Annonse

 

Bristine

Tur i Finnskog-terreng og Bris er fortsatt ikke usunt, men om det meste annet strides de lærde.

God og mett UTEN fett, skriver VG søndag – og frister med 24 smarte tips. Det må ha gitt raske resultater, for allerede dagen etter, mandag, kan avisen fortelle at nå vil nesten halve Norge slanke seg.

Men nå MED fett.

Bildet viser Elin ved grillen der hun steker feit grillribbe. Elin har gått ned 17 kilo på 18 måneder og smiler ikledd sort, slankende overdel med grillspade i hånden… og er det en pose lomper i den andre?

Nei, brød er fy-fy i lavkarbo, så det kan det ikke være. Det må være en gryteklut, forstår jeg ved nøyere observasjon.

Noen dager tidligere på Finnskogtoppen velværehotell. Jeg har entret foredragssalen for å høre nok et kostholdsseminar.

Lett avventende på bakerste benk hører jeg kostveilederen si at vi skal kutte ut lettmat og velge naturlig mat. Yoghurt med 0,2 prosent fett er ikke bra. Det er derimot tyrkisk yoghurt, med mye mer fett. Damen som sier dette ser umåtelig sunn og frisk ut, hun snakker så engasjert at den lange, mørkeblonde hestehalen rister, er ung, svensk og heter Theres.

Hun vil lettbrus til livs også, hun sier den lurer kroppen til å tro at det er rent sukker som kommer inn og at det derfor er mye bedre å drikke brus med sukker, hvis du absolutt må ha en.

Og for de som tror de er sunne når de spiser havregrøt med bær til frokost – ta et egg ved siden av, nikker hestehalen – det blir mye sunnere.

Frukt som mellommat er forresten ikke fullverdig nok – spis fem mandler ved siden av, eller litt yoghurt, lyder budskapet.

Stedet har måttet kaste inn sunnhetshåndkleet, du får nå kjøpt vin til middagen og du kan forhåndsbestille bacon eller omelett til frokost.

Vi som fortsatt sverger til havregrøt, grovt Finnskogbrød og urtete, kan bare fortsette som før.

Men de som har sett lyset, de som virkelig vil slanke seg, de har for lengst gått over til lavkarbo.

De fleste vet at egget er friskmeldt og ikke gir høyt kolesterol. Flere er usikre på hva alt  fettet i lavkarbomaten gjør med kroppen. En ny undersøkelse antyder at lavkarbo ikke er bra for hjertet, men tilhengerne tar undersøkelsen med en klype FETT.

Her er seks råd som får deg sunn og frisk gjennom sommeren:

1.      Spis kokte poteter, men vent til de er kalde. Kalde poteter er nemlig sunnere enn varme, bedre for blodsukkeret og har mer fiber! Servert som potetsalat, med en dæsj edikk er de enda sunnere.

2.      Dropp lettproduktene, og spis helmelk, fet yoghurt, og smør – men stek i rapsolje. Husk for all del egg til frokost.

3.      Kjør på kokosboller som lørdagskos. Som en seminarkollega nylig sa til meg: CUPKAKES ER SÅÅÅÅ 2011! – Så kokosboller altså – og kanskje også saltstenger?! Spurte jeg. – JA, svarte hun, man trenger ikke noe mer da.

4.      Er du lavkarbotilhenger, så spis mer grønnsaker enn frukt, og helst grønnsaker som vokser OVER jorden. Med ett viktig unntak, nemlig LØK. Løk er sunt året rundt, det enes både lavkarboentusiaster og kreftleger om.

5.      Eller du kan velge å gjøre som professoren som forsker på mat mot kreft: Spis variert, spis grovt korn, magert kjøtt, fet fisk, kokt tomatsaus og både ferske og rå frukter og grønnsaker, sørg for litt mosjon attåt og du vil leve lenge i landet.

6.      Spe på med masse D-vitaminer i form av sol. Kommer ikke solen, ta en sydentur!

Kilder: Finnskogtoppen, VG, helsetine.