Annonse

Jeg er forferdet over mangelen på medmenneskelighet og empati i Johaug-debatten. Så mye hat, så mye kulde. Hva feiler det folk, egentlig?

”Den lille blondine skal dømmes like hardt som andre! Hun fortjener straff! Hun er ikke ærlig, hun lyver, hun spiller. Ingen bruker den salven som leppekrem, hun skjuler noe annet, noe verre.”

Det er vanlige folk som skriver dette på sosiale medier. Ikke bare nett-troll, men folk jeg trodde jeg kjente.

Like sterkt som enkelte går ut og støtter skiprinsessen, viser andre åpenlys forakt og latterliggjør følelsene hennes.

”Barnslig å grine. Uskyldig, du liksom. Hun skal straffes og det like hardt som dopede utøvere før henne.”

Der man burde trå varsomt, er det nå så lite filter og fintfølelse igjen. Er det sosiale medier som gjør oss sånn – er det  dette at vi alle kan være ”offentlige dommere» som gjør ordene så harde og  misunnelsen så åpenbar?

Jeg skammer meg på vegne av alle som har kommet med stygge fordømmelser.

«Er du selv virkelig helt feilfri? Det er menneskelig å feile og også menneskelig å lure på hvorfor man handlet som man gjorde,» var det en klok lege som sa.

Therese selv sier at hun bare er et menneske og at det begrenset  hvor mye hun tåler. Les Dagbladets artikkel  her.

For de av oss som har vært ute en vinternatt før, for de som har opplevd motgang i livet,  for de som har opplevd svik, for de av oss som har feilet og klart å reise oss igjen – for mange av oss er er det viktig med respekt, med menneskeverd, med å ta vare på mennesker, også når de faller.

Jeg forstår at det finnes regler og at Johaug ikke er en prinsesse på erten som skal beskyttes og behandles bedre enn alle andre som har gjort tilsvarende feil. Det er holdningene i debatten jeg sikter til. Måten å ta henne på.

Les om den rotete Johaug-debatten i VG her: I følge Vg plasserer halve Norge ansvaret på Johaug selv og én av fire har fått svekket tillit til henne. Andre synes synd på skiløperen, og ser på henne som et offer for et stivbent regelverk.

Jeg er mest opptatt av  mangelen på medmenneskelighet og empati som endel mennesker har vist. Johaug har familie og venner og et helt apparat som støtter opp om henne. Slik vil kanskje mange si hun er privelegert og mer heldig enn hun fortjener.

Likevel, hun har fått et jukse-stempel det blir svært vanskelig å kvitte seg med. Hun har mistet heder, berømmelse og ære.

Noen av de som før klappet og jublet når hun vant i skisporet, er nå de samme som synes hun kan brenne i helvete. Men en virkelig og ekte heia-gjeng er med i motgang også!

«Selv kan folk bedra ektefellen, snyte på skatten, være uhøflige og ufine, drive med netthets, rave rundt i fylla, gå på horehus og drite seg ut så det holder. Samtidig kan enkelte av disse skrike ut at alle vet at Johaug lyver og at salven bare er et skalkeskjul.»

Noe er helt feil med samfunnet vårt, med måten vi behandler hverandre på, og jeg hater det.

Det minste jeg kan gjøre er å støtte Johaug, fordi hun fortjener det. Så får utfallet bli som det blir!

Hva er din mening?

Saken: Onsdag og torsdag denne uken skal Johaug slåss mot en foreslått utestengelse på 14 måneder. Dopinghøringen skal opp for NIFs domsutvalg og hun må forklare seg. Slik blir de to dagene.