Annonse

sexleketøy for par og single

Vil du gi sexlivet en opptur?  Her får du sexologens beste tips.

parseng

 

Du kan gi sexlivet en opptur, om du vil….  Ellen Skjelbred, lege og sexolog, gir deg svarene du har ventet på.


– Mange kvinner sliter med sexlysten etter overgangsalderen. Hormonene forsvinner, en kan bli tiltaksløs og føle at alt er grått, flatt og fargeløst, sier Ellen Skjelbred, lege og sexolog i Oslo. Det hjelper å ha en god og forståelsesfull partner i denne perioden av livet. Men uansett kan samlivet by på mange og nye utfordringer.

– Det er så utrolig mye du kan gjøre for å få et bedre sexliv, enten du er i et nytt eller gammelt forhold. Det som er trist er at mange kvinner har lite kunnskap om hva de kan gjøre for å få det bedre. Også mange leger er lite opplyst , sier Ellen.

ellen 131029 (5)

Her er hennes beste tips

 Prøv glidekrem og østrogen:  Hos modne kvinner blir det tørt i skjeden, slimhinnene blir tynnere og skjørere og tåler mindre. Alt skrumper inn. Det kan hjelpe å kan anvende glidekrem under samleie og østrogenkrem eller stikkpiller lokalt i skjeden.  Østrogen bygger opp slimhinnene i underlivet slik at de blir tykkere, fuktigere og tåler mer. Det kan også motvirke urinveisinfeksjoner. Midlene fås reseptfritt på apoteket. Noen kvinner er så plaget at de får østrogen på resept i tillegg.

Prøv lyst-hormonet testosteron

Her er det mange ikke vet: Testosteron kan øke sexlysten hos kvinner.

– Østrogentilskudd  hjelper kanskje mot hetetokter, men det bedrer verken livsgnisten eller sexlysten. Det gjør derimot tilskudd av testosteron, opplyser sexolog Ellen Skjelbred. Hun skriver ut testosteron i små mengder til en rekke kvinner.

– Kvinner har i et naturlig testosteronivå som er ca 10% av menns. Hos modne kvinner synker nivået av testosteron i kroppen.

Men mens menn kan få testosteron på blå resept, finnes det ikke noe eget middel for kvinner. Mange leger vet heller ikke at testosteron kan gi kvinner mer sexlyst.

Ifølge sexologen trenger kvinner 10-15 prosent av en mannsdose. Det må tilpasses individuelt. . Du får middelet i en gel som du trekker inn i en sprøyte. Middelet smøres inn der  huden er tynn, for eksempel magen eller brystet.

– Mange opplever at dagen skifter fra fargeløs og grå til farger etter å ha prøvd dette tilskuddet, sier hun.

Bli mer som du var før

Sterkere orgasmer og styrket benmasse, kan være de positive sideeffektene.

Skjelbred mener at flere studier tilbakeviser bivirkningene av testosteronbruk.

– Det er kun en myte at kvinner får skjeggvekst og dyp røst av så små mengder med testosteron. Du kan kanskje bli litt mer som du var før, det vil si få en kvise eller litt fetere hår, sier hun.

Middelet kan også hjelpe yngre kvinner som gradvis har mistet sexlysten, og for kvinner som fjernet eggstokkene.

Det kan være vanskelig å påvise testosteronmangel på blodprøver, men du kan be legen din om å få teste det et par måneder for å se om du får effekt.

Det beste er å ta et tilskudd av både østrogen og testosteron, men for de kvinner som ikke kan ta østrogen, er testosteron alene en god hjelp, sier hun.

Tren musklene: Bekkenbunnstrening  kan bedre sexlivet og motvirke urinlekkasjer.  Kvinner oppfordres også til å bruke tid på masturbasjon for å vekke sexlysten. En vibrator blir du fort avhengig av, så sexologen anbefaler finger-stimulans som variasjon. Masturbasjon er også et godt sovemiddel og godt egnet til å kvitte seg med spenninger i kroppen, ifølge sexologen.

parkysse

Les erotisk litteratur: Mye av kvinners sexlyst sitter i hodet. Mens menn kan tenne på å se nakne kropper, tenner mange kvinner mer på å lese noveller som trigger fantasien og det indre liv. Å lese erotiske bøker eller noveller kan være med på å gi deg sexlyst og  også gi ideer til nye ting å prøve, mener hun.

Ellen pleier å anbefale par som sliter med sexlivet å lese erotiske noveller på internett.  – Cupido og Erotikknett har seriøse, gode noveller som man kan lese for inspirasjon. Har du en partner, kan dere begge lese noen historier og finne noen felles ting dere liker og som dere kan teste ut.

Fifty_Shades_of_Gre_661486a

 

Ellen synes det er fint at erotiske romaner som Fifty shades of grey er i skuddet for tiden. Og ikke bare for kvinner:  – Jeg tror mange menn kjøper slike bøker til kvinnene sine også,  i håp om mer aktivitet på soverommet, smiler hun.

Ta vare på deg selv: Når du opplever hetetokter og energitap er det viktigere enn noen gang å ta vare på deg selv. Gå til legen og be om en grundig blodprøvetest. Noen kan trenge ekstra tilskudd av Omega3, D-vitaminer, jern eller B12 eller medikamenter mot for eksempel lavt stoffskifte.

– Ellers så er det viktig for selvbildet å føle seg attraktiv. Trener du, kler deg pent og føler deg vel, så vil du også like det du ser i speilet og andre vil se på deg som mer attraktiv.

parvalentine

Flørt og ha det gøy: Mange par opplever en ny fase i livet når barna flytter ut. En del har sluknet på hver sin sofa og mangler tiltakslyst.

– Gjør ting sammen, ta et dansekurs eller reis bort en weekend sammen.

Det er viktig å ha en nær og god relasjon for å ha lyst på sex. Så gi hverandre komplimenter og vise at dere setter pris på hverandre, bruk tid på berøring og  kyss mye. Noen kan ha nytte av parterapi for å komme på sporet igjen.

Hjelper ikke dette, så kan det hende at dere har vokst fra hverandre. Mange opplever et oppsving i sexlivet når de finner en partner som de fungerer bedre sammen med.

For deg som er alene: Er du alene, kan det være svært positivt å komme i gang med trening og sosial aktivitet. Du kan nyte erotisk litteratur og ”ha sex med deg selv. Her finnes det mye hjelpemidler på markedet. For deg som ønsker en ny partner anbefaler hun internettdating. – Da er det viktig å ha ikke ta det så alvorlig, men å treffe flere på kaffe, og ha det litt gøy med det. Er du mer avslappet til det hele, så er det også lettere å finne en ny partner på sikt..

Mer info: http://ellenskjelbred.no/

Deler av dette intervjuet er trykket i en artikkel jeg har gjort for Norsk Ukeblad, men her er alle ekspertrådene samlet. 🙂 

Illustrasjonsbildene er kjøpt fra photos.com

Copyright: Tine Holm