Annonse

– Er det pause snart? Det er sidemannen min på kino som lurer. Han blir litt rar i ansiktet når jeg forteller at det ikke er noen pause og at kinoen varer i godt over to timer. Lengselsfullt skotter han mot utgangen, fjern i blikket. Nå trodde du kanskje det var av kåthet, men nei, denne mannen skal på do. Toalettet altså. Når han ser at han sitter inneklemt helt bakerst på Victoria kino i Oslo og at han må gå hele sidegangen ned til lerretet og passere scenen for å komme den lange veien ut, synker han nesten litt sammen. Så slår Mr. Grey og Miss Anastasia Steele til med en ny heftig runde i sengehalmen, og tissetrangen er glemt for en stund.

50 pos-7274

Bak meg ler to damer i følget vårt, og jeg humrer med. Det er morsomt, kanskje også fordi vi kjenner igjen handlingen i bøkene. Helt til Mr. Grey (Jamie Dornan) utbryter at han vil ta Anastasia (Dakota Johnson) hardt. Da stilner det. Men det er kanskje av skrekkblandet fryd, slik det gjerne er når damer er fascinert og litt redde på en gang.

De Ottar-damene som aksjonerte mot filmen under premieren må ha blitt skuffet når de så filmen, om de så den da. Dette handler slik jeg oppfatter det ikke om en jente som blir utsatt for overgrep av en psykopatisk kontrollfrik av en jævel.

Mr. Grey er gjort snill i filmen. Vi damene som har lest bøkene – og jeg leste faktisk alle tre bøkene på engelsk før de utkom på norsk – noe jeg etter hvert angret på da jeg måtte google alle de redskapene Mr. Grey brukte på Anastasia for å skjønne hva de var – vel, vi hadde alle sett ham for oss som en mer dyster og noe eldre mann. Jeg så for meg en mørkhåret type a la Ridge (Ron Moss) i den gamle såpeserien Glamour.

ridge

I stedet ser vi en blond og pen ung mann med fall i håret ja, han ligner nesten litt på henne av utseende, og han smiler rett som det er også, stikk i strid med den noe paranoide fyren med stalkertendenser fra bøkene.

charlie_hunnam-438443

Dette tenker vi er gjort med hensikt, for å gjøre filmene mere stuerene, og for å forsvare at hun faktisk faller for ham. Handlingen er, som mennene mumler, veldig forutsigbar. Ingen av damene bruker ordet forutsigbar; det vi diskuterer er hvordan Mr. Grey virker i forhold til i bøkene, om hun egentlig prøver å forandre ham, noe kvinner ofte prøver på med mennene sine. En fniser at hun får lyst til å ringe kjæresten sin for å si at hun har fått noen ideer til ting de kan prøve ut sammen. Et par menn blir skuffet over filmen, de trodde det var mer rå sex og mindre Hollywood. Alle er enige om at filmen inneholder mye vakre kulisser, innen- og utendørs, den er bra filmet og musikken er fantastisk bra.

fifty9-feb18

I likhet med sexolog Kristin Spitznogle som har uttalt seg på TV om filmen, mener jeg at filmen egentlig ikke handler så mye om sex, den handler om et kjærlighetsforhold. Et kjærlighetsforhold mellom to forelskede mennesker,  men mens hun fremstår uskyldsren og naiv, fremstår Mr. Grey som han selv sier som ”fifty shades of fucked up.” Han driver ikke med forhold. Han vil ikke elskes, han takler ikke kjærlighet, han er sønn av en prostituert og har blitt utsatt for overgrep som barn, og er herdet og delvis utnyttet av en Mrs. Robinson.

Sidemannen min lurer på om jeg blir hot av å se på filmen. Det er jo et legitimt spørsmål. Jeg koser meg med filmen, men jeg blir mer lattermild enn kåt av at sidemannen nesten klarer å velte glasset mitt, og er imponert over at jeg klarer å berge det. Ja, jeg er rask.

