Annonse

«Gutteklubben grei har fått sitt pass påskrevet den siste tiden. På tide å ta et oppgjør med jenteklubben ugrei!»

1.Jeg kjenner mange hyggelige damer som jeg setter STOR pris på. Samtidig kjenner jeg godt til jenteklubben ugrei! Den vokser frem på barneskolen og du møter den igjen i voksenlivet.

2.Har du noen gang opplevd at praten stilner i det du kommer? Det er jenteklubben ugrei som er i gang med sladder du ikke skal høre. De snur ryggen til og later som de ikke ser deg, bare for å stikke hodene sammen i det du runder hjørnet. Er du overordnet eller en de ser på som en rival eller annerledes, har du helt sikkert opplevd det. Eller de klikker plutselig og gjør deg til problemet? Skrekk og gru. Takke meg til en enkel mann.

3.Første gangen jeg opplevde jenteklubben ugrei var på barneskolen. Jeg hadde laget bursdagskort til alle jentene i klassen. Jeg husker ikke hvor gammel jeg var, 9? Troskyldig delte jeg ut kortene i klasserommet. Så kom vi ut i skolegården. Et medlem av jenteklubben ugrei et år eldre, stjal ett av kortene, løftet det høyt i været og ropte skadefro: «Se – hun har laget bursdagskortene selv!» Jeg følte meg så liten: Jeg hadde vært så glad, men hjemmelagede kort var ikke innafor og ingen hadde fortalt meg det. I dag forstår jeg at det var et sjalusi-angrep slash ondskap.

4. Jeg inviterte til bursdager der jeg laget sporleker i skogen med poster. Men en dag var det slutt. For jenteklubben ugrei stakk av fra bursdagen og bort på hjørnet for å møte gutteklubben ugrei. Det var slutten på bursdager og det var helt greit. På ungdomsskolen møtte jeg jenteklubben ugrei på nytt. En dag hadde jeg på meg en turkis solhatt fra Mallorca, og jeg skjønte av blikkene at det ikke var noen god idé. Det skulle være Moncler og sosseklær, og det fikk jeg ikke. Mine foreldre hadde penger, men mente at det indre betydde alt.

«På vei til skolebussen på videregående fikk jeg et kompliment fra en gutt – jeg husker ikke om det var håret eller klærne, men han sa ialllfall noe skikkelig fint som jeg ble glad for. En jente fra jenteklubben ugrei klasket til med en spydig beskjed – tydelig var det henne han skulle ha gitt komplimentet til. – Nei, jeg mente henne, sa gutten og pekte på meg. Det varmet. Tusen takk.»

5.Jenter står ofte sammen – men vi er ikke flinke nok til å løfte hverandre. Vi sammenligner oss for mye med hverandre, rivaliserer og er sjalu. Jeg er sikker på at det er jobber jeg ikke har fått, fordi noen har sett på meg som en rival. Jenter trenger i større grad å løfte, støtte og hjelpe hverandre og gi hverandre plass. I miljøer hvor det kun jobber jenter, vet jeg at det kan være intriger, utestenging og klikker. Noen gutter med på laget kan løse opp stemningen! Noen av mine beste sjefer har vært menn.

6.Jenter kan være slemme med hverandre. I en videregående klasse der jeg var i praksis, var læreren fortvilet fordi det var to jenteklikker i klassen. Jentene fra A-bygda ville ikke snakke med jentene fra B-bygda og omvendt. Begge gjengene beskyldte de andre for å holde hverandre utenfor. Det måtte en sosiallærer inn å jobbe med klassemiljøet. Guttene i denne klassen derimot, var reale og drev ikke verken med utestenging, krangling eller splitt og hersk.  Guttene var bra!

7.Jeg har opplevd en kvinnelig sjef som skjelte meg ut på gangen og en kvinnelig veileder som viste vrangsiden fra første stund. Kvinner som herser med andre fordi de er usikre i rollen, er kronisk i dårlig humør eller er misunnelige, er lavmål. Jeg har blitt så sjokkert at jeg har reist hjem. Flere venninner forteller om lignende opplevelser. For ikke å snakke om unge jenter i serviceyrker som får huden full av kjeft fra kvinneklubben ugrei på byen. Da er det godt å ha en real venn du kan få trøst hos.

«Mannlige kamerater er gode å ha når du er lei deg pga jentekrangel. Da kan menn være best!»

8. Glasstaket for kvinner er det ikke bare gutteklubben grei som setter opp. Du kan møte på mye utestenging, tant og fjas fra jenteklubben ugrei også. Spesielt om du er flink og kreativ og en de er redde for å ta med på laget. For du er flinkere og oppfører deg mer modent enn dem, og det blir truende.

9. Mødre som behandler jentene sine ulikt: Har du hørt om det? Søstre med skarpe tunger. Askepott. En, gjerne den yngste er gullungen og kan gjøre alt hun vil og får ros uansett, mens den eldste eller den i midten får skylden for det som skjer. Til og med stemmen den voksne bruker er mildere når hun snakker til yndlingen. Det kan skje i en klasse også , uten at læreren er bevisst på at hun gjør det.

10. Når jenter er sammen, skjer det at noen dominerer samtalen. De kan også opptre som besserwissere eller være skadefro og syrlige. De mer beskjedne jentene får ikke plass. (Helene Uri skrev boken Honningtunger om fenomenet.) Da skulle jeg ønske at det kom inn en mann som skar igjennom og sa; nå er det nok Greta og Vanja – nå får dere slippe til noen andre. Vi jenter er ofte redde for å sette andre jenter på plass. Slik får jenteklubben ugrei fortsette å dominere.

«Så dere – i dag  hyller jeg reale menn. *

En storebror, en forsvarer, en venn, en mann, en sjef, en kollega, en sønn – en helt!  :)»

Har du opplevd jenteklubben ugrei?

Real klem fra Helse-Tine

Jeg er journalist og blogger

Mail meg på tinecec@gmail.com

*Reale kvinner er heller ikke å forakte. 😉