Annonse

Mona Lisa Touch: Jeg testet en ny, enkel metode for kvinner med underlivsplager: Resultatet kan være mer fuktighet i underlivet, mindre infeksjoner og nattetissing og mer glede av sexlivet.   Kløe, svie og brenning i underlivet. Infeksjoner. Tørre slimhinner. Du vil så gjerne ha sex med partneren, men får det ikke til.  Du er ikke våt nok, huden i underlivet føles tynn og irritabel og au…. det kan gjøre vondt med penetrering også! Det er jo det siste du vil! I tillegg må du opp å tisse om natten og har mindre kontroll over blæren. Kvinner lider i stillhet Tusenvis av kvinner har disse plagene og skammer seg i stillhet. Etter barnefødsler og overgangsalder, synker østrogennivået, og sexlivet er ikke som før. Du prøver kanskje med stikkpiller med østrogen. Du kjøper glidekrem for å bli mere fuktig før samleie. Eller kanskje slutter du bare å ha sex: Lysten synker og det frister ikke. Vaginal atrofi kan ramme alle Diagnosen som mange kvinner tier om heter vaginal atrofi. Tilstanden kan ramme både yngre kvinner som har født barn og kvinner i overgangsalderen. Men det finnes håp. «Du kan prøve Mona Lisa Touch,» foreslår min dyktige gynekolog, Dr. Nahid Heydarpanah. Hun er overlege og spesialist i kvinnesykdommer ved Bærum Gynekolog. Mona Lisa Touch – laser for underlivet Mona Lisa hva for noe? Jeg har ikke de store plagene  – men jeg har som de fleste kvinner erfaringer på godt og vondt. Jeg har merket at  kroppen endrer seg med alderen. Jeg har født to barn, har vært gjennom noen forhold, og er ikke 20 lenger. Jeg har av og til følt ubehag (støtsmerter) under samleiet. Jeg har glidekrem på lur. Det største problemet mitt er at jeg har fått urge – stressinkontinens. Faktisk bruker jeg så mye tid på å stå i toalettkø, at det føles som waste of time!  Mange lider i stillhet med dette, og det er  slitsomt. Stressblære er flaut Barn og beilere må vente, mens damen leter etter et ledig toalett i storbyen, på stranden, på vei hjem fra fjellet med bilen, i flyet eller etter at alle restauranter har stengt om natten.. Med humor går det lettere, men det er flaut. Jeg har spurt flyvertinner om å få gå på do før flyet er i luften. (De sa nei.) Jeg har prøvd å bryte meg inn i en stengt bar i Barcelona og blitt kastet ut av toalettet. (Ikke så gøy det heller.) Mer glede av sex med mystiske Mona Lisa Nå vil Nahid sette i gang med Mona Lisa og at jeg skal skrive om det. Jeg ser for meg Mona Lisa med det mystiske smilet og tenker at det er noe mystisk med dette også. Noe mildt og  hemmelighetsfullt og mykt som du ikke helt kan sette fingeren på. Jeg er nysgjerrig og vil selvfølgelig prøve det! Det er viktig å skrive om kvinnehelse og sexliv. I tillegg blir jeg kanskje kvitt stressblære og vil oppleve mere nytelse. Er det vondt?

«Er det vondt?» spør jeg. Underlivet er en skjør og privat del av kroppen og jeg vil beskytte meg mot smerter.

«Det er laser – nesten som du tar for å forbedre huden i ansiktet – bare at vi bruker laseren i underlivet i stedet. Det er nesten smertefritt. Og det tar bare noen minutter,» forklarer Nahid. Roer meg selv med positiv tenkning Litt usikker siger jeg ned i gynekologstolen og ser for meg at jeg skal bli en forynget utgave av meg selv: En primadonna, en ung Mona Lisa, med myk hud og smilende lepper. Jeg prøver å se for meg underlivet mitt glatt og silkemykt, som kremfløte, som duftende roser, som honning. Det er ikke enkelt. Jeg føler meg sky og ubekvem. Jeg har tatt smertestillende. Men den positive tenkningen hjelper. Og Nahid er behagelig og utfører behandlingen raskt og smidig. En laser probe blir ført opp i skjeden, og forsiktig rotert rundt. Alt jeg kjenner er litt murring i underlivet, så er det over. «Vi er ferdig, » sier Nahid mykt. I dagene som kommer, har jeg ikke noe ubehag. Ingen sex på fire uker Jeg har tidligere skrevet på bloggen om beskjeden jeg fikk etter første Mona Lisa-behandling: Jeg fikk beskjed om at jeg ikke kunne ha sex på fire uker! Dette fikk jeg mye kommentarer på fra menn. Jeg fortalte bevisst om behandlingen jeg holdt på med til flere, fordi jeg ville ha svar. Jeg ønsket å formidle reaksjonene:

