Annonse

Vigeland-sculpture-park-sinnataggen

”Vi må ikke le av ham,” leser jeg i nettdebatter. Nå skal vi heller ikke kaste sko, men opptre med verdighet. Jeg mener alle følelser må være lov i denne saken.

Gjerningsmannen drepte 77 mennesker. Likevel skal vi ikke få lov til å være sinte og vise følelser. Det er umenneskelig – og feil. Vi må ha lov til både å le, gråte, skrike, synge og sette ord på det hatet og den avmakten vi måte føle.

Det siste er at vi heller ikke skal kaste sko. Forsvarer Vibeke Hein Bæra oppfordrer til verdighet i retten.

Det er sikkert sagt i god mening, men kom i manges ører helt feil ut og har ført til et ras av protester, anført av musiker Arve Tellefsen.

Hun kunne sagt at hun forsto reaksjonen til skokasteren godt, at de var forberedt på reaksjoner, at hun tålte å bli truffet av en sko og at dette var det minste problemet i verden i forhold til alt det ofrene i saken hadde lidd. Så kunne hun fortsatt med å be om  ro og respekt for retten.

Men Hein Bæra sa ingenting av dette. Hun sa bare at hun håpet at de etter denne hendelsen igjen kunne fortsette rettssaken med verdighet.

Det minnet om en litt fornærmet ungdomsskolelærer som ber elevene om å slutte å tøyse.

Men her står vi overfor en ufattelig, endeløs tragedie. Måten hun avfeier utbruddet på kan derfor lett oppleves som  arrogant og ufølsomt.

Ikke sett oss på plass, alle vi som føler det befriende at det ENDELIG kom en reaksjon. La oss få lov å være mennesker.

Det som gjør det ekstra skjevt er at gjerningsmannen selv ikke opptrer med noen form for verdighet, men gliser, himler med øynene og slik det kan se ut viser null respekt for retten og de mange han har ødelagt livene til.

Og ingen stopper ham!

Breiviks forsvarere bør  slik jeg ser det nå passe seg så de ikke kommer feil ut. Til nå har mange ment at de har  opptrådt med forsiktighet og ydmykhet og dermed hatt full støtte, men det kan fort snu.

Arve Tellefsen synes Vibeke Hein Bæras uttalelse er uverdig.

http://www.vg.no/nyheter/meninger/artikkel.php?artid=10053650