet som sitt språk, er vare på at det ikke skal misbrukes. Det er også noe å ta med seg.

Hva er ditt språk?

Les også: Tung og motløs etter coronaperioden? Slik kommer du ut av depresjonen

Les også: Det sitter i hodet: Slik får du en mer leken overgangsalder!

Les også: Slik får du mer sexlyst

Les også: Jeg skal gi deg turnoff, jeg, din gamle utvaska tørrpinn-slask!