Annonse
DYRT: Kulturakademiet flår studenter – og gir lite tilbake. De tok 46 500 kroner for et tre måneders språkkurs i Barcelona. Betaler du den lokale skolen direkte, må du kun ut med 11 700.
Vurderer arvingen et språkstudium i utlandet med Kulturakademiet? Pass på så du og ungdommen ikke blir ruinert.
Selv opplevde jeg at Kulturakademiet i Oslo tok hele kr 46 500 kroner for et tre måneders språkstudium i Barcelona. Det vil si nær 36 000 i gebyr. Det lokale språkkurset koster kun 11 700.
Får lite igjen
Studiet i Spania så forlokkende ut på papiret – med morsomme, ukentlige aktiviteter, egne, norske lærere, utflukter til byer som Sevilla og Madrid og muligheter til å bo med andre studenter i koselige bygårder. I virkeligheten blir du flådd og får lite tilbake:
Bolig og fly ikke inkludert i prisen
Verken flyreise tur-retur Barcelona, studentbolig, månedskort eller weekendturer er inkludert i den skyhøye prisen. Kulturakademiet krever i tillegg at alle studentene tegner en dyr studentforsikring i Gjensidige.
Og de hjelper deg ikke om du får problemer: Studentene som tar ex-phil, ex-fac og historie i Barcelona hvor de norske lærerne faktisk underviser i eget lokale, blir fulgt opp og har rettigheter.
Språkstudenter går for lut og kaldt vann
MEN – Kulturakademiets studenter som signer opp kun for språkkurset, går for lut og kaldt vann: Kulturakademiet videresender språkstudentene til Linguaschools, Barcelona, en lokal aktør som er godkjent av Lånekassen. Der har Kulturakademiet ingen representanter tilstede. De norske studentene er overlatt til seg selv og tilfeldige spanske lærere.
I tillegg krever Kulturakademiet en høstferie, som kun er tilrettelagt heltidsstudentene. For språkstudentene er høstferien meget uheldig, da man mister viktig undervisning med klassen – og blir tatt ned til et annet nivå.
Mangler vilje og myndighet
Linguaschools virket slik jeg opplevde det byråkratisk og stivbent da jeg selv var elev der i fjor høst. Ledelsen fremsto maktsyk og lite empatisk. Min erfaring er at Kulturakademiet verken har vilje eller myndighet til å hjelpe de norske språkstudentene de sender til Linguaschools.
Da jeg selv fikk problemer, fordi jeg ble flyttet til en annen klasse uten beskjed eller samtykke, gjorde Kulturakademiet lite: Rektor Are Lervik skrev riktignok at han tok saken på alvor: Han hadde blitt kontaktet av flere studenter som var misfornøyd med gruppene de var plassert i. Lervik skrev videre at han syntes skolen skulle ta mer hensyn til studentens ønsker og behov. Ergo kjente han til og så problemene ved skolen. Lervik bedyret at hans kollega i Barcelona; engelske Andrew Smith skulle ta opp saken med ledelsen ved Linguaschools.
Hjelpen besto i en kaffekopp
«Hjelpen» besto i at Andrew tok en kaffe med en leder ved skolen. I en telefonsamtale til meg, sa han følgende: «Deres (Linguaschools) emailer og svar går i ring. De vil ikke løse noe, bare gjøre det vanskeligere for seg selv.»
Spørsmålet er om det er akseptabelt å ta 36 000 kroner i gebyr, når man ikke evner å løse problemer for sine egne studenter, som har betalt en høy pris for å studere et semester i den populære byen. Jeg ble aldri tilbudt noe møte med Andrew eller skolen. Da jeg selv ba om et møte med ledelsen, ble jeg angrepet av en aggressiv sjef.
Problemene stopper ikke der. Kulturakademiet virker dårlig og tilfeldig drevet.
