Annonse

Likelønn: Hvorfor får guttene mest? Det er urettferdig! Det er ingen forskjell på gutter og jenter! Slik reagerte jentene da fagforeningen Finansforbundet ba dem utføre en oppgave: De ble belønnet dårligere på bakgrunn av kjønn. Dette er en wake up call! Menn tjener fortsatt bedre enn kvinner i likestilte Norge – og det i 2020! Nå må vi kreve like bra lønn som gutta. Enig? Trykk liker.

Likelønn? De fleste hevder det er full likestilling i Norge – men det stemmer ikke: Menn tjener 20 prosent mer enn kvinner – for samme jobb.

Dette ville Anne Greva i Finansforbundet gjøre noe med. Hun fikk med seg 10 barn og laget reklamefilm om  urettferdig lønn. Og barna forsto noe sjefen din ikke har skjønt: Urettferdig at gutta får mest fordi de er gutter!

-Vi ønsker å sette et skikkelig fotavtrykk, slik at unge mennesker på vei inn i bransjen forstår at det er noen som skal stå på for deres rettigheter, sier Greva. Filmen er laget i forbindelse med kvinnedagen i samarbeid med reklamebyrået Morgenstern og produksjonsbyrået Willynikkers.

«I finansbransjen tjener kvinner 20 prosent mindre enn menn for samme jobb.»

Og ikke bare der: Menn tjener mer enn kvinner i private og offentlige selskaper, i kommunen og i staten som heltidsansatte, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Les artikkel her.

Sprer seg som ild i tørt gress

Reklamefilmen har spredd seg nå som ild i tørt gress på sosiale medier. Jentene reagerer kraftig på at gutta får fullt beger  med smågodt, mens de selv får en halvfull kopp når de deltok på lik linje i oppdraget. Så utjevner de forskjellen:

Se filmen her. 

Også DnB har filmet et lignende sosialt eksperiment, og også her reagerte barna kraftig på urettferdigheten. Se DnBs film her. 

Skuffelsen står tydelig å lese i fjeset på jenta over som nærmest tviholder på det lille hun fikk. Gutten er i ferd med å innse hvor urettferdig det er at han fikk fullt opp.

På bildet under ser du jentas reaksjon da hun kun får én seigmann som lønn for jobben fordi hun er jente, mens gutten hun samarbeidet med får tre seigmenn – fordi han er gutt.

Tydelig reaksjon på urettferdigheten. Les hele artikkelen i Kampanje her. 

Vi må kjempe for likelønn på kvinnedagen

Hva skal vi gjøre med at menn fortsatt lønnes bedre enn kvinner for samme jobb? Det gjelder ikke minst i mediebransjen, der mannlige fotografer forlanger dobbelt honorar av det kvinner tør å be om. Det vil ta 100 år å utjevne forskjellene, i følge forskning.no . Les saken her.

– Det er åpenbart fortsatt ganske store forskjeller mellom menn og kvinner når det gjelder lønn, og i verden er forskjellene enorme, så det er helt åpenbart at vi trenger kvinnedagen, sier P3-programleder, Christine Dancke i en nettsak til NRK.

Hun sier 8. mars er viktig for henne og at hun pleier å gå i tog. Foruten internasjonal solidaritet med kvinner som har en langt verre enn i Norge, er Dancke opptatt av hvordan kvinner og menn som tar plass, etter hennes erfaring, oppfattes forskjellig:

– Når en mann stiller krav og mener masse, så er han en meningssterk og tydelig person, men som kvinne så går man ofte for å være skikkelig krevende og bitch. Så det er fortsatt mye å ta tak i. Jeg håper vi kommer dit at kvinner også kan være leder og ta masse plass uten at det oppfattes som negativt, sier Dancke til NRK.

Her trengs en skikkelig oppvask! Enig?

På Island er det ikke lenger lov til å betale menn mer enn kvinner for samme type jobb. Les saken her.

Men en slik lov gjelder altså ikke i likestilte  Norge.

Denne saken ble først trykket i 2018.

Les også: Min kamp mot porno