«Hva er galt med deg? Er du syk? Har du problemer? Stakkars, er det vondt? Sliter du med helsen?  Slik kommentarer fikk jeg fra de søte mennene. De sa ting som «ta vare» og håper det går bra med deg. Kvinner skjønte lite de også, men de sa det var viktig og at de veldig gjerne ville lese om dette. Verre var det med de selvopptatte mennene: Kan du virkelig ikke ha sex, jeg er kåt!? Jeg vil ikke vente. Det vil ikke du heller, vet du. Vi tar det pent da, det går fint. Er det stengt der, eller? 

Det er utrolig så lite forståelsesfulle noen menn kan være! Jeg ville ikke hatt samleie rett etter laserbehandlingen om det så var George Clooney som tilbød seg.

«Det er en dyr behandling og min kropp er dyrebar. Den som vil ha meg får vente, tenkte jeg. Det ga meg styrke og kontroll over kroppen min, og jeg likte det.»

Følte rask bedring Etter fire uker, var beskjeden fra Nahid at jeg skulle teste om samleie føltes bedre!  Jeg ble stresset av å tenke på at jeg var i behandling. Jeg måtte derfor kutte ut alle tanker om Mona Lisa og bare være tilstede i øyeblikket. Det gikk ganske bra. Jeg følte at huden i underlivet ikke var skjør og tynn, men var blitt sterkere. Urgeproblemet begynte også å roe seg. Da jeg kom tilbake til Nahid for å ta Mona Lisa runde to, sa hun at hun så stor bedring. Der jeg lå i stolen, var det vanskelig å forstå nøyaktig hva hun mente. Jeg er alltid redd for at det skal være noe galt. Men det var uansett en lettelse å høre. Ingen infeksjon å spore, ingen sårhet, bare myk og glatt hud. Kunne kose meg i julen Igjen måtte jeg vente 4 uker med å ha sex. Da jeg igjen kunne ha samleie var det nesten blitt jul og jeg hadde funnet frem adventsstaken. Den første morgenen snøen lavet ned utenfor huset, pakket jeg kofferten og dro fra landet. Jeg vil ikke gå i detalj med hva jeg utforsket i ferien. Noe må være privat. Men jeg sto mindre i toalettkøer. Og jeg hadde det fint med en partner. Alt jeg ikke kan gjøre… Det nye året gjorde sin anmarsj, og tredje besøk hos Nahid sto for tur. Nå hadde jeg ikke lyst til å dra til henne. Jeg følte meg bra. Jeg likte ikke tanken på at den smertefrie laseren igjen skulle bestemme over mitt liv: Etterpå ville jeg ikke kunne trene på noen dager, ikke bade/svømme på to uker, og ikke ha sex på 4 uker. Og det var det hjernen min hadde lyst til: Trene, bade og ha sex. Akkurat som når du har lyst på sjokolade og ikke kan få det. Dette er selvsagt peanuts i forhold til å slite med store plager som gjør samleie smertefullt. Mange kvinner er langt mer plaget enn meg! Men det var nå engang slik jeg følte det. Følte meg yngre Da jeg lå i stolen for tredje gang, var både Nahid og jeg glade for at Mona Lisa-behandlingen hadde virket så fint. Jeg var sterkere, som om jeg hadde drevet styrketrening. Jeg var smidigere, som om jeg hadde blitt yngre. Jeg var meg og jeg var bra nok. I løpet av tre måneder skal behandlingen ha full effekt. Det blir spennende. Jeg gleder meg! Finn rett partner Like viktig som å få rett behandling er det  selvsagt å ha rett partner å utforske med. Er du forelsket, blir du lettere tent og våt. Det er også viktig å si at det ikke alltid er kvinnen det er noe feil med om sexlivet ikke funker, men mannen. Etter endel år sammen er det ikke alle som setter nok pris på kjæresten sin: Følelsene kan bli borte. Da er det kanskje på tide å bytte partner. Ikke glem knipeøvelser og trening av bekkenbunnen. Les mer om dette her. Mest viktig med denne artikkelen, er å drive folkeopplysning. Det gir meg glede å tenke på at det jeg skriver nå kan gi håp for kvinner som har underlivsplager og lider av vaginal atrofi. Slik virker metoden: Les alt om Mona Lisa Touch her.   Les også: Gynekologen: Du kan ikke ha sex på 4 uker! Les også: Alle kvinners skrekk: Du har celleforandringer i livmoren Les også: Slik får du mer sexlyst