1. Selv ble jeg oppmuntret til å ta en felles flyreise ned med SAS. Det skulle være så fint å reise sammen. Turen var ikke sponset eller spesielt billig. Ingen av lederne eller lærerne var med på flyet. De hadde reist ned og startet festen uken før. Den felles bussen som skulle settes opp fra flyplassen i Barcelona kom aldri. Tilfeldig ble jeg tipset av en ung student på flyet om at «det var bare å ta en taxi og få kvittering.» Hvem kunne vite dette?
2. Kulturakademiet har en regel om at studenter over 28 ikke får bo på internatene. Eldre studenter blir diskriminert: De må selv finne bolig i Barcelona. Selv ble jeg lovet boligtips. Mailen kom flere måneder for sent – og inneholdt to linker. Kulturakademiet unnlot i tillegg å informere om at Linguaschools, Barcelona tilbyr studentbolig til alle, uansett alder.
3. Utfluktene, turene og treffene passer best for 20-åringer. Jentene spøkte med at det var mye drikkepress. Praten gikk mest i om å drikke øl. Selv meldte jeg meg av en weekendtur til Madrid på grunn av en arrogant mail: Turleder Andrew Smith ville ikke svare meg på om jeg trengte pcr-test for turen. Han fant det ubehagelig å svare på og sa jeg lett kunne finne svaret på nett selv. Det var ikke så enkelt å finne ut av og svaret jeg fikk, ga ikke reiselyst. Så jeg ble i Barcelona. Et godt valg i november – været var bedre der.
4. Når man bor for seg selv, får man ikke nødvendige beskjeder som lederne gir direkte til studenter på boligene. Selv fikk jeg f.eks ikke beskjed om at både velkomsmiddagen og avslutningsmiddagen var sponset av Kulturakademiet. På den ene middagen jeg deltok på, sponset de noen euro.
5. Skolen utøvde vaksine- og test-press. Å vaksinere seg er en frivillig sak. Men ikke hos Kulturakademiet. Der gikk de hardt ut og skrev at studentene burde sikre seg ekstra vaksinedose og koronapass før avreise. Jeg fikk selv beskjed av Victoria fra Kulturakademiet at «var jeg ikke vaksinert, måtte jeg sørge for å teste meg ofte der nede.» Å teste seg og ta vaksiner er en privatsak og det virket utidig.
6.Det var vanskelig å få tilsendt diplom og papirer fra Linguaschools. Linguaschools tilbyr sjelden løsninger på mail – og når man henvender seg til rektor ved Kulturakademiet Are Lervik, svarer han at man må ordne opp selv. Flere av beskjedene jeg fikk var feil. Han ga misvisende og lite dekkende informasjon om lån og stipend i Lånekassen. Det er heller ikke tilfelle som Are og Andrew hevdet på sosiale medier og på mail at språkstudiet må avsluttes med en eksamen på Linguaschools. Det anbefales å ta en test (DELE ) for å kunne studere videre på universitet i Spania, men denne trengs ikke tas på Linguaschools: I følge Lånekassen holder det å ta denne innen fire år etter avsluttet kurs for å få lån omgjort til stipend, og testen kan tas mange steder. I tillegg til dette; sa Smith til meg at det ikke var oppmøteplikt på Linguaschools; man kunne ha så mye fravær som helst. Jeg ble senere møtt med et krav om 80% oppmøte for å få diplom.
8. Hva ble de 36 000 i gebyr brukt til? Jeg har spurt Are Lervik, men ikke fått svar. Derimot fikk jeg etter mye press, etter at Linguaschools og Kulturakademiet begge skyldte på hverandre og ikke ville ta ansvar, tilbake 192 euro fra Kulturakademiet for ødelagte studieuker. En fillesum – i betraktning av at jeg ble syk av skolens ublide behandling.
