Annonse

– Jeg skal møte squaden i kveld og finne noen å hooke med. Not!

Å digge ungdomsserien Skam som voksen er helt innafor. Å bruke uttrykkene er helt FEIL.

”Du må se på SKAM. Det er det beste NRK har laget noensinne. Så virkelighetsnært. Det er helt fantastisk. Du bare må se på det. Du liker jo å være up to date.”

skamjentene

Det er en ung SKAM-elsker som sier det.

Og WTF. Ja! Jeg liker å være up to date. Jeg liker virkelighetsnært. Jeg liker ungdomkultur også, selv om jeg er langt forbi å nå den. Jeg er i beste fall en forvokst og utdatert tenåring.

Like fullt – å ha ungdom, å ha jobbet med ungdom og unge voksne, og å være mer enn entusiastisk opptatt av språk, legitimerer en interesse for hva som foregår og hvordan de snakker i ungdomsmiljøene.

Jeg har lenge følt SKAM fordi jeg ikke har sett SKAM. Nå som Noora-trenden er gått av moten, har jeg ikke engang rukket å sette meg inn i den. Pinlig. Flaut.

norastilen

Men nå får jeg oppfordringen, og linken rett opp i ansiktet – på Face.

Hvem kan motstå en ungdom som ber deg se på NRKs suksess-serie SKAM – laget som feminisme for 16 år gamle jenter. Jeg husker med gru hvor kleint det var å være jente 16. Så yes. Bring it on.

I løpet av to dager har jeg sett sesong 1og 2 om ungdomsjenter, forelskelse, kjærlighet og intriger, og begynnelsen av sesong 3 – der en homofil gutt overtar hovedrollen.

Se SKAM-serien gratis her:

Og jeg kjenner meg igjen. Så det holder. Been there, done that, og more than that langt oppover i 20-årene og senere. Siden jeg debuterte sent, var jeg teenager lenge. Det slutter jo aldri. Det er det dagens ungdommer er desillusjonert over. At foreldrene også er i en slags SKAM-tilværelse, alder og verdighet til tross. Trodde voksne hadde litt mer ordnete forhold, liksom. Not.

Tv2 s Senkveld laget parodi av det: Se SKAM 25 år etter her:

Men gleden over at jeg så på Skam og likte serien, stopper med ordene ungdommene bruker.

Jeg:  – Jeg sier gjengen, møte gjengen, vennene, venninnene, gruppen. Er det ok om jeg sier at jeg skal ut å møte squaden, slik som dere gjør?

Ungdommen: – NEI!

Jeg: – Vi pleier å si kline, (før tror jeg vi sa å rote med…) men nå heter det hooking!.??Dere har hooke-fester – der man kliner med folk uten at det betyr så mye, nødvendigvis da? Kan jeg si at jeg hooket med noen fredag kveld?

Ungdommen: – Please. Dypt, oppgitt sukk: – Neiiiiiiiii….

Les om uttrykkene i SKAM her:

Så, ok. SKAM er fortsatt for dere. Jeg er bare en outsider mum som gjerne vil være kul og forstå.

Dagen etter tester jeg Noora looken som jeg endelig har forstått hva går ut på: Røde lepper, en grå, ikke utringet topp. Kul og avslappet samtidig. Litt feministisk og sær. Jeg sender et bilde på Snap.

img_4196

Ungdommen: : – Å, nå prøver du skikkelig å ligne på Noora, ser jeg. Ja, du er jo litt hun.

Jeg: – Jeg. WTF. Not. Jo, kanskje… men jeg har hatt rød leppestift lenge, jeg. Hermer ikke etter Noora. Jeg er kjent som hun med leppestift, faktisk.

Ungdommen: – Haha. See u later, skal ut med squaden. Skal ut på noe du, eller ditcha du dem?

Jeg. – Lol.

 

tinerod

 

Se SKAM-serien og mimre om ungdomstiden. Anbefales! Hilsen meg og ungdommen. 🙂

Ny SKAM-chat finner du her. 

skam-fb-image-s2