Annonse

Jeg har aldri tatt abort – men jeg har respekt for kvinner som gjør det. Å stramme inn abortloven i 2019 er et stygt brudd på kvinners rettigheter og et tilbakeskritt for likestillingen. Jeg skulle likt å se menn møte i nemnd og fratas retten til å bestemme over eget liv.

Angrepille og graviditetstest

Det kunne like gjerne vært meg som måtte gå til  det tunge skrittet å ta abort. Jeg har aldri gjort det, men jeg har opplevd å være redd for at mensen ikke skal komme. Jeg husker ganger jeg var livredd for at jeg var gravid og tok angrepille eller graviditetstest.

Opplevd å bli alene

Jeg har opplevd å bli gravid og ikke vite om partneren ville bli far og bo sammen med oss. Jeg har opplevd å være alenemor – med alt det fører med seg – og forstår de som ikke makter det.

Enormt personlig avgjørelse

Å få barn alene eller med en partner er en enormt personlig avgjørelse å ta. Å gå gravid og føde er i tillegg en enorm belastning for kroppen.

«Bare tanken på at noen andre enn meg skulle avgjøre om jeg fikk ta  abort, får det til å gå kaldt nedover ryggen på meg. Noe så skamfullt og nedverdigende.» 

De som tar det vanskelige valget, skammer seg nok fra før om ikke granskende leger i en nemnd skal invadere livet deres og frata de dømmekraften.

Altoppslukende å ha barn

De to gangene jeg ble gravid for alvor, sto jeg i det. Jeg angrer ikke. Men – som alenemor har jeg fått bryne meg mer enn de fleste. Jeg vet jeg alt om hvor altoppslukende slitsomt det er å oppdra barn. Jeg vet alt om det tunge ansvaret, alt om hva det koster og alt om hva du må forsake – i årevis. I tillegg kommer bekymringen som er enda tyngre når du er alene: «Går det bra med barnet mitt? Har hun/han det bra? Feiler det noe?» Jeg har mange ganger hatt lyst til å stikke av. Jeg gjorde det ikke. Men fy søren – å oppdra barn alene er ikke for pyser!

Forstår ønsket om gentest

En av mine slet med konsentrasjon og jeg jobbet overtid hver dag for å hjelpe dette barnet med lekser og mer. Jeg klager ikke, for jeg vet hvor mye tøffere det er å ha barn som er funksjonshemmet. Derfor forstår jeg også ønsket om å ta gentest ved neste graviditet og ha mulighet til å avslutte svangerskapet om det nye barn har samme syndrom. Jeg forstår også at du må ha rett til selv å velge om du orker å føde og oppdra firlinger.

Russisk rulett

Dette forstår nok politikerne også. Når Høyre, FrP og Venstre nå spiller russisk rulett med kvinneliv og stemmer FOR å gjøre abortloven i Norge strengere, er det ikke fordi de mener det. I oktober sa de samme partiene nei til å endre abortloven. Men pga KrF sitt syn i saken, og en slags absurd gi- og ta-politikk,  kaster Erna, Siv og Trine etikk og moral på båten og tar fra kvinner selvsagte rettigheter.

Gambling

Gambling med kvinners rett til abort i et politisk spill, er forkastelig. Det skjer ikke bare i Norge, men over hele verden. «Fri abort har blitt et politisk virkemiddel som religiøse grupper, høyrepopulister og konservative politikere bruker til sitt formål.  Svært farlig for kvinners rettigheter,» i følge den franske feministen og filosofen Elisabeth Badinter. (Sitat: Magasinet Altså/Englenes gravlund.) 

Kvinner dør etter illegale inngrep

Illegale aborter kan ta over igjen – og vi vet alle at de er livsfarlige og at mange kvinner har dødd og fortsatt dør etter illegale inngrep. Har du tenkt på hvordan du ville reagere om det gjaldt menn?  Det ville aldri vært noen sak!  Men prøv å se det for deg:

Ola har kommet i uløkka grunnet en one night stand på jobbreise i utlandet han har problemer med å huske fordi han var full. Nå er han på tjukka og det passer dårlig både karrieremessig og for kone og barn han har fra før. Men Ola skal på skammebenken. Hold an, han skammer seg allerede – men han skal pines og plages i tillegg. En nemnd skal avgjøre om han må bære frem barnet. Det blir vanskelig å skjule for kona, hva skal han si? Han trodde han kunne gjøre et raskt inngrep i forbindelse med en forlenget arbeidsdag, men reglene er strammet inn. Rød i ansiktet og med synlige svettemerker under begge armhuler, tropper direktøren opp i nemnda og får anklagende blikk av legene som stirrer på den voksende magen han prøver å skjule under en stor skjorte: «Hva tenkte du på? Er du dum?»

Oskar har prøvd i årevis å bli gravid med partneren, men ikke fått det til. Nå endelig skjer det i form av prøverørsbefruktning og han er gravid. Gleden svinner litt da legen henrykt kan fortelle ham at han venter firlinger. Han har nettopp mistet jobben og kona har MS. De vil ha barn ja, men tiden har gått, de er ikke så unge lenger og vet ikke om det klarer den store oppgaven. Tidligere kunne Oskar ha fått redusert antall fostre opptil uke 12, men ikke nå. Han må i nemnda og nemnda skal bestemme om han skal bære frem fire fostre eller færre. Hans egen kropp, hans eget liv  – hva betyr det? Nemnda bestemmer.

Ungdomskjæresten har akkurat slått opp med Steffen da han får vite at han er i uløkka. Han er bare 15 år og går i 9. klasse. Skamfull og vantro tropper han opp hos helsesøster og sier han må ha abort. Det var aldri meningen, han er for ung og det er slutt. Det skulle du tenkt på før, sier legen. Men jeg skal bestille en time for deg hos abortnemnda og så får vi høre hva de sier. Det er jo et levende vesen dette. Fotballen og kompisene er viktig, det forstår jeg, men det er ikke du eller jeg som bestemmer, det er nemnda.

Tilbakeskritt for kvinner Du lo kanskje av disse eksemplene? Fordi det er helt utenkelig, ikke sant? Men ler du når dette gjelder kvinners virkelighet anno 2019?

«Måtte jeg ta abort, så ville jeg hatt mange kvaler, vært skamfull og redd, og det preger også de jenter og kvinner som går til det skrittet og gjør det – om de har lov og kan. «

Å true med å stramme inn abortreglene i Norge i 2019 er feil, feigt og hyklersk. Ikke rør abortloven!  

Kilder og inspirasjon: Magasinet Altså og Stine Renate Håheim, Ap.

Les også: skummelt-og-forferdelig-urettferdig