9. Å bli loppet for 46 500 kroner for et 3 måneders studium, når Kulturakademiet verken tilbyr bolig, hjelp, personlige møter, riktig informasjon eller har noen innflytelse når du får problemer – er drøyt slik jeg ser det. En svensk student ved Linguaschools sa at flere at hennes norske studievenner, opplevde Kulturakademiet som en felle – de følte at de hadde betalt for mye penger. Flere ville fortsette på egen hånd, uten Kulturakademiet. Jeg hørte også at enkelte var skuffet over de dyre bostedene, enkle studentkollektiv med mye trafikkbråk og opptil en time gåavstand til skolen. Flere slet med søvn.
10. Sjekk nøye hva mellomledd som Kulturakademiet tar ekstra, før du melder deg på et slikt språkkurs. Det kan koste langt mer enn det smaker. Jeg kunne spart 36 000 kroner ved å melde meg på studiet selv. For 36 000 kunne jeg ikke bare levd som en dronning i byen! Jeg hadde også hatt mer makt. Jeg kunne booket uke for uke, krevd å bli behandlet bedre og sluttet om studiet ikke passet meg. Slik som det var nå, hadde jeg ikke noe jeg skulle sagt – for studiet var booket og betalt via Kulturakademiet.
11. Spar mer penger – vær smart! Det få vet er at du kan få språkkurs i Barcelona og andre spanske byer gratis: Jeg traff fastboende som anbefalte meg å gå til bydelen jeg bodde og si jeg trengte å lære spansk for jobb eller studier: De som gjorde dette fikk språkkurs fra 3 måneder til et år – helt gratis! Gi tipset videre! Jeg har selv informert min sønn om muligheten da han skal ha et opphold i Malaga til høsten.
12. Merk også at det finnes et vell av språkskoler , hvorav mange er mer moderne drevet enn Linguaschools. Både Camino Barcelona og Expanish som jeg tidligere har testet, fremstår som bedre og mer humane skoler. Hvilke skoler som er godkjent av Lånekassen vet jeg ikke, men er målet kun å lære spansk noen måneder, flommer nettet over av tilbud.
Kulturakademiet har ikke besvart mine spørsmål om hva det skyhøye pengebeløpet de tar fra språkstudentene går til eller hva de selv synes om at flere studenter følte seg skuffet både over prisen og tilfeldige gruppeplasseringer.
Det er vanskelig å nå frem med klager, da Kulturakademiet er privateid, og Are Lervik selv innehar alle rollene – både som rektor, eier og styreleder.
Are Lervik fikk mulighet til å gi et tilsvar til denne artikkelen, men valgte å ikke delta. Istedet kom han med beskyldninger og mer feilinfo om Lånekassen.
For ordens skyld limer jeg i stedet inn svaret jeg fikk fra Lånekassen her.
Svar på e-post du sendte oss 27.03.2022
Hei
Vi har mottatt dokumentasjon på at du har fullført språkkurset og betalt skolepengene. Årlig kontroll er derfor godkjent og avsluttet. Dersom du ble syk iløpet av høstsemesteret 2021 kan du søke om sykestipend, da bruker du skjema-S. Dette skjemaet skal ikke fylles ut av lærestedet ditt, men av legen din. Du finner skjemaet her (scroll ned til «Last ned søknadskjema) : https://www.lanekassen.no/nb-NO/stipend-og-lan/sykdom/soknad-om-sykestipend/ . Fristen for å søke sykestipend er seks måneder fra kursets slutt.
Angående eventuell omgjøring av omgjøringslån til stipend må vi få dokumentasjon på at du har bestått DELE-eksamen. Du kan ta DELE-eksamen flere steder. Dokumentasjon på fullført DELE-eksamen må vi ha mottatt innen fire år fra språkkursets slutt.
«Mitt råd: Barcelona er en herlig by; men klar deg selv!»
Dette innlegget står for skribentens mening. Andre kan være uenige.
Les også: Lenger og mer fyldig versjon om språkstudier i utlandet og spansk i Barcelona – – tips og råd.
Språkskole i utlandet; se opp for fellene!