Annonse

Til suggererende 50 shades of grey-musikk ble jeg pisket i en sauna, og likte det. Slagene brant på rygg og lår og jeg ba ikke mesteren om å stoppe. Det var en ut av deg selv-opplevelse.

Foto over fra Lev NU, andre foto; The Well 

Russisk badsturituale

-Velkommen til aufguss med banja. Vi skal nå tilbringe de to neste timene sammen, sier saunamesteren. Jeg er i skogbadstuen i The Well iført et tynt klede, og kunne ikke vært mer overrasket. Sa han to timer? De ritualene jeg har deltatt på tidligere har vart i 10-15 minutter. Nå skal vi være med på et russisk badsturituale som skal ta nesten hele kvelden!

Isbad mellom ritualene

Trekket på det store utebassenget er tatt av, og vi får beskjed om at det er 13 grader i vannet og at vi skal isbade mellom ritualene. – Skrekk og gru, tenker jeg, det er for kaldt. Jeg har ikke spist siden lunsj, og to timer i en het badstu med fremmede, nakne mennesker samt nakenbading i kaldt basseng blir for mye for meg.

Gled deg til tortur

– Du kan gå ut når du vil og komme tilbake, forsikrer banjamesteren meg. Han er høy og lys, ser ut som en ung, norsk Gud, har et gresk tørkle rundt livet, en hatt på hodet som skal stenge varmen ute, og er helt rolig. – Og så kan du glede deg til skikkelig tortur, sier han i et tonefall som om han skulle invitert på kaffe og boller.

-Tortur? Hva er dette for noe?

– Jo, du skal piskes og det kommer til å bli fint. Jeg gaper: Dette har jeg aldri vært med på før.

Jeg vil gå, men blir i badstuen fylt av skrekkblandet fryd og med forsikring om at jeg sier stopp når jeg vil.

Blåser sterke dufter rett i ansiktet

– Vi starter med et bad, sier mesteren og peker mot isbassenget. Jeg feiger ut og tar en kjølig dusj i stedet. Inne i saunaen igjen starter han med aufguss: For deg som ikke vet hva det er, prøv det! Første gang ser det rart ut at badstumesteren legger store snøballer på badstuovnen fylt med sterke dufter av eteriske oljer som mentol, sitron eller lavendel og danser for deg halvnaken mens han svinger håndkleet slik at du får den varme, duftende dampen midt i trynet – men neste gang, jeg lover deg, da føles det himmelsk.

Vet du ikke hva aufguss er? Se video her. 

Foto: The Well

Peeling og hårkur

Etter den første aufugussen, får vi utdelt salt og peeler vår egen kropp i dusjen. De som vil, hopper i bassenget for en lynrask avkjøling. Deretter er det ny aufguss – og vi får utdelt en hårkur. Jeg fniser mens jeg fordeler den klissete kuren i håret, og kommer i snakk med noen veteraner i jentedusjen etterpå: Det er god stemning. Jentene er der hver onsdag for å være med på dette eksklusive ritualet og synes det er fantastisk. – Lytt til kroppen, sier de, og gå om du blir svimmel.

Fifty shades of grey

Men jeg er ikke den som gir meg, jeg blir – helt til mastersjefen ber meg legge meg ned på benken og gjøre meg klar for å blir rist! Bli pisket frivillig, rett og slett. Jeg ligger stille på benken og hører andre få harde slag uten å komme med en lyd. En stor branne på benken over meg ber om mer og spør om det er mer krutt igjen i banja-mesteren. – Javisst, sier han og banker løs.

– Jøss, er jeg midt inne i en ny fifty shades-film eller på sexklubb med SM-elementer?

Slår til med bjørkeriset

I følge den suggererende musikken, kan det virke sånn. Men alt går pent og pyntelig for seg. Du kan ikke ha bikini i saunaen og mange er nakne, men du kan også som meg, være litt dydig ved å bruke et tynt, tyrkisk håndkle (pesthemal) rundt brystet og underlivet.

Når det endelig er min tur til å bli pisket, er det ikke mesteren, men en dame som er medhjelper som bokstavelig talt slår til med bjørkeriset.

Adrenalinrush

– Vil du ikke? spør hun når jeg nøler. – Joda! svarer jeg tappert der jeg ligger på magen. – Au! Jeg er solbrent på ryggen etter juleferien i Dubai og kjenner slagene godt. Jeg sier au igjen; dette er hardere enn jeg hadde trodd. Jeg er flau, men føler et adrenalinrush og det gjør godt for kroppen. Jentene smiler til meg i dusjen, de har sikkert hørt min jamring. Fillern.

Sunt for kropp og sjel

Etter en dusj er det klart for siste aufguss,  en skikkelig intens en, med enda sterkere dufter og heavy, oppløftende  musikk som skal få opp energien vår. Og det virker: Jeg føler meg ør, men løftet.

Meditasjon med te

De to timene går fort, og jeg løper ned i cafeen for å få meg en müslibar før siste seanse – som er meditasjon med te i den japanske badstuen. I følge to iranske menn jeg traff i badstuen, må jeg få med meg dette siste ritualet også.

Vi rekker et bad tilslutt i det store bassenget inne, og går ikke før vi blir kastet ut i snøværet klokken 22.00.

Wow, for en heftig kveld! Jeg sover godt denne natten.

Sauna skal ha i følge forskning ha beroligende og oppløftende virkning, og en slik lang badstuseanse som jeg var med på, med banja og aufguss i tillegg, kan bidra til å gjøre deg frisk eller hjelpe når du er stresset eller i en krevende situasjon. Du bare er der, i nuet, og får en skikkelig ut av deg selv-opplevelse og et velvære-kick.

Innlegget ble skrevet for noen år siden, og ritualer og måten å gjennomføre de på kan ha endret seg.

Les også: Badstue like sunt som trening. (forskning.no)

Prøv det om du kan –  og fortell meg hvordan det virket for deg!

Gave til meg selv: Feiret med et bra tilbud fra Farris Bad

Logisk brist: Sauna hindrer dødsfall- likevel ble badstuer stengt

Les også: Isbading og banja på Farris bad.

Les også: Supertrendy med finsk sauna

Foto: THE WELL og LEV NU