Annonse

Da Anita Kåss  var 13 år gammel, døde moren hennes av leddgikt. Den unge jenta bestemte seg for å forske på sykdommen. Etter lang og nitid forskning fant hun muligheter for ny behandling av leddgikt.Det har blitt lagt merke til internasjonalt.

Kona til Bjørn Kjos, Gerd Helene, var rørt da hun ga den beskjedne forskeren og legen Årets Forskerpris på 100 000kr.

Kona til Norwegian-sjef Bjørn Kjos har andre interesser enn å følge milliardærmannen i celebre selskaper. Hun er ildsjel i foreningen 1,6millionerklubben for kvinners helse. Der jobber alle frivillig og foredragsholderne opptrer gratis.

Les også: Døtrene er stolte av Gerd Kjos sitt engasjement

Foreningen deler hvert år ut en forskerpris til en kvinnelig forsker som har kommet med banebrytende resultater i sin forskning på sykdommer som primært rammer kvinner. Denne gangen var det Anita Kåss som vant pris. Utdelingen skjedde på foreningens juleseminar på Hotell Bristol i Oslo. Jeg var selv tilstede og overvar en rørt og grepet Gerd Kjos lytte til Anitas historie og dele ut prisen på 100 000 kroner. Som helsejournalist i over 10 år er jeg opptatt av kvinners helse og synes Gerd og foreningen er spennende å følge. Jeg ble kjent med Gerd da jeg var hjemme hos henne for å intervjue henne for bladet Her og Nå og vi har holdt kontakten siden.

Gerd måtte lære seg å gå på nytt. Les historien her. 

Lettet over at mamma fikk slippe mer smerter

Den vevre og beskjedne forskeren har en helt spesiell historie med leddgikt. Moren hennes var rammet i alvorlig grad og gikk bort da Anita var 13 år gammel.

«De siste fem årene av hennes liv, var hun nærmest sengeliggende. Hun fikk ikke snudd seg heller. Så om natten måtte faren min og jeg stå opp og snu henne, det var såpass lite bevegelighet,» fortalte Anita da hun var gjest i «Skavlan.»

Da moren døde, opplevde hun å være litt på den andre siden av folks følelser.

«Da hun døde, kom mange på besøk. De var veldig lei seg. De følelsene klarte jeg ikke helt å dele. Jeg og faren min var lettet. Endelig fikk hun fred og ikke mer lidelse, fortalte Anita i TV-programmet. Hun leste i leksikon om leddgikt, og interessen var fanget.

Se Anita snakke om mor på TV her.

Anitas forskning regnes som et stort gjennombrudd i medisinske kretser. Hun kunne valgt enklere og mer prestisjefylte prosjekter,  men ble i laboratoriet og forsket på medisiner mot leddgikt – for sin mors skyld.  På Gerds seminar fortalte Anita at hun ikke er opptatt av penger og berømmelse, det som driver henne er  å løse store helseproblemer som kan bidra til å hjelpe masse mennesker.

Les mer om forskningen her: Anitas medisin er solgt for 800 millioner

Forskere på svangerskapskvalme og urinveisproblemer fikk også pris

Etter stående buffet og mingling ble Inspirasjonsprisen delt ut til to dyktige kvinnelige forskere; Stipendiat ved hjertemedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Stine Fossum, for studier av hyperemesis gravidarum, svangerskapskvalme, og dens betydning for kvinners dødelighet på lang sikt. Professor og kirurg ved Kvinneklinikken på Haukeland, Jone Trovik fikk Inspirasjonspris for sitt arbeid med kirurgi for urinveisfistler, en plagsom tilstand for kvinner det rammer, spesielt i u-land etter fødsler. De fikk kr 25 000 hver.

Etter flotte priser og lotteritrekning ble alle underholdt av sopran Isa Katharina Gericke og harpist fra Kringkastingsorkesteret, Sidsel Walstad, som overrasket med fengende el-harpe!

Et godt og vel gjennomført arrangement, Gerd! 🙂

Les mer om Anitas forskning her

Lege og forsker Anita Kåss har funnet muligheter for ny behandling av revmatoid artritt, også kalt «leddgikt». Leddgikt er en kronisk inflammatorisk sykdom som rammer mange, og forekommer hyppigere hos kvinner enn menn.  Leddgikt er forårsaket av forstyrrelser i immunforsvaret, som fører til angrep mot eget vev. Det er ingen helbredende behandling, og ikke alle pasienter blir bedre av dagens medikamenter. Dagens medisiner er ofte svært kostbare og kan ha til dels alvorlige bivirkninger.

Start og forverring av leddgikt er ofte assosiert med barnefødsel, overgangsalder, eller østrogenhemmende behandling. Dette er tidspunkt i livet som er karakterisert av økte nivåer av hormoner kalt gonadotropiner. En reduksjon av disse hormonene, som for eksempel, i svangerskapet eller ved fasting, gir ofte en bedring av symptomene. Gonadotropinnivå er regulert av et overordnet hormon, gonadotropinfrigjørende hormon. Selv om det har vært en del forskning på betydning av kjønnshormoner ved leddgikt, har ingen foreløpig undersøkt rollen av de styrene hormonene som er produsert i hjernen, gonadotropiner og gonadotropinfrigjørende hormon. Anita Kåss og hennes medarbeidere har vist at nivåer av gonadotropiner var relatert til betennelse hos pasienter med leddgikt, men ikke hos friske kontrollpersoner.

Sammendrag

Resultatene ga grunnlag til å prøve ut en medisin som hemmet gonadotropinfrigjørende hormon, cetrorelix, hos 99 leddgiktpasienter.  Behandlingen førte til en rask reduksjon av sykdomsaktivitet og viktige betennelsesmarkører i blodet hos leddgiktpasienter, spesielt hos dem med høye gonadotropinnivåer. Dette kan åpne opp nye behandlingsmuligheter mot leddgikt og andre auto-immune sykdommer som MS.

 Kilde: 1,6millionerklubben.for for kvinners helse