Annonse

Brrr, jeg fryser om dagen! Overgangen fra Spania til norsk vinter og ti minus, var stor. I dag fant jeg frem pelsen igjen. Blir jeg lynsjet, eller er det lov? Ekte pels er mer miljøvennlig enn kunstpels og  jeg holder varmen. Jeg er glad i dyr, men har ikke lyst til å kaste jakken med pelskrage på dynga. Hva sier folket?

Ifølge kjendiskvinner er jeg en jåledame. Enig?

Vil ikke protestere mot pels

For all del, jeg vil ikke være slem mot dyr, og jeg respekterer pelsmotstandere. Det er bare ikke min greie å protestere mot pels!

Kjøpte pelskrage uten dårlig samvittighet

Da jeg kjøpte jakken fra Haust, gjorde jeg det uten dårlig samvittighet. «For en deilig, stor og myk pelskrage,» tenkte jeg. Det er vaskebjørn – men jeg synes ikke synd på den.

«Er det lov å gå med jakken i 2019 også, eller kan jeg regne med å bli slått ned i byen av illsinte pelsmotstandere eller av rasende kids mot pels? «

Les også: Pelsdyrbøndene fortviler

Kaninjakke – er det innafor?

I skapet har jeg også en gammel pelsjakke i kanin fra Marie Philippe. Den er lett, varm og deilig og kan brukes enda i mange år. Den blir ikke utslitt. Jeg vil ikke spise kanin, det byr meg i mot, men å ha den som jakke gjør meg ingenting. I noen få øyeblikk har jeg vært redd for sinte blikk når jeg bruker jakken. Men ved å bruke og ikke kaste jakken, sparer jeg faktisk miljøet!

Spise kanin – nei, takk!

«En sommer fikk jeg tilbud om kanin som hovedrett – dagens lunsj – på en restaurant i Barcelona, men takket nei. Jeg klarer ikke å spise søte kaniner! Vi har jo heller ingen tradisjon for dette i Norge, slik at det føles fremmed. Samtidig føles det greiere å bruke den lille jakken jeg har i kaninskinn; det er vel fordi det er større avstand til dyret – jeg fortærer det ikke, men bærer en jakke jeg har kjøpt. Det er subjektivt og handler om følelser.» 

Unni Lindell hater sånne som meg

I følge forfatteren Unni Lindell er jeg en skikkelig jåledame. Hun og andre kjendiskvinner går i bresjen for å få blant andre Mette Marit og noen politikere til å kaste pelsen.  Les sak. 

«Det finnes da ting som er mye mer jålete enn å ha en enkel jakke i naturpels?»

Andre får gå i tog og kjempe for dyrs rettigheter, jeg koser meg med pels-jakkene mine. Jeg har også flere fuskepels, men de er ikke like myke og varme.

Gjorde ære på mormors mink

Jeg arvet i sin tid også en mink fra mormor, og synes heller ikke hun gjorde noe galt i å holde varmen som 90-åring i pels. Da jeg brukte mormors pels, følte jeg også at jeg gjorde stas på henne. Hun var en flott forfatter og en sterk personlighet i Eidsvoll.

Hva er din mening om ekte pels kontra fuskepels?

Pels har mange fordeler kontra fuskepels!

  1. En pelsjakke er slitesterk og kan vare i 30 år, mens en fuskepels varer i maks 10. Å produsere fuskepels er mer belastning på miljøet og fører til mer avfall.
  2. Klær av narturskinn kan gjenbrukes i nye plagg og gir bedre resirkulering.
  3. Naturpels er mer klimavennlig. Pels er et naturprodukt som kommer fra fornybare kilder – det motsatte av bruk-og-kast moten. Kunstig pels er mer ødeleggende for miljøet enn den ekte varen.
  4. Pelsindustrien tar ansvar og det er overdrevet at dyr lider fordi vi skal se fine ut. Se informasjon fra pelsdyrbonde.no. Til de som har spurt hvordan jeg kan hevde dette: Jeg leste nylig at 4 av 5 pelsdyrfarmer driver lovlig og tar vare på dyrene. I Norge har vi strenge krav. Det burde selvsagt vært 5 av 5 og jeg respekterer folk som har andre syn i saken. Om pelsindustrien avvikles i Norge, respekterer jeg det. Jeg liker ikke å se dyr lide, men vil ikke kaste jakkene!

Bloggeren Ida Wulff ble drapstruet da hun sa hun elsker pels.

Mange oppfordrer til å boikotte pelskragene.

Her kan du hjelpe dyrene.

Erna Solberg, som selv elsker pels, ville avvikle pelsdyrnæringen og pelsdyrbøndene fortvilte. Men den varslede nedleggelsen er avlyst.

Kan jeg fortsatt bruke pelsen min uten dårlig samvittighet og holde varmen? Hva mener du om saken!?

Klem fra Helse-Tine

Jeg er journalist og blogger.

Mail meg på tinecec@gmail.com