Annonse

”Kvinner vil heller shoppe enn å jobbe,” sier spekterdirektør Anne-Kari Bratten.  Slutt å nedvurdere andre kvinner og lær deg folkeskikk. Og slutt å oppfordre andre til ikke å trene: Du trenger å styrke både musklene og vettet, fru nesevis!

Tekst: Tine Holm  På treningsstudio – som Bratten hater.

Du er tøff i munnen, Anne-Kari Bratten. Som direktør med 2,3 millioner i årslønn, er det sikkert fristende å slenga med leppa. Du får jo betalt i bøtter og spann for det, i forhold til slitne deltidsarbeidere i helse og omsorg som du håner.

Full av selvtillit påstår du at kvinner må få seg en heltidsjobb og sikre pensjonspoengene før mannen går fra dem. Du skjønner ikke hvorfor de heller vil shoppe på CC vest enn å jobbe. Selv har du «prioritert hardt» for millionlønnen, du verken shopper eller går på café, trenger ikke alenetid, drar aldri på spa eller venninnetur og du trener ikke. Og for å fullføre skrytepakka: Barna sier du er verdens beste mor!

«Det oser fordommer og dumhet av det du sier. Det er kloke ledere med empati Norge trenger – ikke en som oppfordrer til å kutte ut trening, samvær med venninner og egentid til fordel for workaholic life.»

1.For det første: Kvinner er forskjellige! Mange jobber deltid av hensyn til egen helse. Endel jobber deltid fordi de ikke får fast jobb eller heltidsstilling, men må ta til takke med et liv som NAV-slave eller ringevikar. Dette hadde du ikke kjennskap til, eller? Som en som kaller seg verdens beste mamma, ville jeg prestert bedre. For å være en god mor handler også om å lære barna empati for andre mennesker og ren folkeskikk. Der synes jeg du har feilet.

2.For det andre: De kvinnene du ser med kaffelatten på CC vest, har du spurt hva de gjør der? Kvinnen du tror sitter der fordi hun ikke gidder å jobbe har kanskje ME eller en annen alvorlig, usynlig sykdom.  Kanskje unner hun seg en kaffe og bolle etter lønningsdag, venter på et barn som er i terapi på BUP eller gleder seg til å møte en god venninne hun ikke har sett på et år. Eller hun er bare smart, og tar seg en grov scones etter trening før hun skal hente barna fordi hun fortjener det og trenger den alenetiden du selv ikke unner deg og ser nytten av.

«Jeg vet ikke om du bare er misunnelig eller rent ut teit? Eller har du i din vennekrets kun trofékoner som ikke har annet å gjøre enn å tygge croissanter på CC vest?»

3.For det tredje: Det er forsket på at kroppen restituerer seg under hvile. Det er derfor direkte uklokt å oppfordre andre kvinner til ikke å bruke tid på egenpleie. Vi trenger alenetid, og vi trenger samvær med andre venner over kaffekoppen. Venner er noe av det viktigste for å bevare god psykisk helse, viser forskning. Om det skjer på CC vest, på venninnetur eller en annen arena, skal du bare drite i!

4. Enda verre er det at du oppfordrer kvinner til ikke å bruke tid på SATS, selv trener du jo aldri. Og det er farlig. Som kvinne over 50 mister du muskelmasse hver eneste dag, og du trenger styrketrening minst 1-2 ganger i uken for ikke å forfalle. Skal jeg tro deg på at du aldri beveger deg ut av kontorstolen? Uten fysisk aktivitet på timeplanen øker faren for kreft og for livsstilssykdommer som diabetes 2, hjerteinfarkt og overvekt. Du kan også risikere å bli en svært gebrekkelig kvinne, Anne-Kari; for inaktivitet øker faren for benskjørhet. Så få deg en personlig trener, som ikke bare styrker musklene dine, men også vettet.

5. Og til sist: Slutt å nedvurdere kvinner som gjør så godt de kan! Jeg har mange venner som er alenemødre og som daglig står på for barna og gjør en enorm innsats. Om de jobber heltid eller deltid er ikke fasiten på lykke, livet handler om så mye mer! Mange har stor omsorgsoppgaver hjemme. Jeg har vært en av de kvinnene. Da jeg kjørte barna på 1 og 5 år  til to barnehager i ulike bydeler i Oslo og selv jobbet i en tredje bydel hadde jeg middels lønn og hundre prosent eneomsorg. Jeg ble senere utbrent og måtte jobbe mindre noen år. Jeg søkte flere jobber jeg ikke fikk og har vært både tilkallingsvikar, lærervikar og journalist på korttidsengasjement. Hele denne tiden klarte jeg å sette av tid til meg selv, tid til trening og tid til venninner, og det er jeg stolt av i forhold til deg som skryter av det motsatte: Direktørlønn og passivitet.  Faktisk sluttet jeg å røyke i 1997 og har ikke tatt en sigarett siden: Jeg hadde aldri klart denne livsstilsendringen uten å trene på Elixia – noe du avfeier som dumt og egoistisk.

«Forresten, Anne-Kari, så ville jeg og mange med meg heller hatt den kremjobben din og 2,3 millioner i lønn enn å handle en billig skjorte til halv pris på nærmeste storsenter. Jeg bytter når som helst!»

Vi prioriterer like knallhardt som deg, blæra, men endte opp med litt dårligere odds. Som kvinne bør du lære deg å vise solidaritet for dine medsøstre, eller er det fortsatt slik at kvinner er kvinner verst?

Lykke til med workaholic- året 2018. Ta deg en styrketime og en kaffe avec og møt ekte kvinner før du brenner deg ut.

PS: Vet du forresten hva folk angrer mest på like før de dør? At de jobbet for mye og ikke tillot seg selv å være lykkeligere. Det er ingen skam å snu, Bratten, før det er for sent.

Les også: Åpent brev til Anne-Kari Bratten.

Les også: Å ta kvinnen  og ikke ballen.

Les også: Økonomiprofessor forsvarer deltid og shopping.

Les også: Kvinner, shopping og søppel.

Les også: Jeg vil takke deg for at du gidder.

Les også: Slik bør du trene

Les også: Forebygg mot benskjørhet