50-7

Jeg prøver virkelig å bli opphisset, jeg vil gjerne bli det. Men det er så mye mennesker rundt meg, så mange forstyrrende elementer og kinosalen er kjølig. Sidemannen fryser. Faktisk, betror jeg sidemannen, ble jeg mer varm av å l e s e bøkene enn å se filmen. Han forstår det. Du kunne bruke fantasien. Ja. Men det virket bare i bok nummer en, så ble jeg lei.

Fifty-Shades-of-Grey-Poster-slice

 

Jeg tror nok det hjelper mer å lese Cupido eller gode sexhistorier på nettet, enn å lese bøker som disse. Jeg har intervjuet en samlivsekspert også som anbefaler par å lese erotiske fortellinger for å piffe opp sexlivet, så så skadelig kan det da ikke være å s e erotiske filmer, enten de inneholder elementer av BDSM eller ikke.

50 2-7

En dame jeg kjenner godt mumler fra sidelinjen at hun har sett filmen Nymphomaniac og at den var både lengre og hottere enn denne. Dette er ingenting, hører jeg hun sier. Det vil si hun sier det etterpå.

nympho

Jeg er bekymret for om hun har likt filmen, for hun har ikke sagt et ord mens jeg og sidemannen har ledd og diskutert underveis. Svaret hun kommer med er helt annerledes enn jeg har trodd, hun mener man skal være stille på kino og i grunnen blir hun irritert over folk som prater. Grummf. Der fikk jeg den. Det store overaskelsesmomentet er avslutningsscenen. Er det slutt alt nå? Hvor ble det av alt som skjedde i bok 2 og 3? Å, det kommer to filmer til, de vil tjene mer penger, ja.

anastasia

Flere menn bemerker at «hun har jo en fin kropp. «Det er ellers et par av mennene som ikke liker at han slår henne. Han slår henne for hardt. Han skader henne. En sier rent ut æsj. Damene er bare helt, helt stille. Det er merkbart at han har gått for langt og at hun ikke har klart å si stopp. Hjelpsom som jeg er, forklarer jeg at hun går fra ham på grunn av dette, men at de finner tilbake til hverandre et stykke ut i bok to.

På kafeen, over en pils etterpå, spør en utenlandsk mann om det stemmer at det var kvinner i Norge som faktisk aksjonerte mot filmen? De må da ha misforstått? En jente sier at det virker jo ikke som hun blir misbrukt, det virker som hun er med på det, at hun vet hva hun gjør? Men at det handler om kjærlighet? De er usikre.

En mann smiler ironisk idet han forlater cafeen på vei hjem i vintermørket. Nei, han må dra nå, må trekke seg tilbake til sitt ”Red Room.”

Selv viser jeg et bilde med Norge-humor; 50 shades of skrei. – What, driver vi faktisk på med sånt i Norge? – Mulig, fantaserer jeg, men jeg vil ikke fryse i et hav av stinkende fisk og med gummistøvler, derimot om fisken var levende, varm og liksom ga deg noen vibrasjoner?

50sidesofskrei

Det skulle jeg ikke ha sagt. Å jaså, det virker som hun har erfaring med fiskesex. Dessverre eller heldigvis, det har jeg nok ikke.

Og sidemannen? Han fant i likhet med mange andre trengende sjeler et  toalett etter filmen.

At  filmen og bøkene har blitt så populære hos kvinner, kan være så enkelt som at kvinner savner menn som tar mer kontroll, initiativ og styring, dette mener iallfall en dansk sexolog som Hegnar kvinner har intervjuet. Og så er det dette å leve seg inn i fantasier, hemmelige fantasier som mange kvinner har. Jeg tror mer på dette enn at kvinner ønsker seg en nestenvoldelig BDSM-kjæreste.

Ingen av Facebook-vennene mine liker den. Men hør ikke på dem. Jeg synes du skal gi filmen en sjanse. Jeg gir den terningkast fire for bra (nok)skuespillere, god musikk og fin filming + litt lidenskap på toppen. Jeg kommer nok til å se nummer to også.

kinofifty

karneval