Annonse

sexleketøy for par og single
Beate Alstad, sexolog, fikk formidlingsprisen 2020 av 1,6 millioner klubben: «Flott å få anerkjennelse og respekt for å formidle om seksualitet og seksuell helse, for 1,6 bruker mye tid og midler for å forske på kvinnehelse. Energigivende og litt skummelt å få prisen etter fjorårets kandidat Else Kåss Furuseth, » melder prisvinneren. Beate er en herlig dame som gjør mye gøyalt og positivt for kvinners sexliv. Jeg deltok på seminaret hennes og fikk alle tipsene. Les min blogg.

 

 

Da 1,6 millioner-klubben for kvinners helse slo til med seminar om sexy overgangsalder, måtte jeg bare delta! Og sexolog Beate Alstad skuffet ikke: Kvinners seksualitet og frihet har til alle tider blitt undertrykket – helt fra kvinner ble brent på bålet.  Vi er kvinner på toppen av livet – og kan lure frem både sexlyst og mer lekenhet ved mer positiv tenkning,  mener sexologen. Her er sex tips til hetere overgangsalder – og da snakker jeg ikke om hetetoktene…

Tekst: Tine Holm og Ingalill Sandal

Svette, hetetokter og lite sexlyst! Dette har vi hørt så mange ganger at vi tror overgangsalderen er farlig! Dette er myter! Vi er vakre og flotte kvinner på toppen av livet, og må kvitte oss med all undertryktheten. Vi er ville urkvinner som har blitt temmet og tråkket ned, og det vil vi ikke være med på lenger. Her er sex veier til en mer leken og sexy overgangsalder:

  1. For det første: Kvinners sexlyst sitter i hodet! Hodet går ikke ut på dato enten du er 40 eller 60! Ved å forelsket seg i voksen alder, leke mer med partneren, lese erotiske noveller på senga, kan vi føles oss like kåte som en 16-åring. Så ikke tro på myten om at lysten forsvinner med alderen. Kvinners sexlyst har blitt undertrykket siden vi ble brent på bålet i middelalderen. Vi er rett og slett blitt lurt så grundig at vi må lure sexlysten og erotikken tilbake igjen.

2. Svettetokter kan være slitsomt, ja, men det er ikke bare negativt. Du føler virkelig at det skjer noe i kroppen, du lever! Du er fullblods kvinne, full av hormoner. Får du hetetokter, så er det slitsomt, ja men kle deg lag på lag, og innerst kan du jo ha noe riktig lekker og sensuelt. Det hjelper å pynte seg og føle seg vel. Denne tiden kan vise oss at vi er hotte og virile på samme tid. Og sover du mindre, ja så er det ikke katastrofe:

«Kanskje vi våkner tidlig om morgenen eller om natten fordi vi rett og slett ikke trenger så mye søvn lenger. Se det var en helt ny tanke, ikke sant?»

3. Ting kan bli slapt der nede, men da hjelper det med noe så enkelt som knipeøvelser, i følge sexologen. Det gjør sexlivet bedre også. Blir du sliten av knipeøvelser, kan du onanere eller få deg litt sex. For de som ikke har partner anbefaler sexologen nettet:

«På nettet er masse herlige, yngre menn som digger og tilber eldre kvinner, ifølge  sexologen. «Vi må prøve prøve oss litt frem,» ropte hun, mens kvinnene i salen både lo  og gispet.»

4. Det er spredd så mye negative myter om overgangsalderen at du tror du ikke overlever og at du ender opp som en gammel inntørket kjerring. Det  er helt feil! Når mensen opphører og hetetoktene slipper tilbake, kan mange føle på en  enorm frihet og økt lyst. Det blir som en ny ungdomsalder, der du igjen lar deg opphisse og blir mer opptatt av erotikk. Vi har ikke småbarn lenger – det som virkelig slet oss ut! Vi kan tenke mer på oss selv, reise mer og ha mer sex – om vi tør og vil. Slå oss litt løs og være litt gærne.

«De som vil ha oss sittende i bestemorstolen kan bare gå og legge seg.»

5. Har du lest Fifty Shades of grey eller sett filmen, så er du allerede inne på noe. Du tenner på heftig forelskelse og heftig sex og er ikke den pripne eller konservative kvinnen noen eller du selv har innbilt deg at du er. Vær hvem du vil og du vil ikke verken bli sett ned på eller brent på bålet. Isåfall er det venner og familie det er noe alvorlig feil med. Ta med partneren på russisk banja, (bilder over er fra The Well) , se en erotisk film, les en sexy novelle eller prøv noe annet dere begge har lyst til.

