Annonse

Jeg danset disco på Norges første diskotek. Karjolen diskotek var legendarisk.

Da jeg kom tilbake til Kolbotn etter mange år i Oslo og så at mitt livs beste og første disco var forvandlet til et støvete lager, ble jeg skuffet.

Det var her det skjedde, på Karjolen, Norges første diskotek. Det var her de forsiktige og stille Ingieråsen-jentene ble forvandlet til discoqueens, fikk danse, kline og ble bedt på nachspiel av de tøffe gutta.

«Her, i Oppegårds mest utagerende strøk, lærte jeg å si Karrjolen og bannan og å flørte med badguys.»

En liten lys en (jeg) og en høy, mørk en (Heidi) hadde mye moro på Karjolen. Vi prøvde oss i Oslo også, på Ridderhallen, men det var morsommere på Karjolen og kortere vei hjem. Fra å være veggpryd på ungdomsskolen og sjenerte ungmøer, slo vi virkelig ut håret her.

Ingieråsen-jentene prøvde lykken på Karjolen – Norges første diskotek på Sofiemyr, Oppegårds mest utagerende sted. Etter en lengre debatt om det virkelig v a r Norges første diskotek og spørsmål om hvordan det gikk på discoen, skrev jeg en blogg om minnene. Kjempehyggelig om dere liker og leser.

Ble det ikke klining og/eller nachspiel på freddan så var det alltid en sjanse til; nemlig på Borgerhallen i Kolbotn sentrum lørdag. For der dukket gutta opp igjen, både rånerne, badguysene, tøffingene, musikerne, håndballgutta,  dophuene, de sjenerte, han med sukkersyke som drakk selv om han ikke tålte alkohol og som vi var bekymret for – og sossegutta fra Nordstrand.

«Noen ganger ble kanskje nachspielene litt for lange og vi tok av og til noen dumme valg, men stort sett landet vi på bena.»

Vi lærte å drikke karsk og hjemmebrent av gutta som studerte i Trondheim, og ble med rånegutta på harrytur til Strømstad med terning i forsetet og høy rockemusikk. Og vi var på nachspiel med Thor Mamen, Karjolens stamgjest og gladgutt, og (mange) fler.

Da Heidi fikk seg kjæreste, fortsatte jeg å vanke i miljøet. Jeg ble bedt på motorsykkeltur for å besøke en som satt inne på Ilseng og var hun med langt, lyst hår som satt bakpå med en vilter kjekkas på tur til sørlandet.

Jeg ble også invitert til Oslo (etter en Karjolen-kveld) for å se tøffe Kolbotn-gutter slåss på Rosekjelleren, og dro hjem alene.

«Slåssingen kunne dere spart dere, gutter!» 

Men når jeg tenker tilbake, så var Kolbotn og Karjolen et trygt sted å utforske hooking eller klining som vi kalte det, voksenlivet, dans, moro, gutter og alkohol.

Jeg fikk høre senere av noen stamgjester at de mente Heidi og jeg var de peneste jentene som vanket der men at vi plutselig forsvant. Grunnen var at Heidi fikk seg kjæreste og  at jeg flyttet fra Kolbotn til et annet sted.

10 grunner til å elske Karjolen

  • De hadde kjekke dørvakter der.
  • Det var kule DJer og fantastisk, god dansemusikk.
  • Jeg gikk fra stille skolejente till discoqueen på veldig kort tid og ble god på raske steppelåter og pop. (Queen; Another one bites the dust/Gloria Gaynor; I will survive.)
  • Jeg ble kjent med badguys fra Kolbotns mest utagerende strøk og lærte å si Karrjolen og bannan.
  • Det var like spennende hver fredag å stå utenfor sammen med venninnen og håpe på å bli bedt på nachspiel. Og det ble vi som oftest. Stedet stengte rett etter midnatt og det var alfor tidlig å dra hjem.
  • Vi møtte Trondheims-studenter som inviterte oss på fester med karsk og hjemmebrent. (Moholtbrygg.)
  • Det var god øl der.
  • Skjedde det ikke noe, var det alltid en ny sjanse på Borgerhallen lørdag kveld.
  • Thor Mamen og Bilden-brødrene var alltid der og alle de andre kjekke, tøffe gutta.
  • Når jeg tenker tilbake, så var det et trygt sted å utforske hooking eller klining som vi kalte det, voksenlivet, dans, moro og alkohol.

 Lenge leve Karjolen.

Fakta: Da Karjolen på Kolbotn åpnet i 1969, var det landets første diskotheque (det var skrivemåten i starten). Unge mennesker kom langveis fra for å oppleve denne nyskapningen i utelivet. I en mimreartikkel om Karjolen, som ble nedlagt i 1997, skriver lokalavisen Oppegård Avis at i starten kostet en halvliter øl kr. 4,50 — men på ett område ble enkelte av gjestene oppfordret til å nyte medbrakt: «Dette var Oppegårds super-diskotek, men Oslo-folk var også velkommen dersom de hadde med sine egne damer.» (Aftenposten)

Klem fra Helse-Tine

Jeg er journalist og blogger.

Følg med på bloggen helsetine.no

Finner du feil i artikkelen eller har noe å tilføye, så kontakt meg på tinecec@gmail.com

Fotos lånt fra Karjolens mimreside og Facebook-side og bloggen Oppegaard Nostalgi.