Annonse

Myggstikk råd

Mygginvasjon! Jeg er på tur i Oslo sentrum og blir stukket av hissige mygg. Stikkene hovner voldsomt opp og de klør som bare rakker´n. Hva skjer? Her er råd mot myggstikk.

Denne artikkelen lanseres på nytt, da mine leser googler myggstikk og vil ha råd i sommer også. Jeg måtte selv ty til Zyrtec etter dans ute i Lørenskogparken en kveld nylig. Allergitabletter virker som sovemedisin også, så da sov jeg ekstra godt den natten. Hva er ditt tips mot myggstikk som hovner opp? Ha fine dager i varmen. 😉 

I følge eksperter er det ikke vanlig med så mye mygg i Oslo-området som vi opplever nå. For meg startet det en dag jeg satt og snakket med noen folk i gresset i en skråning på Hvervenbukta. Plutselig sved det på knærne, lårene og overarmen: Her kan vi ikke være, sa mine bekjente.

Jaget fra stranden av hissige mygg

Det var iltre mygg som jaget oss fra stranden den kvelden. På terrassen hjemme samme kveld, skulle jeg plante noen blomster og oppdaget da jeg kom inn at blodsugerne hadde slått til på nytt. Jeg måtte lukke døren for å ikke få myggen inn, og det har aldri skjedd før . Jeg er allergisk og stikkene hovnet opp så mye at jeg vurderte allergimedisin. Nye mygg slo til på vei hjem fra dansetrening i Oslo, og jeg klaget min nød på FB:  Da fortalte venner om tilsvarende historier med sinte og iltre mygg som stakk til under Oslo-besøk:

«Var i Oslo på lørdag og ble full av myggstikk! Malariamedisin neste?! 😵 PS! Merket ikke noe før dagen etter,» skriver en kvinne. «Samme her😀 Og stikkene blir ganske hovne. Pøser på med Aloe Vera,»svarer en annen.

Ny type mygg gir store, plagsomme stikk

Avisene har vært fulle av artikler om mygginvasjonen: Det er trolig en ny type mygg som vi ikke har antistoffer mot og som gjør at vi får større reaksjoner enn vanlig. Mye regn etterfulgt av varmt vær skal også ha bidratt til å klekke utt oseaner av plagsomme mygg. Her er 6 råd mot stikk og kløe:

1. Myggspray: En av mine FB-venner har råd mot kløe: «Jeg bruker alltid acutan myggspray på håndledd, albuer, kvehaser og ankler samt litt i hårfestet. Kanskje litt dumt giftmessig, men det skal ikke mye til for å holde myggen helt vekke av denne sprayen. Uten den blir jeg helt oppspist av mygg, med den, nesten ikke stikk,» skriver hun.

2. Klødempende midler: Eurax og Zylocain hjelper mot kløe. Har du ikke disse tilgjengelig, byr KK på mange kjerringråd mot kløe: Alt fra sitronsaft til en isbit skal virke lindrende. Aloe vera kan visstnok dempe smerter og kløe, det skal også hjelpe med basilikumblader, noen dåper med eddik, honning, bakepulver eller en klut med varmt vann. Les artikkelen her.

3. Allergimedisin eller beroligende: Zyrtec – allergimedisin- kan dempe kløe og hevelse og myggstikkene kan forsvinne raskere.  Er du svært allergisk , kan vepse-eller myggestikk være farlige, og du kan be legen din utstyre deg med en adrenalinpenn. En slik medisinsk hjelp har forfatteren Anne B. Ragde. Selv var jeg redd for å ikke å få sove og jeg var også redd for å klø på stikkene– det verste du kan gjøre. Jeg tok en vival, som jeg stort sett bruker på flytur. Tabletten virket for meg og jeg sov natten igjennom. Da var også myggstikkene nesten borte.

4. En kald klut: I følge NRK er et kaldt håndkle eller kald klut dynket i kaldt vann, den beste lindringen mot hovne, verkende myggstikk. Les hele saken her. 

5. En het dusj: I følge forskning.no er det derimot varmt vann som anbefales! En kokende varm dusj eller å bruke varm luft fra hårføner på myggstikket, skal være smertedempende. I tillegg anbefales chilipepper! Bare å prøve seg frem, så finner du ut om det er varmt eller kaldt vann som virker best. Les artikkelen her.

6. Kaffe: Mitt siste råd er et kjerringråd for å holde myggen unna og det  kommer fra nok en FB-venn:  «Vi hadde sommerfest i nabolaget på lørdag og myggen svirret rundt oss – inntil noen tente på litt trakterkaffebønner , det hjalp!» skriver min venn.

Bildet er lånt fra apotek1 – og her deler jeg sidens tips mot bitt og stikk. Myggnett og å kle på seg er noen av tipsene. Les her.

Les ogå: Er det TV-bane-myggen som herjer? Salget av myggmidler har eksplodert – og du kan sende inn myggen til forskning! Alt om dette i Tv2 sin artikkel her.