Annonse

Enormt smertefullt og helt ubegripelig. En norsk gutt på 21 skyter sin adoptivsøster fra Kina. Han drar videre for å skyte muslimer i bønn i en moské. Mine tanker går til venner og familie. En ufattelig tragedie har rammet hele Norge.

Familievold og terror

Det er vanskelig å kommentere store, nasjonale nyheter. Særlig når de er så bunntriste som denne. Som helseblogger er det ikke alle temaer jeg tar tak i. Men familievold, rasisme og terror er temaer som opptar meg sterkt. Når en uskyldig 17-åring taper livet fordi storebror i beste fall er ensom, forvirret og psykisk syk, i verste fall besatt av onde ideer om massemord og rasekrig via internettfora, føles det riktig å skrive om det.

Umulig å ta innover seg

Jeg kjenner ikke familien til Johanne Zhangjia Ihle-Hansen fra Eidsmarka i Bærum, men føler sterkt med dem i sorgen. Det må være helt umulig å favne og ta inn over seg, som mor også gjennom sin bistandsadvokat Elisabeth Hagen formidler til pressen.

Jeg siterer her fra Nettavisen:

En sorg som ikke er til å bære

«Johanne var en elsket datter. Klok, reflektert, nysgjerrig på livet og samfunnet. En jente med mange fremtidsplaner. Omsorgsfull, kjærlig og hjemmekjær. En flott 17-åring på full fart fram i livet. Tomheten og sorgen over tapet av henne som vi føler er nesten ikke til å bære.  Johanne er fratatt sin fremtid og tanken på alt hun ikke får oppleve gir oss en sorg som ikke er til å bære. Vi er takknemlige for den omtanke, støtte og omsorg vi har fått fra venner og familie, fra naboer, skole og medelever,» sier familien i uttalelsen.

Mistet to barn samtidig

Det som har skjedd er grotesk, urettferdig og ikke til å tro. Det vil ta lang tid for familien å bearbeide det smertefulle tapet. Samtidig er de i sjokktilstand fordi stebroren Philip Manshaus er siktet for drapet. Han er også terrorsiktet for angrepet på Al-Noor-moskeen i Bærum. Familien har altså brutalt og meningsløst mistet to barn samtidig.

Adoptert av siktedes stemor

De to ungdommene har ikke felles foreldre. Johanne ble adoptert fra Kina av sin norske mor i en alder av to. Stefaren hennes er far til 21-åringen som drepte henne. Philip ble lagt i bakken av to muslimske bestefedre da han brøt seg inn i en moské i Bærum for å drepe flere, iført hjelm, med kamera og fulladet med skytevåpen. Gudskjelov fikk han ikke drept flere. Bestefedrene holdt han nede i 20 minutter til politiet kom.

«Takknemlig for at det tross alt ikke gikk verre»

Familien har trass i stor sorg og sjokktilstand, opptrådt forbilledlig: De gikk raskt ut og takket det muslimske samfunnet for at de hadde grepet inn og stoppet sønnen og sa at de tross alt var takknemlig for at det ikke gikk verre. Ifølge bistandsadvokat for siktedes far, Hein Bæra, setter han og samboeren pris på kondolansene fra Islamsk Råd:

Ikke hat, men brobygging

– Familien er i sjokk og i krise. De makter likevel å se et brobygger-perspektiv. De ønsker ikke at denne saken skal gi grobunn for hatretorikk mot det muslimske miljøet. De setter stor pris på de brobyggende uttalelsene til leder i Islamsk Råd Norge, hvor Abdirahman Diriy kondolerte overfor dem, sier Hein Bæra til VG.

Setter stor pris på kondolansen

«Vår familie vil takke det islamske miljøet for omtanken som er vist. Familien uttrykker sterk avstand fra hendelsen utført av et av våre familiemedlemmer og som har rammet oss så sterkt. Vi er lettet over det begrensede omfang det dog fikk for dem som befant seg i moskeen. Å bygge broer og gjensidig respekt føles som det eneste rette for oss,» sier familien i en uttalelse.

Har ikke snakket med sønnen

Far har ikke snakket med sønnen etter at han ble pågrepet for drap på sin egen søster og forsøk på terrrorhandling og flere drap: Gjennom advokaten formidler de altså likefullt at de tar sterk avstand fra handlingene han er siktet for.

Sårt at saken slås opp som terror

Folk som står familien nær og også enkelte andre som kommenterer saken, synes det er sårt at saken presenteres som en terrorsak som tross alt gikk bra – når familiens 17 år gamle datter selv er drept. Det er jo en tragedie uten sidestykke. Mange maner til å slå ring rundt familien. Dette støtter jeg fullt ut. Samtidig forstår jeg at norske muslimer er redde. At to bestefedre heltemodig stanset det som kunne endt i et blodbad, er bare et rent lykketreff.

Må slå ring rundt alle

Vi må både slå ring rundt familien og det muslimske miljøet i Norge. Det er i samsvar med det den hardt rammede familien i Bærum også vil.

Jeg lyser fred over Johannes minne. Foto privat.

 

Johanne ble begravet i Haslum i Bærum 4. september 2019. Begravelsen var livssynsåpen og alle var velkomne.

«Kjære vakre, Johanne. Jenta vår. Du var et stille vann med en dyp bunn som rommet så mye godhet og klokskap, som du delte, sa moren i bisettelsen.

«Vi bærer din sorg over en tapt framtid, med alle dine planer og forventninger til livet du elsket. Vi bærer vår sorg over tapet av deg og kjenner et enormt savn. Vi takker for alt det fine du ga oss. Vi skal fortsette og leve ærlige og verdige liv for din skyld, slik du hadde ønsket,» sa hun.  Videre leste moren opp et dikt om en sommerfugl som skal fly avgårde.

Heller enn blomster ønsker familien en støtte til Antirasistisk Senter. 

Se video fra begravelsen her.

Les også: Familien: Vil bidra til at noe sånt aldri skjer igjen.

Les også: Imamen: Tenker mye på familien