Har du migrene? Å leve litt kjedeligere, kan være redningen. Botox, nesespray og et regelmessig liv, hjelper migrenerammede Natasha til en lettere hverdag.
– Sliter du med weekendhodepine? Lur kroppen ved å stå opp tidlig også i helgen. Kaffen kan du ta med deg på sengen.
Botox kan hjelpe
Det var ett av rådene jeg fikk fra migrene-ekspert Tine Poole. Tine Poole har hjulpet mange migrene-rammede til en bedre hverdag, også seg selv, og hun benytter blant annet botox i behandlingen. Å leve regelmessig, drikke nok vann og stå opp og legge seg til samme tid hver dag, er noen av hverdagsrådene. Rett og slett leve litt kjedelig – for å unngå anfall. Les om boken hennes Migrene her.
Lev et rutinepreget liv
Natasha er en av Tines pasienter som lever livet med alvorlig, kronisk migrene. Jeg valgte å møte Natasha på hjemmebane for å skildre hvordan hun lever med migrene i hverdagen. Natasha hadde anfall annenhver dag. Nesespray, botox og et regelmessig liv hjelper henne til et lettere liv med migrene. Datteren Filippa er til stor hjelp når mamma blir syk. – Jeg sier hun må hvile og ta medisinen sin!
Pass opp for rødvin
Endel matvarer kan trigge hodepine, og det er greit å vite om for de som er rammet. Rødvin, sjokolade og koffein er noen av triggerne Natasha må passe seg for. Andre kan reagere på nøtter og sterke krydder.
Les hele saken med Natasha her: Artikkelen har stått på trykk i Norsk uteblad og er stadig aktuell.
For å hjelpe deg å avgjøre om din hodepine kan være migrene, kan du stille deg selv tre enkle spørsmål:
1. Blir du ømfintlig for lys under hodepinen?
2. Fører hodepinen til at du har vært borte fra jobb eller har vært indisponert én dag eller mer de siste tre månedene?
3. Blir du kvalm eller uvel når du har hodepine?
Dersom du svarer ja på to av tre spørsmål, er det 93 prosent sannsynlig at du har migrene. Er svaret ja på alle tre spørsmå lene, er det 98 prosent sannsynlig. Snakk med legen din!
Hvem får migrene?
Rundt 500 000 nordmenn har migrene. Lidelsen rammer ca. 18 prosent kvinner og seks prosent menn. Av kvinner i yrkes aktiv alder rammes om lag én av fem.
Noen har få og moderate anfall, mens andre kan ha kraftige anfall inntil ere dager i uken. Sykdommen debuterer som regel når man er mellom 20 og 40 år, og i 90 prosent av tilfellene før 50årsalderen. I noen få tilfeller kan spedbarn få migrene.
Helse-Tine havnet på sykehus
Under intervjuet spurte legen meg om jeg hadde lurt på om jeg selv kunne ha migrene. En av fem yrkesaktive kvinner kan oppleve dette. Jeg satt der med dundrende hodepine og svarte at jo – det hadde streifet meg, – men det var nok mest spennings-hodepine jeg hadde. Dette trodde hun ikke på. Jeg innrømmet at jeg en gang havnet på sykehus grunnet et migreneanfall, jeg hadde sterke smerter, talevansker og synsforstyrrelser. Legen fryktet slag, og sendte meg i ambulanse til sykehuset hvor jeg måtte overnatte og ta en rekke prøver. Etter dette fikk jeg ikke bruke P-piller med mye hormoner, da det kan være en utløser for migrene.
Tine Poole utfordret meg til å sjekke det nærmere opp. Det gjelder dere andre også. Ingen grunn til å slite med hodepine, når det finnes en løsning på problemet. Selv har jeg i dag god nytte av Imigran tabletter om anfallet slår til. :))
Hva hjelper mot din migrene og/eller spenningshodepine?