«Ikke prøv sex sent på natta når du er for sliten, heller etter en hyggelig ettermiddag – eller etter boblebad, spa eller på ferie når du er avslappet.»

6. Voksne kvinner med voksne barn og barnebarn skal bare strikke, hekle, ta seg av familien og bake boller og gjærbakst. Derfor ser og leser du sjelden noe om kvinners sexliv eller erotikk i ukebladene. Der er hele livet sterilisert og som en tidligere kollega av meg sa: «Ingen har sex i ukebladene.» Det er synd, for det forsterker mytene om at vi bare sitter der og vil lese om sykdom og lage enda en kransekake til jul mens vi hekler søte sokker til barnebarnet.

«Vi må begynne å kreve at bladene skriver om sexlyst og erotikk for kvinner i moden alder. Denne artikkelen for eksempel, ville de ikke ha. Hva synes du om det?»

«Mer enn halvparten av 70-åringer har sex og noen av dem er ville i sengehalmen. Så mytene stemmer lite med virkeligheten, vi kan bare ikke snakke om det.»

Les mer om 1,6 millioner-klubben for kvinners helse her.  Leder er Gerd Kjos, kona til Norwegian-sjefen, og hun storkoste seg under seminaret og syntes det var flott at Beate Alstad bidro til mer opplysning om og frigjøring av kvinners seksualitet. Hun vil at foreningen skal bidrar til å bryte tabuer – temaer vi ikke snakker om.

Kvinners seksualitet blir undertrykket

Foto: Tove M Taalesen, 1,6

Beate Alstad er klinisk spesialist i psykiatrisk sykepleie, familieterapeut og sexolog. På seminaret til 1,6 i Oslo tok hun oss med på en morsom, provoserende og spennende reise i kvinnens seksualitet opp gjennom historien til i dag: Fra steinalderen, da vi fikk barn da vi var 12 år og døde i 30-års alderen, til jernalderen der vi levde et par tiår lenger og ikke minst den mørkeste delen av kvinners historie og til middelalderen da over 50 000 kvinner ble brent på bålet i hekseprosessene i Europa, noe som bunnet i angst for kvinners frihet og seksualitet. På 1800-tallet ble kvinner diagnostisert med hysteri, onani var en sinnsykdom som kvinner ble lagt inn på sinnsykehus for. I dag blir 3 millioner jenter kjønnslemlestet hvert år kun for å stoppe deres frie, seksuelle utfoldelse. 1 av 3 jenter i verden er barnebruder. Det brukes fortsatt mye energi på å undertrykke jenters seksualitet og frie utfoldelse.

Sexy overgangsalder?

Det er bare kvinner og noen hvalarter som har overgangsalder! Det er fasen i kvinners liv som ingen snakker om, en alder som ikke presenteres i populærkulturen. Klimakteriet og menopause brukes som en fornærmelse, noe nedsettende, og usynliggjøres.

Men Beate mener at overgangsalderen er den beste tiden i livet. Ungene er store, og vi går inn i en ny fase med reiser, læring, trygghet, egentid. Voksne kvinner er modigere, friere og tryggere.

«Modne kvinner er attraktive, vi ser nå flere voksne fotomodeller og i hvert 5. ekteskap er kvinnen eldre enn mannen. Likevel er sex og overgangsalder ofte forbundet med skam.»

Sex gjør deg sunnere

Undersøkelser viser at 50 % av 70-åringer er seksuelt aktive. Forelskelse i voksen alder, menopause eller ikke, får hormonene til å bruse som tenåringer. Sex styrker immunforsvaret, brenner kalorier, gjør deg yngre og sunnere. Et sunt sexliv forsinker aldringen, gir bedre søvn, produserer veksthormoner. Beate Alstad avsluttet med en hyllest til klitoris, et fascinerende organ som kun er til for nytelse med 6-8000 nervetråder. Hvis man vil holde seg ungdommelig og dynamisk kan et aktivt sexliv være en viktig brikke. Det finnes mange hjelpemidler, og ingen hindringer. Seksualitet må vedlikeholdes og det sitter i hodet!

www.beatealstad.com

Les også: Slik får du mer sexlyst

Les også: Voksne damer har ikke noe sexliv!

Les også: Laser får fart på sexlivet: Helsetine testet Mona Lisa Touch

Les også: Sliter du med helsen? Gerd hjelper deg! 🙂

Les også: Min verste helseopplevelse er også min beste

Les også: Gynekologens råd: Vær forelsket!

Les også: Anne B Ragde: Slik overlever du overgangsalderen