Annonse

yrkia etter at det smalt i Istanbul: Ikke la terroren vinne!

To dager etter min ferieidyll i Alanya, smeller det på flyplassen i Istanbul. Mine tanker går til alle som er berørt. Ikke la ondskapen vinne. Do not let evil forces win!

Det var så fredelig og god stemning i byen. Vi hadde møtt den smilende og hyggelige fotografen ved hotellet og gått sammen med ham et par kvartaler for å ta bilder i en park. Om jeg hadde følt meg litt usikker midt i Alanya sentrum, her i blomsterhagen og med de vakre kulissene følte jeg meg helt trygg. Vi snakket om den dårlige sesongen i år og håpet at ting ville rette seg.

(86)

 

”Bare det blir rolig fremover nå,” sa jeg optimistisk, ”Så kommer turistene tilbake.”

Les bloggen her: Er det trygt å reise til Tyrkia?

Det ble ikke rolig. For kun to døgn etter ankomst til Norge, sprengte tre selvmordsbombere seg i luften på verdens tredje største flyplass, Atatürk i Istanbul.

Norske turister forteller at alt var stille og fredelig i Istanbul, helt til det smalt. Like fredelig, vennlig og gjestfritt som jeg opplevde det i Alanya, noen få dager i forveien. Udåden var umulig å forutse: Hvordan er det mulig at terrorister kan komme seg inn på en flyplass med så streng sikkerhet og så god overvåkning?

IMG_2237

(Faksimile fra VG.)

Det skjedde i Brussel i slutten av mars. Minst 34 ble drept etter bomber på metro og flyplass.

Tirsdag 28. juni, på kveldstid, klarte tre selvmordsbombere å komme seg inn til selve hjertet av Tyrkia; den internasjonale flyplassen Atatürk i Istanbul. De tre selvmordsbomberne kom tirsdag kveld til flyplassen i taxi. Utenfor flyplassen, der  taxiene stopper, begynte de å skyte vilt rundt seg. En sprengte seg i luften der, mens de to andre klarte å komme seg inn i ankomsthallen hvor de utløste bombene sine.

44 personer er drept og rundt 240 mennesker såret i det blodige angrepet.

Eksperter tror udåden er begått av IS-tilhengere som ble sendt av IS til Tyrkia før Ramadan. Tyrkia er stort, uoversiktlig og overbefolket, med mange flyktninger, og enkeltmennesker som vil ramme andre er vanskelige å stoppe. Politi og sikkerhetsvakter skal ifølge Hillary Clinton ha gjort en kjempeinnsats for å forhindre at enda flere ble drept.

«Mine tanker går til alle som sørger, alle som har mistet sine og til alle som er skadet.»

Mitt hjerte er nå hos hele det tyrkiske folk.

istan

 

 «Ikke la oss  styre av ondskap, la oss fortsette å reise og være snille og vennlige mot hverandre.»

 

(50)

«Vi kan ikke la terroren bestemme,» sier nordmenn som er medlem av facebooksiden Nordmenn i Alanya på godt og vondt. «Det er fryktelig trist, men terror er terror og vi avlyser ikke ferien,» sier flere av medlemmene. «Hvem vet hvor det smeller neste gang? melder de. «Det har smelt i Brussel og Paris, i Orlando og i Belgia. Alanya er statistisk et trygt reisemål.» «Skal vi sammen bekjempe terror, kan vi ikke slutte å reise.»

På flyplassen i Istanbul er det nå satt igang enda strengere sikkerhetstiltak og myndighetene vil øke sikkerheten i turistområdene.

I Tyrkia er handelsmenn triste fordi angrepet rammer turistnæringen  enda hardere.

«Jeg kan ikke betale husleie for butikken min,» fortvilte en mann jeg snakket med i Alanya.

Muslimer som nå  feirer ramadan med bønn og faste, mottar nyheten med sorg. Gode muslimer vil at alle skal ha det godt. De hater og frykter IS-tilhengere som bomber uskyldige mennesker.

Les blogg fra Istanbul:  Jeg hater dem jeg også

Usikker på om du skal reise til Tyrkia i sommer? UDs reiseråd er uendret. Bli medlem av grupper på Facebook og snakk med nordmenn som bor fast i områdene. Lytt til deres råd. Lytt til hjertet.

God sommer uansett, og pass på hverandre.

Min dypeste medfølelse med alle som er rammet av terror.

Tine Holm, helseblogger.

(180)

Foto: Rıdvan Sağlamer

Les også: Er det trygt å reise til Tyrkia?